Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Ilona Riipinen. Photo: Eva Dalin Fyra forskare bland de mest citerade i världen 2016-12-08 Stockholms universitets Erik Sonnhammer, Illona Riipinen, Carl Folke och Jan Conrad finns med på 2016 års lista över världens mest citerade – och alltså mest inflytelserika – forskare.
  • Moderna språk, Vol 110, No 2 (2016) 2016-12-08 The articles in <i>Moderna språk</i> cover areas within linguistics, literature and culture and the main target group is language teachers and researchers at schools and universities worldwide. The pubication is peer-reviewed.
  • Lucas Gottzén. Photo: Niklas Björling. Genusvetenskapliga forskningstidskrifter undersöker samtiden 2016-12-08 I Norden finns ett flertal forskningstidskrifter som för genusforskningen framåt. En sådan är forskningstidskriften NORMA: International Journal for Masculinity Studies, som fyller tio i år. I det senaste numret belyses bland annat hur maskulinitetsforskningen kan hjälpa oss att förstå Trumps framgångar. BUV:s Lucas Gottzén är huvudredaktör för tidskriften och menar att maskulinitetsforskningen kan berikas av att ha dialog med flera fält, bland annat genom att titta på kulturella skillnader och transmaskulinitet.
  • Susanne Kjällander. Foto: Björn Dalin. Susanne Kjällander i Förskolan: Brist på forskning om IT i skolan 2016-12-08 Digitala verktyg används allt mer i förskolan och ändringar är på gång i läroplanen. Men forskningen kring hur barns lärande påverkas är ytterst begränsad. Därför behövs en nyanserad diskussion om utvecklingen, tycker forskaren Susanne Kjällander i tidningen Förskolan, Lärarnas nyheter.
  • Lönsamt samarbete för segelfiskar 2016-12-07 Segelfiskar som samarbetar fångar fler fiskar än om de jagar en och en. Dessutom får de snabbare mat i magen. Det visar en ny studie från bland annat Stockholms universitet och Uppsala universitet, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.
  • Stockholms universitet nav i samverkan för en likvärdig skola 2016-12-07 Stockholms universitet får uppdraget att samordna det vetenskapliga stödet till landets skolhuvudmän i arbetet med att skapa en likvärdig skola för alla elever.
  • Zostera marina field. Photo: Hans Kautsky Policy Brief: Förbättrad kvalitet på marint områdesskydd 2016-12-07 För att bevara den biologiska mångfalden i Östersjön och säkra ett hållbart nyttjande av havets resurser måste framtidens marina områdesskydd inrättas på nya sätt – med ett tydligare fokus på kvalitet, inte bara kvantitet. Det skriver Baltic Eye vid Östersjöcentrum i en ny Policy Brief.
  • Siri Agnete Schwabe Om minne, politik och att ”vara palestinier” i Santiago de Chile 2016-12-07 Världens största palestinska diaspora utanför arabvärlden finns i Chile. En nyligen utkommen avhandling i socialantropologi ger aktuella perspektiv på vad det innebär att ”vara palestinier” i ett chilenskt sammanhang.
  • Nog är det tillräckligt! 2016-12-07 ”Vill du gå med på bio?” frågar du en kompis. Svaret blir: ”Jag kommer nog med.” Hur tolkar man ett sådant svar? Är man född i Sverige och har svenska som modersmål, tolkas svaret ofta som ”Jag kommer troligen med”, med en viss inbakad osäkerhet. Är man född i Finland och har svenska som modersmål, är man däremot rätt säker på att få sällskap till biosalongen. Jan Lindström, Helsingfors universitet, och Catrin Norrby, Stockholms universitet, skriver i Språktidningen.
  • En nötskrika. En av flera arter som man tidigare trott löser problem genom att förstå vattens och sands fysiska egenskaper. Ny forskning visar att kråkfåglar lär sig problemen genom trial-and-error. Foto: Johan Lind/N. Kråkfåglar varken tänker eller resonerar 2016-12-07 En ny studie omkullkastar ett decennium av forskning om vad som gör kråkfåglar intelligenta. Nya analyser visar att kråkor löser problem genom trial-and-error och inte genom att de tänker eller resonerar.