Foto: Vilhelm Stokstad

Wei Jia, 33 år, Inriktning grundskolans senare år (åk 7-9), matematik och idrott

Vi möter Wei Jia som är utbildad gymnasielärare i Kina och kom till Sverige för sex år sedan då han följde efter kärleken. En tidigare relation var anledningen varför han flyttade hit, men Wei var också mån om att få fortsätta sin yrkesväg som lärare. Till hösten börjar Wei sin resa inom Utländska lärares vidareutbildning (ULV), en kompletterande utbildning som leder till svensk lärarexamen och behörighet i svensk skola. Wei har erfarenhet som lärare från både gymnasieskolan och förskolan, men läser inom ULV mot grundskolans senare år. Förväntningarna på utbildningen är stora!

Hur hittade du till ULV?

- När jag letade på webben efter lärarutbildningar så hittade jag ULV. Jag vill kunna arbeta som lärare i Sverige, och tänker att det är svårt att få jobb utan lärarlegitimation.

Vad är dina tidigare erfarenheter som lärare?

- Från Kina har jag en universitetsexamen i kinesisk litteratur och språk, men arbetade bara ett år som lärare innan jag flyttade till Sverige. För några år sedan påbörjade jag en masterexamen i Internationell pedagogik vid Stockholms universitet och arbetade då extra som modersmålslärare i kinesiska i förskolan. Så jag har viss erfarenhet från olika länder, men också vad gäller åldrar på eleverna.

Foto: Vilhelm Stokstad

Vilken är din inriktning inom ULV?

- Jag har ansökt om att läsa matematik och idrott mot grundskolans senare år, men har en idé om att byta idrott mot engelska istället, det kanske skulle passa mig bättre. Jag ska fråga min kontaktperson inom ULV vilka möjligheter som finns.

Vad är dina tankar kring den VFU (verksamhetsförlagd utbildning) som ingår i ULV?

- Jag känner mig uppspelt inför VFU:n, det ska bli roligt och kommer säkert bli bra en bra upplevelse!

Hur känns utbildningen i övrigt, de här första dagarna som student inom ULV?

- Det känns spännande att se så många nya studenter från olika länder, jag tänker att det kommer bli bra. Jag hoppas i alla fall det!