Moderator: Anna Carlstedt, regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Samtalet hålls på svenska och franska. OBS! Anmälan krävs på http://www.biblioteket.se/thuram

"Man föds inte rasist"

Lilian Thuram var med i det franska fotbollslandslag som vann VM 1998 och EM 2000. Han har spelat för storklubbar som Parma, Juventus och FC Barcelona. Numera reser han runt för att väcka debatt och skapa dialog, engagerad mot rasism och andra former av diskriminering. Hans motto är ”Man föds inte rasist – man blir det”.

"Mina svarta stjärnor"

"Tänk dig en ung vit människa som under sin skolgång aldrig hört talas om vita vetenskapsmän, ledare, relolutionärer, filosofer, konstnärer eller författare med samma hudfärg som hennes egen! Ett universum där allt som är vackert, djupt, upphöjt, känsligt, originellt, rent, positivt, subtilt och intelligent enbart har svart färg och där Gud, det högsta väsendet, också vore svart.

Tänk dig den inre storm en sådan människa skulle känna. Barnet skulle fråga sig om en vit människa någonsin åstakommit något positivt i detta universum. Om vi verkligen vill förändra vårt samhälle, kämpa mot rasism, är varken positiv diskriminering eller formell likställdhet till särskilt stor hjälp.

Endast en förändring av våra inlärda föreställninger kan föra oss samman och riva de kulturella murarna; endast då kommer vi att kunna ta oss över det väldiga hinder som döljs bakom ord som "synlig minoritet", "mångfald", "ni, och "vi" – som alla bestäms av hudfärg."

Ur "Mina svarta stjärnor" av Lilian Thuram, 2010.

Hedersdoktorer vid Stockholms universitet 2017.

Vad innebär ett hedersdoktorat?

Läs mer om Thurams arbete.