– Det finns mycket du själv kan göra under studietiden för att öka dina chanser att hitta rätt jobb, berättade Katarina.
Det soliga vädret till trots hade många sökt sig in i Aula Magna den 31 augusti för att lyssna på jobbtips och information om hur det är att studera vid Stockholms universitet, hur biblioteket fungerar, IT-tjänster och mycket annat. I foajén utanför aulan fanns en mässa med kår- och fakultetsföreningar samt olika serviceenheter.

Tips om studieteknik

– Vi hoppas hitta mycket som kan gynna oss här, sa den nyblivna lärarstudenten Sara Mohamed som var där med den nyblivna kemistudenten Huda Mohammed. Vi har fått fina block och kalendrar. Senare tänkte vi följa med på en campusrunda.
På frågan om vad de förväntade sig av sitt liv som studenter vid Stockholms universitet svarade Huda att hon hoppades få den hjälp som behövs. Ett av dagens seminarier handlade om det stöd som finns att få om man som student vill ha tips och råd om bra studieteknik, hur man skriver akademiskt och så vidare.

Ny miljö väckte många tankar

Den tidigare studenten (alumnen) Viktoria Walldin berättade om sina erfarenheter av att plugga och om den resa hon gjort från förorten. Att komma till den akademiska miljön väckte tankar om platstillhörighet och platsidentitet och hon hittade snart ämnet som passade henne perfekt: socialantropologi.
– När jag insåg att det handlar om att förstå hur olika folkslag lever genom deltagande observation blev jag helt såld, berättade hon lyriskt.

Unik karriär

Viktoria Walldin höll ett föredrag på Välkomstdagen.

Numera jobbar Viktoria som socialantropolog med hållbarhet på White arkitekter. När hon anställdes där för sju år sedan var hon den första antropologen på en arkitektbyrå.
Viktoria mindes den akademiska miljön som ganska segregerad när hon började plugga för drygt tjugo år sedan. Hon hade ett stort behov av att hitta olika sammahang, vilket ledde till att hon sa ja till många roliga saker.
– Jag kanske sa ja lite väl mycket, studierna blev till slut lidande, log Viktoria åt minnet.
Hon underströk dock vikten av att hitta sociala sammanhang att höra hemma i under studietiden.
– Fina vänner är något av det bästa man kan få i livet.

Roliga aktiviteter med internationella studenter

För att hjälpa nykomlingarna lite på traven anordnade Stockholms universitets studentkår guidade turer och campuspubrundor efter seminarieprogrammet i aulan.
Välkomstdagens moderator Tina Larsson, internationell handläggare på Studentavdelningen, blickade tillbaka på sin egen roliga studietid vid universitetet och tipsade om alla spännande aktiviteter som anordnas för och av internationella studenter, där nationella studenter är mer än välkomna.
– Jag hade verkligen roligt här när jag pluggade, avrundade Tina och uppmanade Välkomstdagsbesökarna att våga börja prata med varandra med en gång.

Här kan du se en video från Välkomstdagen. Det finns även en teckenspråkstolkad version.

Text: Karin Persson
Foto: Niklas Björling