Tisdagen den 30 maj publicerade Sveriges Television uppgifter om att en provledare har läckt högskoleprovet till nätverk som hjälper deltagare att fuska.

– Det är mycket allvarligt om en person som är anställd av Stockholms universitet missbrukat sin ställning för att hjälpa till med fusket. Därför har vi nu gjort nu en polisanmälan för att få detta utrett, säger Peter Wretling, chef vid Studentavdelningens enhet för antagning och högskoleprov.

Stockholms universitet är landets största anordnare av högskoleprovet. Av de 70 000 personer i Sverige som skriver provet gör 23 000 det hos Stockholms universitet.

Inför provdagen anställs mellan 700 och 800 personer för att arbeta som provledare och assistenter. Flertalet av provledarna är tillfälligt timanställda för att jobba på provdagen.

– I samband med rekryteringen intervjuas alla, och de som accepteras får en kort utbildning. Vi jobbar med att försöka få fler som inte är tillfälligt timanställda att arbeta som provledare, säger Peter Wretling.