Promotions- och installationshögtiden i Blå hallen 2016.

I fredags, den 30 september, var det dags för Stockholms universitets årliga promotions- och installationshögtid i Stockholms stadshus. Av de nya professorerna fanns ett trettiotal på plats för att installeras och 125 av det senaste årets drygt 200 nya doktorer var där för att promoveras. Dessutom promoverades sju jubeldoktorer och åtta hedersdoktorer. Vid högtiden delade det pedagogiska priset ut till en lärare från varje fakultet: Lenita Freidenvall, Thomas Krigsman, Jan Storå och Johannes Wickbom. Rektor delade även ut Stockholms universitets guldmedalj till tre personer, Inga Horndahl vid Konferensservice, samt professorerna och tidigare dekanerna Stefan Nordlund och Gunnar Svensson vid Institutionen för biokemi och biofysik respektive Filosofiska institutionen.

Hot mot akademiska friheten

Rektor talade bland annat om akademisk frihet.

I sitt inledande tal lyfte rektor Astrid Söderbergh Widding fram den långa historia av internationalisering som allt sedan medeltiden finns inom universitetsvärlden – och hur samarbete över gränser blivit än viktigare. Rektor talade även om de hot som idag finns mot den akademiska friheten, bland annat genom populistiska och nationalistiska strömningar i västvärlden.

Hon betonade vidare hur terrorhot hotar grundläggande demokratiska värden, och då har universiteten en central uppgift i att visa på de kärnvärden som ligger till grund för vårt samhällsbygge. Astrid Söderbergh Widding sade att nyanlända är en stor resurs för Sverige och ger universiteten en unik möjlighet att utveckla sin internationalisering
– Som lärosäte behöver vi göra allt som står i vår makt för att bidra till integrationen av våra nyanlända och därmed till vår gemensamma framtid.

Tal av Nobelpristagare

Marioa Vargas Llosa är en av de nya hedersdoktorerna.
Mario Vargas Llosa är en av de nya hedersdoktorerna.

Två Nobelpristagare fanns även bland huvudpersonerna i Stadshuset – och båda höll tal. Frank Wilczek, som fick Nobelpriset i fysik 2004 och nu installerades som professor i teoretisk fysik, höll den traditionsenliga installationsföreläsningen. Mario Vargas Llosa, Nobelpristagare i litteratur 2010 och nu även hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten, talade vid banketten i Gyllene salen.

Statssekreterare Karin Röding betonade sedan vid sitt tacktal betydelsen av starka lärosäten och gratulerade Stockholms universitet för fina placeringar på olika rankninglistor och bredd i publiceringen av vetenskapliga arbeten.
Kvällen avslutades med dans i Blå hallen.

Se filmen från högtiden på su.se/play

Rektors blogg

Rektors tal