The Special Book Award of China är ett nationellt pris som funnits sedan 2005. Priset uppmärksammar utländska översättare, författare och publicister som introducerat, översätt och publicerat kinesisk litteratur och främjat kulturellt utbyte.
– För mig betyder priset oerhört mycket. Jag har arbetat med Kina sedan 1961, då jag kom dit som student och utan att jag visste det då så kom den erfarenheten av påverka hela mitt fortsatta liv och min inriktning, säger Cecilia Lindqvist.

Hennes senaste bok En annan värld: Minne från Kina 1961-62 handlar om upplevelser under de två år hon tillbringade i Kina då. Boken utkom i Sverige i september förra året. Den utkommer i höst i Kina och Taiwan.

2009 utnämndes Cecilia Lindqvist till hedersdoktor vid Stockholms universitet. Hon har fortfarande kontakt med Stockholms universitet. I höstas var hon till exempel på Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier under en måndagsföreläsning och berättade om sina erfarenheter som student i Kina i början av 1960-talet.

Priset delas ut i Folkets stora hall i Peking den 23 augusti.