Anna Kaya. Foto: Bo Helmersson.

Anna Kaya belönas för sitt tongivande och långvariga engagemang för att med eleven i centrum lyfta språkutvecklande arbete, kollegialt lärande och tillvaratagandet av digitaliseringens möjligheter. Anna Kaya har bidragit till att lyfta frågor kring skolutveckling, språkutveckling och nyanländas rättigheter i många olika forum.

Det stora antalet nyanlända barn och ungdomar som kommit till Sverige ställer skolan inför utmaningar som kräver effektiv organisation, goda pedagoger och ändamålsenliga hjälpmedel. Juryn för lärarpriset Guldäpplet vill med juryns särskilda pris 2016 uppmärksamma framstående och långvariga pedagogiska insatser med digitala nycklar för att underlätta ungdomars erövrande av språk, kultur, kunskaper och gemenskap i ett nytt land.

”Anna Kaya har förnyat språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt med digitala nycklar. De visar hur skolan kan öppna dörrar för elever, erbjuda individanpassad undervisning med stöd av digitala verktyg och effektiva redskap för dialog med hem och omvärld. Det här är arbetssätt som ger både elever och pedagoger bättre förutsättningar. Anna Kaya har bidragit till utvecklingen i hela landet genom att sprida sina erfarenheter via föreläsningar, blogg och sociala medier liksom i bokform.”

Mer om priset

Lärarpriset Guldäpplet 2016 liksom Guldäpplejuryns särskilda pris 2016 delas ut vid en högtidlig ceremoni på Skolforums scen, måndagen den 31 oktober kl 11.00

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier. Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Statens medieråd, Tieto Sweden Healthcare and Welfare AB, Netsmart AB, Gleerups Utbildning AB, Studentlitteratur AB samt Stiftelsen DIU, grundare och koordinator.