Under sommarens sista dagar startade 65 deltagare Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare vid Stockholms universitet. Snabbspåret är en statlig satsning och utbildningen på 26 veckor är ett uppdrag från Arbetsförmedlingen.

Delar av utbildningen ges på arabiska

Under 26 veckor varvas utbildning om lärarens roll och svenskt skolsystem med arbetsplatsförlagt lärande (praktik) i skola eller förskola. En dag i veckan läser deltagarna kursen Svenska för pedagoger. Syftet är att förkorta vägen till lärarbehörighet i Sverige, och hur deltagarna fortsätter efter Snabbspåret kartläggs i en individuell bedömning utifrån tidigare utbildning och erfarenhet.

Oraib Qamhawi berättar om Snabbspåret.
Foto: Vilhelm Stokstad

Med lärdomar från den pilotgrupp som startade under våren 2016 har utbildningen vid Stockholms universitet skräddarsytts för att passa deltagarna. Samtliga deltagare har arabiska som första språk, och delar av utbildningen ges därför på arabiska. Nya lärare har rekryterats vid SU och flera av dessa är tvåspråkiga.

Deltagarna vill veta vad som följer efter Snabbspåret

Rana Zino, 37 år, arbetade tidigare som musiklärare i Syrien, och har undervisat i grundskolans årskurs 1-9. Hon har en tvåårig utbildning från Syrien men är beredd att läsa kompletterande kurser för att bli behörig lärare i Sverige. Rana känner flera av sina kurskamrater sedan tidigare, de har följts åt från hennes tidigare hemstad Al-Hasaka i Syrien. Sedan tre år tillbaka bor Rana i Botkyrka, Stockholm.

Rana Rechdan
Rana Zino, deltagare inom Snabbspåret.      Foto: Vilhelm Stokstad

Rana och hennes kurskamrater är måna om att veta hur de kan använda den utbildning de nu påbörjat, och vad som väntar efter Snabbspåret.

- Vi som påbörjat Snabbspåret har många, många frågor. Ännu vet vi inte så mycket om vad som väntar oss de här 26 veckorna. Jag undrar också hur mina tidigare meriter kommer att bedömas, och vad som väntar efter Snabbspåret. Kan Snabbspåret innebära en kortare väg för att bli behörig, funderar Rana.

Svenska språket ett sätt att komma in i skolan

Rana beskriver vidare hur hon tror att det svenska språket är en viktig del för vägen till arbete och behörighet som lärare i svensk skola.

- En bra chans med Snabbspåret är att vi kommer göra praktik i skolan som kan innebära att jag lär mig mer svenska. Jag vet ännu inte på vilken skola jag kommer ha praktik, men jag har tidigare praktiserat på en svensk förskola och lärde mig mycket, framförallt fler svenska ord, säger Rana.

Trots funderingar över hur utbildningen kommer påverka hennes framtid så känner sig Rana upprymd denna första dag vid Stockholms universitet.

- När jag kom ny till Sverige var en stor dröm att läsa vidare vid universitet för att få ett bra jobb, och jag är jätteglad för den här chansen vi nu får. Det är stora känslor idag, säger Rana.

Text: Rebecca Röhlander

Foto: VIlhelm Stokstad
Foto: Vilhelm Stokstad

Snabbspåret är en satsning i samverkan mellan sex lärosäten, arbetsmarknadens parter – Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, SKL och Almega tjänsteföretagen samt Arbetsförmedlingen. Snabbspåret riktar sig till nyanlända lärare och förskollärare som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. De medverkande lärosätena är Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö högskola, Umeå universitet och Örebro universitet. Stockholms universitet har det nationella samordningsansvaret.