Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Så fungerar inlärning av språk i tidig ålder 2018-01-16 Tidig språkexponering är avgörande för nyanlända barn – men för att lära sig ett andra eller tredje språk i skolan är en tidig start ineffektiv. Det menar Niclas Abrahamsson, professor i svenska som andraspråk vid Stockholms universitet.
  • Undervisning på engelska har en språklig baksida 2018-01-16 Förmågan att uttrycka sig korrekt på svenska försämras av att gå ett engelskspråkigt gymnasium. En ny studie kan även visa när försämringen i språkriktighet börjar märkas rejält. Intervjuer i Sveriges radios Vetenskapsradion och Vetandets värld med språkforskare Maria Lim Falk, Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet.
  • Ingen vits stressa med språkträning 2018-01-16 Barn som börjar tidigt med främmande språk blir inte bättre på språket än de som börjar senare, visar forskning. Niclas Abrahamsson, professor i svenska som andraspråk vid Centrum för tvåspråkighetsforskning, slår hål på myten.
  • Nya publikationer från Sociologiska institutionen 2018-01-16 Här hittar du våra senaste peer-review-granskade publikationer i vetenskapliga tidskrifter.
  • Ny artikel. Kommunikativa mönster i Sverige och Finland 2018-01-15 Hur framför handledare i Sverige och i Finland synpunkter på en students akademiska text? Hur bemöter studenten handledarens råd? Räcker ja eller okej som återkoppling på ett råd, eller krävs mer uppgraderade uttryck som jättesmart eller härligt? Artikel i Språkbruk av Sofie Henricson och Marie Nelson, IVIP.
  • Vad hände 2017 ur ett språkligt perspektiv? 2018-01-12 2017 – ett språkligt mellanår? Eller hände det egentligen ganska mycket? I Sveriges radios program Språkets julspecial diskuterar språkpanelen året som gått, siar in i framtiden och berättar vilka ord som kommer användas under valåret 2018. I panelen ingick bland annat Olle Josephson, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, tidigare chef för Språkrådet.
  • Datasessionsserie kring tal, interaktion och multimodalitet: Anmäl intresse att presentera forskning 2018-01-11 I slutet av januari startar våra datasessioner för forskare, doktorander och masterstudenter kring tal, interaktion och multimodalitet, (TIM).
  • Demonstration till stöd för Metoo-rörelsen på Sergels torg i Stockholm i höstas. Foto: Hans Christiansson/Mostphotos. Vad betyder Metoo ur ett sociologiskt perspektiv? 2018-01-11 Det var inte accepterat med övergrepp innan Metoo, men nu är det inte heller accepterat att sopa dem under mattan. Det som händer nu får stort medialt utrymme, men kommer förändringar ske även på lång sikt? Kommer strukturer som leder till övergrepp att förändras?
  • Här kan växter gömma sig från ett varmare klimat i skogen 2018-01-11 Global uppvärmning hotar växter anpassade till svalare temperaturer. Ett internationellt team med forskare från Stockholms universitet, Marseille och Helsingfors har tagit reda på var lokalt kallare platser i skogen finns, där dessa växter kanske kan överleva.
  • Skelettfragment från Hummerviksholmen, foto: Beate Kjörslevik Genetiska analyser avslöjar hur Skandinavien befolkades efter senaste istiden 2018-01-10 I en ny studie publicerad i PLOS Biology beskriver en internationell forskargrupp hur först grupper från söder (dagens Danmark och Tyskland) och därefter grupper från nordost bosatte sig i det nyligen isfria Skandinavien för mer än 10 000 år sedan.