Profilområden

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Stockholms universitet
 4. Forskning
 5. Profilområden

Universitetets 16 profilområden

Stockholms universitet är ett framstående forskningsuniversitet präglat av den fria grundforskningen.

Aktuellt

 • Sjögräsängar har stor betydelse för fiske 2017-11-17 Sjögräsängar är mycket populära att fiska i runt om i världen, och det måste vi nu ta hänsyn till för att kunna bedriva ett hållbart fiske. Det visar en ny global studie av forskare från Stockholms universitet, Swansea University och Cardiff University.
 • Två systrar jobbar med sina läxor. Foto: Mostphotos Därför tjänar småsyskon mindre pengar än sina äldre syskon 2017-11-15 Förstfödda i Sverige är mer benägna att studera mer statusfyllda ämnen på universitetet som medicin och teknik. Därmed kan de förvänta sig högre inkomster än småsyskon, visar en ny studie.
 • Forskning om arktisk permafrost finansieras inom Horizon 2020 2017-11-14 Hur påverkar klimatförändringarna den arktiska kustmiljön? Och hur kan förändringarna mötas av befolkningen som lever där? Det är några av frågeställningarna som kommer att undersökas i projektet Nunataryuk.
 • Nordic Optical Telescope. Stjärnor som vägrar dö 2017-11-09 Nya, ljusstarkare supernovor som förbryllar forskare beskrivs i artiklar i Nature och Nature Astronomy.
 • Isberg Foto: Nordiska museet Arktiska spår: Isen smälter 2017-11-09 När iskanten drar sig tillbaka och istäcken smälter uppenbarar sig tidigare skeenden i historien i form av nya och konkreta spår. Också uppvärmningen, som får isen att smälta, berättar om människan och om den epok där vi själva har del i den planetära förändringen. Föredrag och samtal om förhållandet mellan människa, jord och is ur olika perspektiv.
 • Dyk med forskare under Antarktis is 2017-11-02 Forskare har begett ut på en unik klimatexpedition i Rosshavet och nu har du möjlighet att följa deras arbete både på och under isen.
 • Oden i Antarktis. Spår i havsbotten visar polarisens sårbarhet 2017-10-26 Svenska och brittiska forskare har analyserat tusentals spår i havsbotten utanför Antarktis.

Universitetets profilområden

Rektor Astrid Söderbergh Widding. Foto: Eva Dalin

Stockholm universitet är ett framstående forskningsuniversitet präglat av den fria grundforskningen.

Astrid Söderbergh Widding
Rektor vid Stockholms universitet

Forskare berättar om sin forskning

Webbfilmer för profilområden. Foto: Eva Dalin
Puff till forskningsdatabasen