Det nya digitala verktyget ersätter det tidigare ViTal. Claro finns tillgängligt för både Windows och Mac och består av Claro talsyntes och Claro studieverktyg som båda beskrivs nedan. Claro finns installerat i datorsalarna och är även tillgängligt för nedladdning för både studenter och anställda.

Claro talsyntes

Med Claro talsyntes (ClaroRead Plus) kan du läsa upp digital text (webbsidor, artiklar, e-post, egenskriven text m.m.) och det finns över 30 språk tillgängliga för nedladdning. ClaroRead Plus har även tangentbordsuppläsning (läser det du skriver, i realtid) och ordprediktion (ger ordförslag under tiden du skriver).

Vid installation av ClaroRead Plus följer dessa extraprogram med automatiskt:

• ScreenRuler: Digital läslinjal som ligger tvärs över skärmen och styrs med din datormus.
  • ClaroCapture: Samlar ihop text från olika dokument och hemsidor och ger automatiskt en länk till källan.
  • Claro AudioNote (PC): Ljudinspelningsverktyg.
  • ClaroView: Lägger ett färgfilter över datorskärmen och du kan själv välja färgton och intensitet.
  • Talande miniräknare: ClaroRead Plus får datorns inbyggda kalkylator att tala (PC och Mac).

Claro studieverktyg

Claro studieverktyg består av ett antal program som finns tillgängliga för separat nedladdning. Dessa kan med andra ord installeras oberoende av Claro talsyntes:

• ReadIris Pro (Mac): Ett separat skanningsprogram, för Mac, som du måste ladda ner för att kunna göra inskannade dokument uppläsningsbara. Detta ingår i ClaroRead Plus för Windows.
  • Claro BookReader (PC): Läser .pdf-dokument med inbyggd talsyntes. Verktyget tillåter anteckningar i form av till exempel överstrykningar och kommentarer.
  • ClaroIdeas (PC): Tankekartsverktyg där din skapande tankekarta kan exporteras till exempelvis ett Word- eller Powerpointdokument.
  • ClaroRead Anywhere: Webbaserad ordbehandlare där skriven och inklistrad text kan läsas upp med talsyntes. Det ingår även en taligenkänningsfunktion/röstinmatning (tal-till-text), men för att använda denna bör du har Google Chrome som webbläsare.

Du hittar en länk till installationsfiler för Claro längst ner på sidan. Om du inte har åtkomst till denna sida, vänligen kontakta den som är licensansvarig på din institution/motsvarande.