Vid årets högtid den 24 september promoverades, det vill säga fick bevis på sin doktorsvärdighet, 131 av de 234 personer som disputerat under läsåret 2009/10. Tolv personer som disputerade för 50 år sedan promoverades dessutom till jubeldoktorer, bland annat diplomaten och folkrättsexperten Hans Blix.

Läs mer om ceremonin och Hans Blix i nyhetsartikeln.

Vid högtiden installerades universitetets nya professorer, den här gången 39 stycken.

Under ceremonin promoverades de personer som universitetets fakulteter utsett till hedersdoktorer. I år var de tolv till antalet. Flera av dem är verksamma inom media, till exempel vetenskapsjournalisten Victoria Dyring, publicisten och Sveriges Radios VD Mats Svegfors, språkvårdaren Catharina Grünbaum samt krönikören och författaren Ludvig Rasmusson.

För första gången delades den nyinstiftade Stockholms universitets guldmedalj i 8:e storleken ut.

De omkring 1100 åhörarna i Blå Hallen fick lyssna på olika musikaliska inslag. Kungliga Musikhögskolans stora brassensemble spelade bland annat J. Gades ”Tango Jalousie” och Stockholms Studentsångare hyllade konst, musik och öl med sina sånger. Rebecca Rasmussen och Astrid Robillard från Operahögskolan framförde ”Spåduetten” ur G. Bizets Carmen.

Den sedvanliga installationsföreläsningen hölls denna gång av Gunhild Rosqvist, ny professor i geografi, och handlade om klimatdramatik i arktiska Sverige.

700 personer fortsatte efter ceremonin till banketten i Gyllene Salen och kvällen avslutades med dans i Blå Hallen till Mats Engströms orkester.

Foto och film

Bilder som togs av Orasis Foto under kvällen kan ses och beställas från fotografernas hemsida. Se foton från högtiden 2010.

Filminspelning gjordes av Avdelningen för IT och media. Från slutet av oktober kommer en DVD-film att finnas till salu för 300 kr i Studentsupporten i Universitetsbiblioteket. Filmen kan också beställas via e-post: roland.fredriksson@it.su.se