Forskarna Klara Arnberg och Fia Sundevall, båda verksamma vid ekonomisk-historiska institutionen vid Stockholms universitet, har tillsammans med Pia Laskar vid Linköpings universitet, redigerat den nya boken Sexualpolitiska nyckeltexter.

– Vi hoppas kunna tillgängliggöra de här texterna för flera och även problematisera dagens debatter om sexualpolitik. Genom att varje nyckeltext analyseras och kommenteras av forskare som sätter in texterna i sitt historiska sammanhang och bistår läsaren med tolkningar får läsaren en fördjupad förståelse av hur sexualitet förståtts, praktiserats och politiserats, säger Fia Sundevall.

I texterna skildras sexualitet bland annat som vetenskap och okunskap, som förtryck och frigörelse, som förtrollning och upplysning och som teori och praktik. Texterna är kommenterade av flera av Sveriges vassaste forskare i sexualitetshistoria: Erika Alm, Maja Bondestam, Carl Michael Edenborg, Sara Edenheim, Elisabeth Elgán, Johan Fornäs, Gunlög Fur, Nikolas Glover, Hanna Hallgren, Karin Hassan Jansson, Helena Hill, Mikael Häll, Mariah Larsson, Lena Lennerhed, Jonas Liliequist, Anne-Li Lindgren, Ulla Manns, Ulrika Nilsson, Johanna Sköld, Yvonne Svanström, David Thorsén och Ebba Witt-Brattström.

– De medverkande forskarna har olika teoretiska perspektiv och kommer från olika disciplinära bakgrunder. Det ger läsaren inblick i flera olika sätt att tolka historiska texter. Sexualpolitiska nyckeltexter ger ettnytt sätt att närma sig sexualitetshistoria, kombinationen av historiska texter och forskarkommentarer ger både möjlighet till mer kritisk och mer upplyst läsning, säger Klara Arnberg.

Klara Arnberg och Fia Sundevall har tidigare varit redaktörer för Könspolitiska nyckeltexter som utkom 2012, då tillsammans med David Tjeder.