Onsdag 19 december

16.00-16.35  Skola, samhällsvård och vuxenblivande
För unga som lever i otrygga hemförhållanden kan skolan vara en trygg plats med möjlighet till positiv förändring eller en otrygg plats där utsattheten förstärks. Ylva Spånberger Weitz, forskare i socialt arbete, har följt fem unga människors väg genom skolan och samhällets vård mot ett liv som vuxen.

Arrangör: Stockholms universitet. Repris från 27/11.

16.35-17.05 Naturen i människans tjänst
Människan är beroende av naturen. Och många av våra små och stora beslut får konsekvenser för levande system, konsekvenser som vi aldrig avsåg. Ekosystemtjänster är ett begrepp som växer i användning och som sätter ord och siffror på hur vi och våra samhällen är knutna till naturen. Magnus Tuvendal, forskare i naturresurshushållning, berättar.

Arrangör: Stockholms universitet. Repris från 7/12.

17.05-17.40 Jazz eller fuga? Musikens roll i Grass romaner
Kan man skriva en roman som en fuga? Vad har ett kapitel i en roman och ett jazzsolo gemensamt? Beate Schirrmacher är forskare i tysk litteratur och har studerat författaren Günter Grass utifrån ett musikaliskt perspektiv.

Arrangör: Stockholms universitet. Repris från 4/12.

17.40-18.05 Från Linnés herbarium till högteknologi
Carl von Linné och hans kollegor samlade växter i herbarium. Trots att vi i dag använder högteknologiska metoder för att förstå hur biologisk mångfald har utvecklats under miljoner år, används fortfarande Linnés dammiga herbarium som en oersättlig referensbas. Biologen Agneta Julia Borg berättar om mötet mellan dammiga gamla växtdelar och den senaste DNA-tekniken.

Arrangör: Stockholms universitet. Repris från 26/11.

Måndag 24 december

12.00-12.35 Stress och sömn: Den nya tidens stress
Har stressen ökat i samhället? Det frågar sig Hugo Westerlund, professor i epidemiologi. Han talar om att psykiska och stressrelaterade besvär ökar hos framförallt unga kvinnor. Vissa bevis finns för att det är jobbet det beror på, men det finns många orsaker till stress, och kanske är det så att vi ser en ny typ av stress nu när vi är friskare i övrigt.

Arrangör: Stockholms universitet. Repris från 7/10.

12.35-12.55 Stress och sömn: Stress – vän och fiende
Kroppens reaktion på stress är ett system som är väldigt bra för oss, även i det moderna samhället. Det säger Mats Lekander, professor i hälsopsykologi vid Stockholms universitet. Men när systemet aktiveras i allt för hög grad kan det leda till ohälsa, vi blir lättare förkylda om vi är stressade.

Arrangör: Stockholms universitet. Repris från 20/10.

12.55-13.35 Stress och sömn: Trötthet – hjärnans stoppsignal
Trötthet existerar inte utanför hjärnan, det är bara information om att något är fel som existerar och det tolkar hjärnan som trötthet. Det säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet. Han föreläser om trötthet, stress och sömnproblem. Kvinnor är tröttast, och till skillnad mot vad de flesta tror blir vi bara piggare med åren. Vi får också tips på hur vi kan förbättra vår sömn och bli mindre trötta.

Arrangör: Stockholms universitet. Repris från 1/10.

13.35-13.50 Stress och sömn: Sömnbrist i en social värld
Hur fungerar vi i den sociala världen när vi inte har sovit ordentligt? Den frågan ställer sig Tina Sundelin, forskare på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon berättar att det gör oss sämre på att läsa av andra människors sinnestillstånd, och sämre på att visa för andra hur vi själva känner oss. Dessutom avslöjar hon att skönhetssömn definitivt inte skall underskattas.

Arrangör: Stockholms universitet. Repris från 4/10

Om Kunskapskanalen

Kunskapskanalen sänder varje dag mellan 09-01. Information om programmen hittar du enklast på vår hemsida och i tablån. De flesta av programmen kan du se i efterhand på Play.