Hans Adolfsson är prorektor, professor i kemi samt övergripande ansvarig för lärarutbildningarna vid Stockholms universitet.

– Jag önskar Hans Adolfsson lycka till med sitt nya uppdrag och ser fram emot ett konstruktivt samarbete framöver, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Hörandeförsamlingen, bestående av personal och studenter vid Umeå universitet, tillstyrkte i december 2015 universitetsstyrelsens förslag på Hans Adolfsson som kandidat till tjänsten som rektor för Umeå universitet från och med den 1 juli 2016.

Förordnandet till universitetsrektor gäller normalt för en period om sex år med möjlighet till förnyelse av anställningen två gånger om vardera högst tre år.