Lilian Thuram tar emot utmärkelsen som hedersdoktor vid Stockholms universitet i Stadshuset. Foto: Niklas Björling

Lilian Thuram var med i det franska fotbollslandslag som vann VM 1998 och EM 2000. Han har spelat för storklubbar som Parma, Juventus och FC Barcelona. Numera reser han runt för att väcka debatt och skapa dialog, engagerad mot rasism och andra former av diskriminering.

Sedan 2012 har Lilian Thuram samarbetat med Stockholms universitet och han har hittills kommit till Sverige sju gånger för att delta i aktiviteter som rör utbildning och de frågor som Lilian Thuram arbetar med idag genom sin stiftelse.

Hedersdoktorer mottog utmärkelser och knäböjde

Lilian Thuram är en av tre nyblivna hedersdoktorer i humaniora vid Stockholms universitet som på fredagen 29 september tog emot utmärkelsen tillsammans med författaren och journalisten Susan Faludi och professorn Ansgar Nünning inför en fullsatt publik i Blå hallen. En glad Lilian Thuram var hedrad:

– Det är väldigt rörande och omtumlande också, en underbar uppmuntran till det arbete jag gör i stiftelsen och jag känner att jag nu har ett ansvar att inte svika Stockholms universitet och de människor som gav mig denna ärofulla doktorstitel.

Lilian Thuram, Ansgar Nünning och Susan Faludi knäbjer i Stadshuset. Foto: Niklas Björling

De tre hedersdoktorerna väckte internationell uppmärksamhet genom att delta i den protest mot rasism som pågår inom sportvärlden för tillfället genom att ställa sig på knä för att manifestera en samhörighet för jämlikhet. Det var viktigt att göra detta vid den akademiska högtiden menade Lilian Thuram.

– Att vara här idag, för att få denna doktorsutmärkelse, är också att visa att kampen börjar med idrottsmännen, men kampen måste vinnas på den intellektuella arenan.

Riva kulturella murar

I den öppna föreläsningen ”Om rasism och motstånd” som arrangerades tidigare i veckan i Farsta kulturhus talade han om rasism och hur vi kan bygga framtidens hållbara samhälle tillsammans. Lilian Thurams motto är ”Man föds inte rasist – man blir det”. Han menar att ”endast en förändring av våra inlärda föreställningar kan föra oss samman och riva de kulturella murarna; endast då kommer vi att kunna ta oss över det väldiga hinder som döljs bakom ord som ’synlig minoritet’, ’mångfald’, ’ni’, och ’vi’ – som alla bestäms av hudfärg.”

Vem kan lämna planeten jorden?

Johan Kuylenstierna och Lilian Thuram i samtal. Foto: Anna-Karin Landin

Lilian Thuram deltog också i ett samtal om klimatet och och migration som arrangerades på universitetet ”Kan vi vara klimatflyktingar imorgon?” och talade om hur det idag finns människor som påverkas av klimatförändringar, men inte har möjlighet att flytta.

– Bara en minoritet kan lämna områden med naturkatastrofer, de flesta måste leva med klimatförändringarna, sade han.

Han fortsatte med paralleller till framtiden, när hela jorden är påverkad, vilka har då möjlighet att fly?

– Vi påverkar alla klimatet, och klimatet kommer påverka oss alla, det har inga gränser.

Tänka utanför bubblan

Lilian Thuram utanför Tensta konsthall. Foto: Anette Gärdeklint Sylla

Som en del av samarbetet mellan Tensta konsthall och Stockholms universitet besökte Lilian Thuram även konsthallens kurs i journalistiskt och konstnärligt berättande, Nyhetsbyrån, för en intervju. Samtalet kom att handla om att göra motstånd mot låsande strukturer i alla former, om att se sin egen roll och om vikten av att lyfta blicken och se hur vi alla var och en kan bidra till att göra världen till en bättre plats.

– Det blev tydligt att vi kommer från olika generationer och har väldigt olika erfarenheter. Ändå fick det han sade oss att börja tänka på ett annat sätt än vanligt, att komma ut ur vår vanliga bubbla, sade Ailin Moaf Mirlashari, projektledare på Nyhetsbyrån.

– Jag tycker att det var bra när han pratade om att man måste se sig själv och sin egen roll i strukturen och börja inifrån för att kunna förstå hur samhället ser ut, sade Tomas Amanuel.

Hedvig Wiezell, på Tensta konsthall tycker att mötet blev givande.

– Det lilla samtalet där olika världar möts är så viktigt. Fotbollsvärlden möter strukturer här i Tensta. Det öppnar perspektiven att se att stigmatisering inte är något som är unikt för den här miljön. Man kan och behöver göra förändringar i alla rum.

Nyhetsbyrån är en långsiktig satsning för unga som är intresserade av konst och journalistik, där olika former av dokumentärt berättande undersöks och praktiseras. Kursen drivs av Tensta konsthall i samarbete med JMK Stockholms universitet, Konstfack och StreetGäris.