Den 16 september presenterades årets upplaga av QS World University Ranking, som är en av de mest prestigefyllda rankningarna av universitet i världen. Rankningen görs utifrån sex olika indikatorer där akademiskt rykte väger tyngst (40 procent). De andra indikatorerna är rykte bland anställda, citeringar per fakultet, studentbedömningar, andel internationella studenter samt andel internationella forskare.

Stockholms universitet hamnar i år på plats 182, vilket är ett litet tapp mot förra årets placering som var 170. Stockholms universitet är nationellt på femte plats efter i rangordning: Lund (60), Uppsala (81) KTH (110) och Chalmers (175) Den nationella placeringen är förhållandevis stabil genom åren även om Chalmers passerade Stockholms universitet i år då de gjorde bra ifrån sig i undersökningen och klättrade flera placeringar.

Humaniora i Stockholm går framåt i rankning

Vad gäller breda fält har Stockholms universitet vunnit elva placeringar för humaniora (70) och en placering för naturvetenskap (68) som också är de högst placerade. För de tre andra fälten går Stockholms universitet ned och mest tappar samhällsvetenskap som också haft en negativ trend sedan tidigare. Stockholms universitet är nationell etta för humaniora och naturvetenskap.

För de viktade indikatorerna finns tre tydliga tendenser. Stockholms universitet har vunnit placeringar gällande Faculty Student (från 384 till plats 305 och 20 procent av vikten) och dels att universitetet tappat stort vad gäller Employer Reputation (från plats 104 till 349 och 10 procent av vikten) och ett mindre tapp för Citations per Faculty (från 321 till plats 375 och 20 procent av vikten).

Mer information om universitetets placering i internationella rankningslistor:
www.su.se/rankning

Hela listan från QS World University Ranking.