Logik och realism

Underlandet upphäver inte bara tiden och rummet utan också tingen, tänkandet och medierna. Det finns filmer, musikaler, teater, dataspel och balett och mycket annat. Alice i underlandet är en berättelse som talar om logikens sönderfall och realismens triumf på en och samma förbryllande gång. Den stressade kaninen fångas mitt i språnget, hetsigt blickande på den klocka han plockat upp ur västfickan.

Var tid har sin Alice

Alice i underlandet och uppföljaren I spegellandet är bland de mest uttolkade verken i litteraturen. Var tid har sin Alice. Men vad säger hon oss idag? Föreläsningen vill ge några svar på den frågan.

Om Boel Westin:

Boel Westin är professor i litteraturvetenskap med inriktning på barn- och ungdomslitteratur vid Stockholms universitet. Hon har skrivit uppsatser om Alice in Wonderland och Through the Looking-Glass. Den senast utgivna boken Brev från Tove Jansson (2014) ges ut i England 2018. Hon forskar nu om äldre tiders barn- och ungdomslitteratur.