Profilområden

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Stockholms universitet
 4. Forskning
 5. Profilområden

Profilområden

Stockholms universitet är ett framstående forskningsuniversitet präglat av den fria grundforskningen.

Aktuellt

 • Utredning om skarpare förbud mot mikroplast 2017-01-24 Regeringen öppnar för att ett förbud om mikroplaster i kosmetika ska bli mer omfattande och beröra fler produkter än tidigare. Ett initiativ som välkomnas av forskare vid Östersjöcentrum.
 • Per Engzell. Foto: Stockholms universitet Därför har barn till utlandsfödda lägre betyg men högre ambitioner 2017-01-23 Barn med två utlandsfödda föräldrar presterar generellt sämre i skolan än barn med minst en svenskfödd förälder. Trots det väljer de oftare gymnasieprogram som ger högskolebehörighet och har högre ambitioner.
 • Gunnar Andersson Foto: Eva Dalin Grattis Sverige! Nu är vi 10 miljoner 2017-01-20 I fredags nådde Sveriges befolkning 10 miljoner enligt SCB:s prognos. Att befolkningen ökar är positivt eftersom det är ett tecken på en befolkning i balans – det finns tillräckligt många barn och unga som på sikt kan försörja och ta hand om de äldre.
 • Tidigare okänd stormannagård upptäckt på Birka 2017-01-19 Med hjälp av georadar har forskare identifierat en tidigare okänd stormannagård på Birka. Gården kan ha tillhört en man vid namn Herigar som var kungens ställföreträdare på Birka och som omnämns i de skriftliga historiska källorna. Undersökningarna ger bevis för dess läge vid Korshamn på Björkö. Resultaten har publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften Archäologisches Korrespondenzblatt.
 • Spatial Justice and Diaspora Socialantropologiska forskare i ny antologi om rasism och social rättvisa 2017-01-18 Tekalign Ayalew och Siri Schwabe medverkar i den nya antologin ”Spatial Justice and Diaspora” med texter om den etiopiska diasporan i Sverige och palestinska gatuprotester i Chile.
 • Utmaning att sammanställa mängden metan 2017-01-18 Att förstå var växthusgasen metan kommer ifrån och hur mycket som avges från olika källor är viktigt när man ska förutsäga framtida utsläpp och hur det påverkar den globala uppvärmningen. Forskare vid Stockholms universitet visar i en studie hur dubbelräkning av metankällor, särskilt våtmarker och sjöar, kan förekomma i forskning. Studien har publicerats i Geophysical Research Letters.

Universitetets profilområden

Rektor Astrid Söderbergh Widding. Foto: Eva Dalin

Stockholm universitet är ett framstående forskningsuniversitet präglat av den fria grundforskningen.

Astrid Söderbergh Widding
Rektor vid Stockholms universitet

Forskare berättar om sin forskning

Webbfilmer för profilområden. Foto: Eva Dalin
Puff till forskningsdatabasen