- Lite nervöst känns det, erkände Hussein Jiwad som kommit in på Samhällsplanerarprogrammet. Allt är helt nytt. Det är en ny skola, nya vägar och nya människor. Men jag tror att det kommer att bli lärorikt.

Shahin Eidinejad, Max Falck och Sam Elkhoury var några av besökarna på Välkomstdagen.

Den tidigare studenten, alumnen Milad Mohammadi uppmanade nykomlingarna att ta hand om varandra och hjälpa till med att krossa de murar som finns i samhället och i världen. Bland många fina utmärkelser har Milad utnämnts till Årets talare och Årets inspiratör och han hade inga problem med att vinna publikens uppmärksamhet från podiet i den fullsatta aulan.

Våga sträcka ut handen

- Om ni vill åstadkomma något så måste ni bygga upp er själva, menade Milad och berättade om den resa han själv gjort från en barndom märkt av psykisk ohälsa och andra problem till det liv han lever idag som inspirerande föredragshållare och grundare av Järvaskolan.
- Ni bär alla på en potential och jag tror inte att ni själva inser hur viktiga ni är. Det kontaktnät ni bygger upp här kommer ni att ha stor nytta av i framtiden. Ta vara på varandras olikheter, sträck ut handen och våga lite.
Redan vid 22 års ålder hade Milad en juristexamen och en kandidatexamen i statsvetenskap från Stockholms universitet.

Viktigt att planera sina studier

För de studenter som inte känner för att rivstarta med två utbildningar på en gång och kanske till och med tycker att det här med universitetsstudier inte känns helt lätt tipsade Kristina Schött från Studie- och språkverkstaden om studieteknik och studieplanering.
- Jämfört med gymnasiet måste du vara mer självgående och proaktiv och verkligen planera din tid, förklarade Kristina och visade exempel på hur man kan göra en noggrann veckoplanering där både studier och fritidsaktiviteter får ett smart utrymme.
Hon menade också att det är viktigt att vara uthållig och ha motståndskraft. Att inte bara ge upp och sätta sig och titta på kattvideor på Youtube när man tycker att studierna känns jobbiga.

Ett rikt studentliv

Precis som rektor Astrid Söderbergh Widding och Studentkårens Jessica Liander underströk dock Kristina att det är viktigt att ta pauser och leva ett roligt studentliv också. Den som vill titta på kattvideor med trevligt sällskap kan till

Nyantagna studenten Pauline Strand såg fram emot att påbörja sina sociologistudier.

exempel gå på pubkväll med kattvideotema i Gula villan på campus Frescati.
- Det är min favoritaktivitet men det finns mycket annat också som ordnas av våra kår- och fakultetsföreningar, sa Jessica Liander som är ansvarig för evenemang och medlemsaktiviteter på Stockholms universitets studentkår. Det finns ett elakt rykte om att vi inte har något studentliv men det stämmer inte alls.

En dag fylld med viktig information

Den nyblivna företagsekonomistudenten Sam Elkhoury hade redan hunnit gå med i Studentkåren och en ekonomisk förening och var nyfiken på vad Stockholms universitet hade att erbjuda i största allmänhet. Tillsammans med sina vänner Max Falck och Shahin Eidinejad såg han fram emot att få mycket nyttig information under Välkomstdagen.
Pauline Strand som kommit in på Kandidatprogrammet i sociologi: Arbetsliv och arbetsmarknad var ivrig att komma igång och full av förväntan inför sina studier.
- Det känns jättekul och jättespännande. För mig var det självklart att välja Stockholms universitet eftersom jag är uppvuxen i Stockholm.
Efter seminarier med viktig information och inspiration, samt en mässa med föreningar och serviceenheter, avrundades Välkomstdagen med guidade turer på campus och en studentpubrunda.

Text: Karin Persson
Foto: Marie Leitzler