History

Allhuset was built after intensive discussions between the architect, the users (i.e. the students) and representatives of the contractor (Byggnadsstyrelsen/the National Board of Public Building). The building was designed by architect Ralph Erskine (1914-2005) and inaugurated in 1980. It was built from a triangular plan, and the rising and falling surfaces of the roof help give the building an irregular appearance. The dominant materials in the exterior are red brick, glazed wood and glass. The Allhuset staircase, in raw concrete, is shaped like a podium, facing a small amphitheatre.

Allhuset is built in three floors. Characteristic of the building’s architecture are the overhanging roofs and the lowered ridge on the north side which also serves to drain the roof. Erskine’s penchant for natural materials and raw concrete comes into its own in Allhuset, where he mixed wood panels, glulam beams, red bricks, ceramic tiles, wood-wool slabs (in the ceiling), and concrete (in the stairs) in an interesting way. The purpose of Allhuset was to provide a place for students to gather.

What is here today

A restaurant, bookshop, Student Service Desk, Rotundan.

Fun facts

Allhuset was awarded the Swedish Association of Architects’ prestigious Kasper Salin Prize in 1980.