Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Starkare cybersäkerhetsmyndighet ska skydda EU 2017-09-22 EU-kommissionen föreslår att bygga en stark cybersäkerhetsmyndighet, som en av flera åtgärder som ska stärka unionens skydd mot it-attacker. Fredrik Blix ser positivt på förslaget - i Sveriges Radios nyheter Ekot.
  • Forskning om åldrande först ut i samarbete Stockholm-Tokyo 2017-09-22 Vad kan forskningen bidra med till att hantera en allt mer åldrande befolkning? Frågan diskuterades vid en workshop i samband med att Stockholms tre främsta lärosäten etablerar ett samarbete med Tokyos universitet.
  • IVIP på Bokmässan 2017: Samma språk i olika kulturer – några vetenskapliga rön 2017-09-22 Samtal är präglade av kulturella mönster, men gäller det även om språket är detsamma? Inga-Lill Grahn (ISOF), Catrin Norrby (Stockholms universitet) och Camilla Wide (Åbo universitet), IVIP, medverkar fredag 29 september i Institutet för språk och folkminnens (ISOF) program på Bokmässan i Göteborg.
  • Nordic Journal of Migration Research Nordeuropéer i Spanien – nytt temanummer av NJMR 2017-09-22 Det senaste numret av Nordic Journal of Migration Research är ett temanummer med titeln ”Liquids and Sediments: Practices of Community in the Context of Migration, Mobility and Transnationalism”. Erik Olsson är en av medredaktörerna.
  • Nya publikationer från Sociologiska institutionen 2017-09-21
  • Systemunderhåll den 25 september På måndag den 25 september kan du inte kontakta biblioteket via e-post 2017-09-21 Du kan nå oss via bibliotekets Frågeforum och chatt. Du kan också nå oss per telefon mellan 09.00 och 11.00.
  • Ny doktorsavhandling: Authentic Languages 2017-09-21 Authentic Language: Övdalsk, metapragmatic exchange and the margins of Sweden’s linguistic market. This compilation thesis engages with practices that in some way place stakes in the social existence of Övdalsk (also älvdalska, Elfdalian, Övdalian), a marginal form of Scandinavian used mainly in Sweden’s Älvdalen municipality. The practices at hand range from early 20th century descriptive dialectology and contemporary lay-linguistics to language advocacy and language political debate. The four studies focus on the logic by which such practices operate, on the historically produced visions that they bring into play, as well as on the symbolic effects that they have produced.
  • Birkakrigaren var en kvinna 2017-09-20 Krig under vikingatiden var inte en aktivitet uteslutande för män. Även kvinnor hade höga positioner på slagfältet.
  • Olof Palmes professur till SU 2018 2017-09-20 Olof Palme-professuren 2018 går till Margaret Moore, professor i politiska studier vid Queen’s University, Kanada.
  • Ny finansiering till forskningsinfrastruktur 2017-09-20 Vetenskapsrådet har fattat beslut om finansiering av forskningsinfrastrukturer. Stockholms universitet får fyra av dessa bidrag.