Wolf Erlbruch. Foto: Peter Hammer Verlag

Juryns motivering:

”Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

Wolf Erlbruch är född 1948 och ses som en av Tysklands främsta illustratörer och bilderboksskapare. Han har givit ut tiotalet egna böcker och gjort illustrationer till närmare 50 verk med texter av andra författare.

Erlbruch har rönt vida framgångar internationellt med de i Sverige mest kända böckerna Det var det fräckaste (1995) och Anden, Döden och Tulpanen (2007).

Erlbruch har innehaft två professurer i illustration; vid Bergischen Universität Wuppertal och Folkwang Universität der Kunste i Essen.

Elina Druker och Boel Westin. Fotomontage.

Professor Boel Westin är juryordförande

Juryns ordförande Boel Westin – professor vid Institutionen för kultur och estetik – presenterade årets pristagare.

Hör intevjun med Westin i Sveriges Radios P1 Kultur, ungefär 4.30 minuter in i programmet (extern länk).

I juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne sitter också Elina Druker, docent vid Institutionen för kultur och estetik.

Själva ceremonin då Erlbruch får utmärkelsen i sin hand äger rum den 29 maj i Stockholms konserthus med Kronprinsessan Victoria som prisutdelare.

Världens största barn- och ungdomslitteraturpris

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare kan belönas. Priset inrättades av Sveriges regering år 2002 och administreras av Statens kulturråd.