Välkommen till ett samtal med bland annat institutionens lektor i Koreas språk och kultur, Gabriel Jonsson. Deltar gör även Lars Danielsson, tills nyligen Sveriges ambassadör i Sydkorea och Linus Hagström, professor vid Försvarshögskolan och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.

Om samtalet:

Inget fredsavtal slöts mellan de bägge koreanska staterna efter Koreakrigets slut 1953. Ett vapenstilleståndsavtal råder och en demarkationslinje löper längs 38:e breddgraden med en demilitariserad zon mellan staterna.

Länderna har utvecklats i olika riktningar med starka spänningar inbördes. Sydkorea har efter en period av diktatur utvecklats till en demokrati med hårdför nyliberal politik, god tillväxt, men också svår finanskris på 1990-talet. Tre år har gått sedan Park Geun-hye tillträdde som president i Sydkorea. Vad har kännetecknat hennes tid vid makten? Hur är läget inför 2016 års parlamentsval?

Nordkorea är en sluten kommunistisk diktatur med svag ekonomisk utveckling, fattigdom och hungersnöd. Stormaktspolitiken har haft stor inverkan på koreanska halvön. Nordkorea har skaffat sig nukleär kapacitet, utträtt ur ickespridningsfördraget och bedöms inneha kärnvapen. I Nordkorea efterträdde Kim Jong-un i december 2011 fadern Kim Jong II  som ledare. Hur ska man bedöma hans tid vid makten?

Vid millenieskiftet försökte Sydkoreas president Kim Dae-jung använda sin solskensdiplomati för att normalisera relationerna mellan de koreanska staterna. För sina insatser tilldelades han Nobels fredspris år 2000. Försöken strandade. Frågan är nu i vilken riktning förhållandet mellan staterna kommer att utvecklas, och de kräver medverkan även av Kina, Japan, Ryssland, USA, FN och EU.