Richard Tellström, Sven Isaksson och Theresa Digerfeldt.

Varför är julbordet så unikt som svensk mathögtid? Hur, när och varför uppstår nya rätter och vad händer i mötet mellan olika matkulturer? Är vi så experimentella och bejakande inför nya smaker som vi gärna tror oss om att vara?

Kokbokens historia

Vi pratar också om kokbokens 800-åriga historia från kom-ihåg-lapp till kulinarisk vägvisare. Vilka kokböcker har egentligen haft störst betydelse för svensk matlagning? När skrevs den allra första kokboken? Och skulle vi kunna laga de recepten idag?

Växande forskningsområde

Vi pratar om det senaste inom forskningsfältet mat, ett område som kan kopplas till det mesta som rör oss människor och som fått allt större uppmärksamhet under de senaste åren.

Richard Tellström, etnolog och måltidshistoriker verksam vid Örebro och Stockholms universitet, har skrivit manus till och medverkar i tv-serier som "Landet Brunsås", "Historieätarna" och Sveriges Televisions "Julkalendern 2015". Här finns Richard Tellströms blogg.

"Till vardags föreläser jag om matkultur, mattrender och om varför vi människor ägnar oss så mycket åt matlagning och måltider. Inte bara i vår tid utan genom historien. Jag är också docent och forskare i ämnet måltidskunskap, och har valt att förjupa mig i matkulturen som fenomen och vårt stora intresse genom historien för livsmedel, maträtter och måltider. Särskilt intressant tycker jag det är att undersöka hur vi människor uttrycker oss med mat och dryck." Richard Tellström

Sven Isaksson, arkeolog och mathistoriker vid Stockholms universitet, som bland annat forskat om kokbokens utveckling under 800 år.

”Typiskt för människan är att vi inte stoppar i oss allt ätbart som finns i vår närhet.” Sven Isaksson

Theresa Digerfeldt, företagsekonom och alumn på Stockholms universitet, som forskar och undervisar om kopplingen mellan mat och kreativitet.

Samtliga föreläsare är medlemmar i NAFS - Nordic Association for Food Studies - ett nordiskt nätverk som verkar för att främja forskning om mat och måltider.