An introduction to Wang Bing’s documentary films on the occasion of the screening of 三姊妹 San zimei/ Three Sisters

Venice International Film Festival – Orizzonti Award 2012

Från filmen Three sisters, av Wang Bing

About the lecture and the screening

Three Sisters is the opening title of the retrospective curated by:
Elena Pollacchi (docent, Stockholms Universitet)
Svenska Filminstitutet/ Stockholms Cinemateket (1.02 –2.03.2016)

Screening details: Three Sisters (2012, 153’, Chinese w/Eng subtitles)
Venue: February 1, 7pm - Biograf Victoria, Götgatan 67, 116 21 Stockholm

For the full programme of Wang Bing’s screenings, see Svenska Filminstitutets website.

Wang Bing, documentary film maker

Wang Bing föddes i 1967 i Xi’an i Kina och är en av de internationellt mest framstående och prisbelönta dokumentärfilmarna. Hans verk berättar om den dagliga kampen för de kineser som lever vid sidan av den ekonomiska utvecklingen. De avskedade arbetarna i debuttrilogin Tiexi qu: West of the Tracks (2003), de små flickorna i Three Sisters (2012) som bor ensamma i de höga Yunnan-bergen och de dömda på mentalsjukhuset i ’Til Madness Do Us Part (2013) är antihjältar vars dagliga rutiner förvandlas till episka berättelser om motstånd.

Men detta är mer än cinéma vérité. Wang Bings kameraarbete engagerar publiken inte bara med sina subjekt utan också med ett ständigt sökande efter ett annat perspektiv, rätt avstånd och lämplig kamerarörelse för att fånga en rörelse av självbekräftelse och egenmakt. Wang Bing är besatt av ”rummet” och de sätt på vilka hans verk leder åskådarna in i en erfarenhet av utforskande som överbryggar varje skillnad mellan fiktion och dokumentär.

Även Fengming: A Chinese Memoir (2007) berättar om de gömda delarna av Kinas historia – anti-höger-kampanjen 1957–59 – från ett vittnes perspektiv. Hans senaste film Ta’ang (2016) betraktar en befolkning mellan ett krig och en gräns. Wang Bings verk har mer än en flyktig blick på Kina och dess motsägelser. Hans filmer sysselsätter sig med en global kamp för alla dem som historien har lämnat bakom sig – så även vår (E. Pollacchi, SFI program februari-mars 2016).

Elena Pollacchi, docent Stockholm University

Wang Bing and Elena Pollacchi at the Busan International Film Festival, 2013

Elena Pollacchi (docent, Stockholms universitet) has worked on Chinese-language films for two decades and is also a programmer for Chinese-language and South Korean films at the Venice Interantional Film Festival. Her current research focus on Chinese documentary cinema, issues of migration and alternative visual narratives of the China Dream.