Många känner till att studenter kan åka på utbyte genom EU-programmet Erasmus+, men mindre känt är att det finns även möjligheten för administrativ personal att delta i en mobilitet via Erasmus+ programmet. Erasmus personalfortbildning erbjuder finansiering för kompetensutveckling utomlands. 

Stockholms universitet ska, enligt den långsiktiga verksamhetsplanen, stärka sin internationella ställning genom ökad internationalisering (Ytterligare fokus på internationella arbetet) Som anställd vid Stockholms universitet har du möjlighet att besöka ett universitet som deltar i Erasmussamarbetet eller annan relvant organisation inom Europa för "jobbskuggning" och fortbildning utomlands. 
 

Ansökningsperiod

Ansökningar behöver lämnas in senast 6 veckor innan planerad mobilitetsstart.

Ansökningar tas emot mellan 1 augusti – 15 juni (OBS. på grund av semesterledigheter tar vi inte emot några ansökningar under sommaren). 

Vad kan du göra?

Fortbildning utomlands i egna arbetsuppgifter. 

 

Villkor

Följande villkor gäller för dig som vill delta i denna aktivitet:

  • Du är anställd vid Stockholms universitet.
  • Din chef ska godkänna fortbildningsaktiviteten utomlands.
  • Mobilitetens längd ska vara 2 – 5 arbetsdagar (exkl. restid). För personalmobilitetet till Civis-partnerlärosäten University of Glasgow och University of Lausanne: 5 arbetsdagar. Kontakta oss om du är intresserad av att delta i en längre mobilitet (max. 2 veckor), så kan vi undersöka möjligheterna. 
  • Inget minimikrav på antal timmar, men ett heltidsschema förväntas.
  • Mobiliteten ska genomföras under en sammanhängande period.
  • Senast en månad efter avslutad mobilitet ska du lämna in en online-enkät.
  • Du bibehåller din lön från SU under mobiliteten.
  • Mobiliteten kan inte samtidigt finansieras med andra EU-medel (dubbelfinasiering). 

Programländer (giltiga länder/territorier att resa till)

Nedanstående länder kategoriseras som programländer och kan medverka fullt ut i Erasmus+:

Storbritannien och Schweiz delar inte i Erasmus+. Det finns dock möjlighet att söka Erasmus+ bidrag för personalfortbildning vid Civis partnerlärosäten University of Glasgow (UK) och University of Lausanne (CH), förutsatt att det finns Erasmus+ medel kvar och villkoren uppfylls. 

Observera att det tillvidare inte är möjligt att ingå avtal inom ramen för Erasmus+ med någon av de organisationerna som finns med på följande lista: List-of-Public-Trust-Funds-Performing-a-Public-Funktion.pdf (helsinki.hu)

 

Finansiering

När man åker på personalutbyte får den egna institutionen ett bidrag som ska täcka bl a hotell och resekostnader. Beloppen som betalas ut är schablonbelopp som är bestämda av Universitets- och högskolerådet. Inga medel betalas ut direkt till personal och utbetalningen sker efter avslutad mobilitet. Om kostnaden blev lägre tillfaller överskottet institutionen och om kostnaden överskred schablonbeloppet får institutionen stå för mellanskillnaden.

Stipendiemedel är till för att kompensera för de extra kostnader som mobiliteten medför och är inte avsedda att täcka hela kostnaden för utlandsvistelen.

Erasmusbidraget betalas ut till institutionen och består av två olika schablonbelopp:

BELOPP 1:

För hotell och traktamente tilldelas ett schablonbelopp enligt tabell. Stipendiet baseras på antalet dagar du är borta plus en resdag innan och en resdag efter mobiliteten. Resdagar på första eller sista dag av mobiliteten räknas inte som resdag. 

BELOPP 2:

Resebidraget bestäms av resans längd (fågelvägen), vilket räknas ut med hjälp av verktyget Distance calculator:

Distance Calculator

I Distance calculator skriver du in din avreseort och därefter destinationen. Avståndet som räknas ut är det som du använder för att läsa tabellen (dvs. du mäter enkel väg, men avståndsbeloppet inkluderar tur och retur).

Green Travel Grant: Bidrag för deltagare som reser miljövänligt

Deltagare som väljer ett miljövänligare transportmedel, till exempel tåg, buss eller bil-pool (två eller fler personer), för merparten av resan tur och retur får ett stipendietillägg i form av en engångssumma. 

Utöver resetillägget kan deltagaren, vid behov, få upp till fyra ytterligare resdagar (+2 dagar innan och +2 dagar efter mobiliteten), om resan tar mer än en dag. 

Se också rektors beslut om Policy för möten och resor: Policy för möten och resor

Det finns särskilda medel att söka för personal med funktionshinder. Kontakta Erasmushandläggare för mer information. 

Ekonomihantering

Efter avslutad mobilitet gör du en reseräkning som vanligt för tjänsteresor. Be sedan ekonomiansvarig på din institution att skicka en internfaktura (EBINSI) till Studentavdelningen (670). På internfakturan ska summan som finns i ditt beslut anges. Kopior av biljetter med resedatum (inkl. boarding pass) ska bifogas tillsammans med reseräkningen (utdrag från Primula). Inga kostnader betalas ut direkt till deltagande personal.

Instruktioner till ekonomihandläggare, Erasmus+

Försäkring

Som anställd vid Stockholms universitet täcks du av en tjänstereseförsäkring genom Kammarkollegiet, om du reser i Stockholms universitetets namn. Försäkringsintyg tillhandahålls genom institutionen efter godkänd ansökan. 
Kom även ihåg att beställa ett europeiskt försäkringskort från Försäkringskassan.

Läs mer om tjänsteresor här.  

När måste du ansöka?

Ansökningar tas emot löpande men du behöver söka senast 6 veckor innan planerad personalmobilitet. 

Urval

Erasmusmedlen som kan beviljas är begränsade och beviljas först till kvarn. 

Utlysning och ansökan

Du kan läsa om utlysningen här ANSÖKAN

Frågor?

Frågor om personalmobilitet besvaras av Erasmushandläggare