Av de tio personer som promoverades till hedersdoktorer finns den norske antropologen och samhällsdebattören professor Thomas Hylland Eriksen, författaren och naturfotografen Claes Grundsten, tidigare ambassadören Bo Kjellén och museichefen för Magasin 3 Stockholm Konsthall David Neuman. Övriga är professorerna Markus Antonietti, Tyskland, Miriam Glucksmann, Storbritannien, Thomas H. Ollendick, USA, Dinah Shelton, USA och Beverly Skeggs, Storbritannien samt dr Sandra Knapp, Storbritannien.

Vid högtiden promoverades även 127 nya doktorer av de 233 som disputerade under läsåret 2010/11 och åtta jubeldoktorer, vilka erhöll sin doktorsgrad för femtio år sedan. Bland dem finns universitetets tidigare rektor, professor Inge Jonsson. Antalet nya professorer som installerades detta år är fler än vanligt, 64 personer. En av dem, Hillevi Ganetz, höll den traditionella installationsföreläsningen, med titeln ”Natur i tv - den kulturella bumerangen”.

Under kvällen tog fyra lärare emot pris för sina pedagogiska insatser. Tre personer tog under ceremonin emot universitetets guldmedaljer -den stora gick till vd Staffan Salén för hans mångåriga starka engagemang i universitetets verksamhet, guldmedalj av 8:e storleken gavs till professor Gunnel Engwall för hennes djupa engagemang för universitetet, samt till Senior advisor Athanasios Psaroulis för värdefullt stöd i utvecklingen av nya och strategiska samarbetspartners i Grekland främst inom klimat och miljö.

Ceremonin varvades med musik av en brassensemble från Kungl. Musikhögskolan, orgelmusik, sång av Magdalena Risberg och Markus Petterson från Operahögskolan i Stockholm samt Stockholms Studentsångare.

680 personer fortsatte efter ceremonin till banketten i Gyllene Salen och kvällen avslutades med dans i Blå Hallen till Mats Engströms orkester.

Foto och film

Bilder som togs av Orasis Foto under kvällen kan från mitten av oktober ses och beställas från fotografernas hemsida. Se foton från högtiden här.

Ceremonin filmades av Avdelningen för IT och media och direktsändes på internet. Se filmen här.

Från slutet av oktober kommer också en DVD-film att finnas till salu för 300 kr i Studentsupporten i Universitetsbiblioteket. Filmen kommer också att kunna beställas via e-post: roland.fredriksson@it.su.se.