Den 22-23 februari besökte den japanska manga-artisten est em (えすとえむ) Stockholm för att visa upp sitt arbete och delta i två publika samtal med professor Jaqueline Berndt från Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier.

Serieteket

Den 22 februari besökte est em först Serieteket, där Jaqueline Berndt inledde med en föreläsning på temat ”The Diversity of Japanese Manga Culture and the Position of est em”. Därefter följde ett samtal mellan Berndt och est em som bland annat berörde manga-utbildningen i Japan och en manga-artists relation till sin redaktör och sina läsare. Est em visade också upp exempel från sin arbetsprocess och svarade på frågor från den runt 70 personer stora publiken.

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Foto: Roger Klein, Japans ambassad

Den 23 februari hölls sedan ett evenemang på Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier, denna gång på temat ”Manga and the Study of Japanese Culture: The Example of est em”. Berndt och est em diskuterade bl a materialrättigheter, översättningar, censur och skaparfrihet. Även på Stockholms universitet följdes samtalet av många ivriga frågor från de nära 60 närvarande.

Båda evenemangen avslutades med ett tillfälle att få est em:s autograf, och på universitetet bjöds besökarna på dryck, snacks och möjlighet till vidare diskussioner.

Japanska manga-artister har sällan tid att lämna sitt krävande arbete för utlandsresor och det var därför extra glädjande att få välkomna est em till Sverige. est em är också ett intressant exempel på det ökande antal mangaskapare som arbetar utanför de könsspecifika genrer som traditionellt styrt mangaproduktionen i Japan.

Ny professor vid institutionen

Evenemanget denna gång anordnades för att fira att Jaqueline Berndt nu tillträtt sin post som professor i Japans språk och kultur vid Stockholms universitet, och var ett samarbete mellan universitetet och Serieteket, sponsrat av Japans Ambassad i Sverige.

Text: Jorunn Nilsson