Obestruket (matt): Scandia 2000 Vit.
Bestruket: Tom&Otto Silk.

Leverantör: Map Sverige

Scandia 2000 Vit används till allt kontorstryck. Förtryckt brevpapper ska ha 90 g, korrespondenskort 250 g och visitkort ska ha 300 g ytvikt.

Viking används för kuvert i C4, C5 och C5 fönster.

Allmänt

Scandia 2000 Vit är ett extra vitt, obestruket, ytlimmat papper. Papperet är uppbyggt av kemisk klorfri massa, TCF och fyllmedlet är högvit krita. Detta ger tillsammans med neutrallimning ett åldringsbeständigt papper (och uppfyller samma krav som Svenskt Arkiv) vad gäller ljushet och styrka samt en hög opacitet. 80, 90 och 100 g är godkända för OCR och anpassade för laser. Till Scandia 2000 hör ett omfattande kuvertsortiment. Scandia 2000 Vit är TCF-märkt.

Tom&Otto Silk är ett högbestruket semimatt papper som är uppbyggt av kemisk massa. I ytvikter fr.o.m. 250 g är produkten klistrad. Tom&Otto Silk är ECF-märkt. Tom&Otto Silk är PEFC-certifierad vilket innebär att produkten till minst 70% består av fibrer som kommer från ett hållbart skogsbruk.

Användning

Scandia 2000 Vit passar till allt från designprogram till direktreklam, brochyrer, tidskrifter, böcker och illustrerade kataloger. Den neutrala vitheten ger papperet naturtrogen bildåtergivning, bra läsbarhet och hög kvalitetskänsla. Ytvikterna 80-100g är anpassade för laser och godkända för OCR. Scandia 2000 Vit  finns i gramvikter från 70 till 440 g.

Tom&Otto Silk är väl lämpat för högkvalitativa trycksaker där bland annat kravet på bildåtergivning är stort till exempel reklamtryck, foldrar, broschyrer, kalendrar, böcker och tidskrifter. I högre ytvikter är Tom&Otto Silk även lämpat för såväl omslag som mappar. Tom&Otto Silk finns i gramvikter från 90 till 350 g.

Rådgör gärna med tryckeriet vid pappersval.

Miljöanpassad trycksak

För att vara säker på att din trycksak är miljöanpassad ska du begära av leverantören att den ska vara miljömärkt, det vill säga uppfyller kriterierna för miljömärkning med Svanen.

Om kriterierna för miljömärkningen inte passar för just din trycksak bör du tänka på:

Val av leverantör

Välj en leverantör som är miljöcertifierad enligt ISO 14001 eller EMAS och licensierad för att märka med Svanen.

Val av upplaga

Beställ rätt antal upplagor eller helst, välj print on demand. Då kan du enkelt beställa fler allt eftersom du behöver.

Val av papper

Följ manualens anvisningar för val av papper.

Val av tryckteknik

Vid mindre upplagor (<400 stycken) använd digitalt tryck och vid större offset.

Val av färg/lack/lim

Fråga om färgernas, lackens och limmets innehåll och miljöpåverkan. Efterfråga vegetabiliska och vattenbaserade färger. Undvik metallglänsande och självlysande färger.

Val av layout

Välj standardformat såsom A2, A3 och A4. På så vis undviks pappersspill.

Val av leverans

Försök samordna leveranser av trycksaker inom institutionen eller motsvarande.