Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Frivilligarbete kan minska risken för demens 2017-03-30 Personer som gått i pension, men ändå engagerar sig i ideellt arbete har en minskad risk att droppas av demens. Det visar en ny internationell studie som Stressforskningsinstitutet medverkat i.
  • ​Mårten Schultz tilldelas Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris 2017-03-30 Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, blir den första som erhåller Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris på 100 000 kr. Priset tilldelas personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten.
  • Thomas Sommer-Houdeville. Photo: Stockholm University Därför drabbas Irak av inbördeskrig och systematiskt våld 2017-03-30 Orsakerna till inbördeskrigen och våldet mellan olika etniska och religiösa grupper i Irak är framförallt de nyliberala reformer och det politiska system som USA införde, och inte inneboende konflikter grupperna emellan. Det visar en ny avhandling av Thomas Sommer-Houdeville, som fördjupar kunskapen om dagens Irak.
  • Ilona Riipinen Ung professor i atmosfärsvetenskap 2017-03-29 I mitten av december beslutade rektor att befordra Ilona Riipinen vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) till professor i atmosfärsvetenskap från och med 1 januari 2017. En månad senare, i början av februari, fyllde Ilona 35 år vilket gör henne till den näst yngsta person som befordrats till eller anställt som professor vid Stockholms universitet under 2000-talet*.
  • Föreläsningsserie inom Open Science Föreläsningsserie inom Open Science 2017-03-28 Besök bibliotekets öppna föreläsningar inom temat öppen vetenskap. Ta del av olika aktörers syn på utmaningar och möjligheter med öppen tillgång till forskning.
  • Druker får internationellt pris för antologi 2017-03-28 Elina Druker, docent i litteraturvetenskap, har fått pris av den amerikanska organisationen Children’s Literature Association för årets bästa antologi för "Children’s Literature and the Avant-Garde" (2015), tillsammans med sin medredaktör Bettina Kümmerling-Meibauer.
  • Bild: Clément Morin Webinar - Så fungerar Grow Kudos 2017-03-27 Under en testperiod på ett år (2017) samarbetar vi med Grow Kudos. Det är ett digitalt verktyg för att öka möjligheten för att maximera räckvidden och effekten av att kommunicera dina publikationer.
  • Unga Forskare 2017-03-27 Går du på gymnasiet och tycker att naturvetenskap och teknik är kul? Isåfall kanske Unga Forskare vore något för dig. Varje år ordnar Unga Forskare en utställning med Sveriges häftigaste gymnasieprojekt.
  • Juridiska aspekter på Open science 2017-03-27 Jonas Holm föreläser om huvuddragen i nuvarande lagstiftning som har betydelse för forskningsdata, både nationellt och på europeisk nivå, samt de juridiska utmaningar framtidens akademi står inför.
  • Tre ERC Advanced Grant till universitetet 2017-03-24 Av sju sökande från Stockholms universitet beviljades hela tre stycken ERC Advanced Grant. De som har beviljats bidrag är Frank Wilczek, professor i fysik, Johan Rockström, professor i miljövetenskap och David Strömberg, professor i nationalekonomi.