Fysikshow Forskardagarna 2017 Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet
Fysikshow under Forskardagarna 2017 Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet

Forskardagarna drog som vanligt uppskattningsvis 2000 besökare från skolor i Stockholmsområdet. Föreläsningarna om genusvetenskap, prokrastinering och klimatforskning var mest populära och forskarna fick många frågor.

Roligt att väcka nyfikenhet

"Det är alltid roligt att väcka nyfikenhet hos andra och det jag bär med mig från Forskardagarna är framförallt två elever som kom fram efter presentationen. De ställde väldigt intressanta frågor där det märktes att de tänkt en bit längre än det jag hade pratat om. Kanske är det början på en forskningsprocess", säger kriminologen Nina Törnqvist som föreläste om likabehandling i rättsprocessen.

Engagerande experiment

Nytt för i år var en större utställningsdel där besökarna kunde prova på experiment tillsammans med Fysikshow och få en pratstund med engagerade forskare. Bland annat fanns ett naturgeografi-spa med 10 000 år gammal lera från en forskningsexpedition till Nordpolen med isbrytaren Oden. Studievägledare fanns också på plats utanför aulan tillsammans med studenter från ”egentligen” kampanjen, där de berättade hur det egentligen är att studera vid Stockholms universitet.