Vårsolen lyste när besökarna anlände till Öppet hus.

Markus Eriksson, som just nu jobbar inom mediebranschen, var intresserad av att läsa företagsekonomi och såg Öppet hus som ett perfekt tillfälle att prata med studenter som går utbildningen.
– Det känns som ett bra komplement till att träffa studievägledare, vilket jag redan har gjort, sa han. Företagsekonomi verkar vara ett ämne som man verkligen kan ha nytta av i många olika sammanhang. Antagligen kommer jag att söka till kandidatprogrammet.

Intressanta ämnen och populära utbildningar

Gymnasieeleven Carolina Rönnbäck var inte riktigt lika säker på vad hon ville läsa i framtiden.
– Det är lite därför som jag har kommit hit, för att få veta mer om olika utbildningar här, berättade hon.
Ämnen som skulle kunna intressera henne var bland annat etnologi, kriminologi och socialantropologi.
Lina Lorentz på Socialantropologiska institutionen berättade att det alltid finns besökare som är intresserade av socialantropologi och att ännu fler brukar lockas av institutionens kandidatprogram i global utveckling.
– Det är faktiskt en av de populäraste utbildningarna på Stockholms universitet. De som har gått programmet jobbar ofta inom biståndsvärlden, på SIDA, UD, Röda Korset eller med CSR (corporate social responsibility) inom olika organisationer och företag.

Publiken fick prova genusglasögon

Bland den stora mängden prova på-föreläsningar märktes ”Genus och biologi – vad har de med varandra att göra?” där evolutionsbiologen och genusforskaren Malin Ah-King tog upp evolutionsbiologi och genusvetenskap. Åhörarna fick i uppgift att sätta på sig genusglasögon och fundera över värdeladdade ord i biologitexter om honors och hanars beteende i djurvärlden.
– Ofta ses naturvetenskap som objektiva fakta, men det är omöjligt för oss människor att vara helt objektiva och inte påverkas av samhället och den tid vi lever i, menade Malin.

Smakprov på juridiska frågeställningar

I Södra huset fanns en stor mässa med institutioner och ämnen.

Juridiska institutionens prova på-föreläsning om näthat lockade också många besökare.
Vad är egentligen näthat? Vad får man skriva och inte skriva på internet? Vilka brott är mest aktuella för oss just nu? Det var några av de frågor som adjunkt Alexandra Sackemark kort gick in på för att ge publiken ett smakprov på vad juridik kan handla om.
Gymnasieeleven Oscar Skullman tyckte att juridik verkade ganska svårt men samtidigt intressant. Liksom sin klasskompis Sophia Bragd var han annars mest lockad av ekonomi. Båda var överens om att de lärt sig en hel del om Stockholms universitet på Öppet hus.
– Jag hade hört lite från äldre kompisar som läst enstaka kurser här men kände inte till så mycket annars, sa Sophia. Fast jag brukar faktiskt sitta här och plugga ibland. Till exempel på Biblioteket där det är så lugnt och tyst.