Årets placering innebär att Stockholms universitet befäster sin position på listan med de hundra bästa universiteten i världen.

Shanghairankningen görs vid Shanghai Jiao Tong University och listas ofta som en av de tre mest prestigefulla universitetsrankningarna i världen tillsammans med QS World University Rankings och Times Higher Education World University Rankings. Shanghairankningen mäter forskningens kvalitet enligt bland annat indikatorer som antal alumner och anställda forskare som har vunnit Nobelpriser, antalet ”mycket citerade” forskare och antal artiklar som publicerats i tidskrifterna Nature och Science. Årets resultat är det hittills bästa för universitetet i denna rankning, 2016 placerades Stockholms universitet på plats 81.

Topplaceringarna på listan innehas av amerikanska universitet med Harvard på första plats följt av Stanford och brittiska University of Cambridge. Karolinska Institutet rankas främst bland de svenska lärosätena, på plats 44.

Hela listan går att ta del av här.

Mer information om Stockholms universitets placering i olika rankningslistor går att ta del av här.