Stockholms universitet var som vanligt på plats för att presentera sitt utbildningsutbud.

• Raya Aftabi från Östra Real vill gärna läsa psykologi. Efter att ha pratat med en av studievägledarna har hon fått veta lite mer om vilka kurser som ingår på Psykologprogrammet.
    - Jag är intresserad av varför människor beter sig och tänker som de gör och vad det är som påverkar dem.
  • Kompisen Jamila Askar från samma skola vill läsa matematik.
    - Jag tycker det är kul, utmanande och spännande. Nu har jag fått veta vad man kan jobba med när man är klar. Matematiker är efterfrågade. Man kan bland annat jobba som statistiker och på bank.
  • Lovisa Byman och Edvin Johansson gick ut ABB Industrigymnasium i Västerås i våras.
    - Antingen vill jag plugga till civilingenjör, men jag vet inte riktigt vilken inriktning, eller så vill jag bli sjukhustekniker. Jag gillar både naturvetenskap och teknik och skulle gärna jobba inom sjukvården men inte som läkare. Det verkar som att läkarprogrammet består av alldeles för mycket utantillinlärning; jag föredrar att klura på och resonera mig fram till ett svar, säger Lovisa
    Edvin vill bli civilingenjör, kanske med inriktning mot biologi och kemi.
    - Gärna med att forska fram nya läkemedel. Jag är intresserad av interaktionen mellan kropp och teknik och vill bidra till att föra samhället framåt.
  • Tove Lövgren, Clara Wikström och Kristin Eriksdottir Båvner från Klara Södra gymnasium står i en liten klunga och bläddrar i informationsblad om olika utbildningar. Tove Lövgren vet inte riktigt vad hon vill plugga.
    - Jag har plockat på mig papper om allt från nutrition till juridik. Jag vill inte utesluta någonting. Jag är intresserad av människor men även juridik och ekonomi så en blandning av dessa vore fint.
    Clara Wikström är lite inne på samma spår.
    - Något som handlar om människor, kanske Psykolog- eller Socionomprogrammet eller ekonomi. Jag  är lite kluven. Ekonomi är väldigt konkret och går att räkna på. Samtidigt tycker jag att det är intressant med psykologi som förklarar hur vi människor beter oss, även hur vi beter oss ekonomiskt.
  • Kristin Eriksdottir Båvner vill läsa kriminologi.
    - Jag tycker det är fascinerande att förstå vad som driver folk att begå brott. Fast jag skulle också kunna tänka mig att jobba på sjukhus. Det är spännande och det känns bra att få hjälpa andra. För mig är det också viktigt att ha ett jobb som jag inte behöver ta med mig hem när  arbetsdagen är slut.

Enormt utbud

Utbudet på SACO-mässan är enormt. Med nästan 200 utställare från såväl svenska som utländska utbildningsinstitutioner är det lätt att bli överväldigad. Tove Lövgren sammanfattar nog känslan hos många av besökarna:
- Det är svårt att vara här. Man får liksom miljoner idéer om vad man vill göra.

Text: Staffan Westerlund
Foto: Karin Warvlin