"Mamma, jag väntar på dig. Jag har väntat i sex dagar nu. Jag känner att jag snart kommer att dö. Varför kommer du inte?"

Eunsun är tolv år och utsvulten när hungersnöden i Nordkorea 1998 redan har kostat hundratusentals människor livet. När mamman återvänder efter en misslyckad jakt efter mat blir det starten på en lång och farlig flykt från de helvetiska förhållandena i Nordkorea.

De lyckas, men blir tagna av kinesisk polis och tillbakaskickade till Nordkorea. Där sätts de i fångläger och behandlas brutalt, men på något sätt hittar de styrkan att fly — igen. — Men det tar nio år innan de når friheten.

"Vi drevs av ren överlevnadsinstinkt, inte av viljan att göra uppror mot regimen. Målet var att få tag på mat för att slippa dö som flugor… Det var först långt senare, när vi företog den mödosamma flykten till Seoul, som jag fick upp ögonen för det förtryck vi hade levt under och förstod vidden av den nordkoreanska regimens omänsklighet.

Idag kan jag vittna om Kim Jong Ils brott eftersom jag befinner mig i säkerhet i Sydkorea. Och eftersom jag är mätt."

Tid: Onsdagen den 15 oktober klockan 16.00-18.00
Plats: Stockholms universitet, Institutionen för orientaliska språk, Kräftriket, Hus 4A, Aulan
Obs! evenemanget hålls på engelska

"Eunsun Kims berättelse är en djupt gripande skildring av hennes och hennes familjs levnadsöden. Eftersom boken skildrar enskilda människoöden, kan man som läsare leva sig in i vad det innebär att leva i Nordkorea och att fly därifrån. Och den långa flykt de gjorde får en verkligen att inse hur komplicerat det är att fly ut ur landet. Jag vill varmt rekommendera boken för alla läsare."

- Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur, Stockholms universitet

Välkomna!