Mingel på Alumndagen 2013. Foto: Lena Ekenryd.
Stockholms universitets alumner minglade på minimässan vid Alumndagen i oktober. Foto: Anna-Lena Ekenryd.

Alumner från alla fakulteter fanns på plats och de bjöds på insikter om ledarskap från alumnen Martin Tivéus, vd för Avanza bank, och inblickar i kvinnligt ledarskap i företag, akademin och politik från professor emerita Drude Dahlerup. Kvällen fortsatte med mingel och seminarier både i Aula Magna och på institutionerna.

– Välkomna tillbaka i dag. Och välkomna tillbaka hit för att byta idéer. Universitetet är en kreativ miljö med öppen atmosfär och vi delar gärna med oss, sa prorektor Hans Adolfsson när han hälsade alumnerna välkomna och bjöd in dem till att återuppta kontakten med universitetet.

Hans Adolfsson betonade att universitetet inte bara är en bra plattform för kompetensutveckling inom både det ordinarie kursutbudet och genom uppdragsutbildningar. Det finns också stora möjligheter till forskningssamarbeten.

Programstudenternas självständiga arbeten, det som tidigare kallades examensarbeten, är inte bara nyttiga för studenterna utan kan även vara en resurs för ett företag eller en organisation.

Martin Tivéus på Alumndagen 2013. Foto: Lena Ekenryd.
- En bra ledare förstår sina egna drivkrafter och medarbetarnas, sa Martin Tivéus på Alumndagen 2013. Foto: Anna-Lena Ekenryd.

"Behöver inte vara bäst på allt"

Martin Tivéus har arbetat som ledare sedan han var 25 år, för två år utsågs han ”årets unga ledare” vid tidningen Chefs Kompetensgala. Han sammanfattade vad han lärt sig om ledarskap:
– Jag behöver inte vara bäst på det jag ska leda, men jag måste kunna jobba med motivation och attityder hos medarbetarna och ta in andra som kompletterar mig.
Han har således varit fotbollstränare utan att vara bra på fotboll, varit vd för ett telekombolag utan att ha arbetat med telekom tidigare och är nu vd för en bank utan att ha jobbat i finansbranschen tidigare. Men däremot vet han vad han är bra på, kan hantera sina styrkor och förstår också vilka effekter hans styrkor kan ha på andra.
– Det viktiga är inte att arbeta bort sina svagheter utan att lära sig att utnyttja sina styrkor, säger han.

Ett valspråk han har med sig från en ledarskapsutbildning är: ”Be yourself more – with skill”.
Martin Tivéus betonade också vikten av att kunna välta invanda sanningar och ifrågasätta – bara för att man alltid har gjort på ett visst sätt behöver det inte betyda att det är det bästa sättet att göra något på.

Drude Dahlerup på Alumndagen 2013. Foto: Lena Ekenryd.
Det man ser på ytan behöver inte vara hela sanningen, betonade Drude Dahlerup på Alumndagen i Aula Magna. Foto: Anna-Lena Ekenryd.

Viktigt att se fakta

Drude Dahlerup, den enda av talarna som inte är alumn från Stockholms universitet, men väl professor emerita, knöt an till hur viktigt det är att se bortom etablerade sanningar och verkligen undersöka fakta. En bild av en kvinnlig minister som serverar kaffe behöver inte betyda att hon är underordnad utan helt enkelt att hon har födelsedag. Och att vara minister över ”mjukare” områden som utbildnings- eller socialdepartementet betyder ofta att man ansvarar för en större budget än mer ”hårda” och manliga områden.

Drude Dahlerup betonade hur viktigt det är att vara noga med vilka ord man använder. En riksdag med 39 procent kvinnor kallas exempelvis för jämställd i dansk press, medan utbildningar med 61 procent kvinnor kallas kvinnodominerade.

Efter en frågestund fick alumnerna mingla med varandra innan de fortsatte till olika seminarier och aktiviteter på institutionerna. Många besökare lockade bland andra Fysikum, Arbetsmarknadskunskap (AKPA) och projektet Korta vägen.

Föreläsningarna från Aula Magna finns i sin helhet på su.se/play