Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Rovfisk ger friska vikar 2017-07-19 En ny studie visar att stora rovfiskar är viktiga för ekosystemens funktion och att man kan motverka övergödningsproblem genom att stärka bestånden av rovfisk.
  • Datorspel kan bli rekordsnabb behandling mot social fobi 2017-07-17 Blir du också stel av skräck vid tanken på att tala inför andra, eller att gå på en fest med många du inte känner? Nu kan du vända känslorna av obehag med ett spel i en virtual reality värld. Forskarna hoppas att datorspelsbehandlingen ska bli rekordsnabb och effektiv.
  • Källa: NASA - The Visible Earth. Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC. Starka monsuner under grönt Sahara kan ha påverkat ENSO 2017-07-13 Under historiskt varma perioder varierade El Niño på ett sätt som klimatmodeller idag inte kan återskapa. Modellerna ger bättre resultat om hänsyn tas till att Sahara då var grönt, visar forskare vid MISU.
  • Anton Andersson. Foto: Stockholms universitet Unga utan kontaktnät bor hemma längre 2017-07-13 Unga som saknar ett brett kontaktnät tvingas bo hemma hos sina föräldrar längre jämfört med unga som har många kontakter, visar en studie i en ny avhandling i sociologi.
  • Tina Goldschmidt. Photo: Leila Zoubir / Stockholm University Detta kan göra personer födda i Sverige mer ”välfärdschauvinistiska” 2017-07-12 Svenskfödda personer i områden där arbetslösheten bland utlandsfödda är hög, är mer benägna att vara negativa till att inkludera utlandsfödda i välfärdsstaten, jämfört med dem som bor i områden med färre arbetslösa med utländsk bakgrund. Det visar en ny avhandling i sociologi.
  • Nya professorer vid Stockholms universitet 2017-07-10 Rektor har befordrat tre nya professorer vid universitetet.
  • Rekordår för sillgrisslemärkning på St. Karlsö 2017-07-07 Under årets grissling fick forskarna fullt upp då politiker och media besökte häckningshyllorna samtidigt som ett rekordstort antal ungar märktes.
  • Språket, ett (onödigt) hinder för integration? 2017-07-07 Att kunna svenska är många gånger en förutsättning för att få jobb; samtidigt som ett jobb många gånger är en förutsättning för att lära sig svenska. Riskerar vi, förblindade av vår egen språksnålhet, att gå miste om verkligt värdefulla talanger i väntan på att de ska lära sig svenska? Seminarium och diskussion om integrationens Moment 22, under Almedalsveckan 2017.
  • Fredrik Blix, doktor i cybersäkerhet, Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet. Sveriges digitala sårbarhet måste hanteras 2017-07-07 Sverige behöver få slut på fragmenterade lagkrav och tillsyn inom cybersäkerhet. Och vi måste skydda förmågan att tillhandahålla grundläggande samhällstjänster, menar Fredrik Blix.
  • VIDEO: "Brottsrapporteringen avspeglar inte brottsutvecklingen" 2017-07-07 – Avspeglar brottsrapporteringen brottsutvecklingen? Det enkla och snabba svaret är nej, säger forskaren Ester Pollack, som på onsdagen diskuterade hur mediebilden av brottsligheten i våra städer ser ut.