Motiveringen till utmärkelsen lyder "Nobelpriset i litteratur år 2016 tilldelas Bob Dylan som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen".

Per-Olof Mattsson om Bob Dylan: "En stor poet"

Per-Olof Mattsson, universitetslektor i litteraturvetenskap.

"Han är förstås en stor poet, i den meningen är han en värdig pristagare, men det finns en diskrepans mellan outsidern Dylan som aldrig låter sig fångas och hela det officiella runt priset. Jag tror dock att han kommer med en överraskning till…"

Bob Dylan, eller Robert Zimmerman, som är hans egentliga namn, är en av mitt livs stora litterära upplevelser. Jag glömmer aldrig när jag som mycket ung för första gången hörde 'Blowin’ in the Wind' hos mina kusiner.

Självbiografin bitvis fantastisk läsning

Ständigt oåtkomlig, ständigt jagad av alla som vill nagla fast honom i ett fack, har han försvunnit och ständigt återuppstått som någon annan. Med åren har rösten tappat den klang den hade för över femtio år sedan på festivalerna i Newport, men orden har han fortfarande i sin makt. Hans självbiografi 'Chronicles' är bitvis fantastisk läsning och visar ännu en gång vilken mästare han är.

När han fick Polarpriset väckte det stor uppmärksamhet att han inte hälsade på kungen. Frågan är hur herr Zimmermann ska hantera all pompa och ståt i samband med Nobelpriset. Det är med all säkerhet inte lätt för honom att acceptera att han fått världens förnämsta litterära utmärkelse. Hur ska han kunna komma undan den här gången?"