Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Abraham Mendoza. Foto: Niklas Björling ERC Starting Grant till Abraham Mendoza 2016-08-29 Abraham Mendoza vid Institutionen för organisk kemi, Stockholms universitet, har tilldelats ERC Starting Grant på upp till 1,5 miljoner euro under fem år. Forskningsprojektet ska undersöka hur man kan accelerera transformation av enkla material till komplexa molekyler.
  • Nytt open access-avtal med Springer Nytt open access-avtal med Springer 2016-08-26 Nu kan du som forskare vid Stockholms universitet publicera dig open access utan avgift i över 1600 tidskrifter från Springer.
  • Elefantsäl med oceanografiska instrument i Prydz Bay, Antarktis. Foto: Iain Field, IMAS, Australien. Antarktis smältande is saktar ner cirkulationen i världshaven 2016-08-26 Sötvatten från Antarktis smältande isar saktar ner de processer som är ansvariga för bildandet av djuphavens strömmar vilka i sin tur reglerar den globala temperaturen. Det visar ny forskning som publicerats i tidskriften Nature Communications.
  • Nya forskningsresultat öppnar för att kunna bota kronisk inflammation 2016-08-25 En italiensk-amerikansk studie i samarbete med Stockholms universitet har upptäckt nya potentiella behandlingar för att bota kroniska inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar.
  • Photo by Eva Dalin "Förutsätter en familj att det finns barn?" 2016-08-24 Hur ser familjerna ut om 100 år? Den frågan har Livia Oláh, docent i demografi vid Sociologiska institutionen, svarat på i en bok kopplad till utställningen TRÄ2016 i Virserums konsthall utifrån sin forskning.
  • Photo by Eva Dalin "Europa närmar sig pensionsåldern" 2016-08-24 Världen är som helhet väldigt ung - men befolkningen i Europa närmar sig pensionsåldern. Det berättade Livia Oláh, docent i demografi vid Sociologiska institutionen, när hon medverkade i programmet "Demografispecial - vilka är världens unga?" i P1.
  • Zhandang-glaciären på tibetanska högplatån. Foto: Chaoliu Li Svensk metod avslöjar ursprung av utsläpp som smälter Himalaya 2016-08-23 En svensk-kinesisk studie har lyckats ursprungsbestämma de svarta sotpartiklar som står för en stor del av avsmältningen av glaciärerna i Himalaya-Tibet, enligt en artikel som publiceras i Nature Communications. Forskarna kan därmed inte bara avgöra om sotet kommer från till exempel vedeldning eller fossila bränslen, utan också från vilken geografisk region det kommer.
  • Linda Weidenstedt. Foto: Privat Ny forskning ska förbättra empowerment-processen 2016-08-23 Managemenstrategin empowerment, på svenska egenmakt, går ut på att öka arbetstagarnas känsla av självbestämmande. Men det är inte säkert att det fungerar på alla. Linda Weidenstedt, doktorand i sociologi, forskar i hur empowerment kan användas på ett mer effektivt sätt.
  • Foto: Dr Oliver Konter, Mainz Tusenårig tall äldst i Europa 2016-08-22 En ormskinnstall (Pinus heldreichii) som växer i bergstrakter i norra Grekland är 1075 år gammal enligt dendrokronologisk datering. Det betyder att tallen just nu är det äldsta kända levande trädet i Europa.
  • Tony Lindgren vinner pris för bästa presentation vid ICAIR 2016 2016-08-22 Tony Lindgren vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vann priset för bästa presentation vid ICAIR 2016 i Kitakyushu, Japan.