Från Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet deltog Paul Levin och den turkiske författaren Cengiz Candar samt Didem Oral från Statsvetenskapliga institutionen och Arne Jarrick från Centrum för evolutionär kulturforskning.

Paul Levin gav en översiktsbild av läget i Turkiet just nu, hur många journalister och forskare som har blivit fängslade eller avskedade och hur många medier och andra kanaler som har stängts ner. Cengiz Candar pratade bland annat om sina egna erfarenheter då han blev åtalad för att ha förolämpat presidenten efter ett antal kritiska artiklar.

– Vi är ett helt opolitiskt och oberoende institut, men situationen i Turkiet är så pass problematisk just nu att det känns viktigt att göra en markering. Det känns kul att vi fick en bra respons med stor och intresserad publik, säger Paul Levin.

Scholars at Risk - nätverk för akademisk frihet

Programpunkten var en av flera under bokmässans fyra dagar som öppet diskuterade yttrandefriheten och hoten mot det litterära ordet, det konstnärliga uttrycket och den akademiska tankens makt och sårbarhet. Stockholms universitet deltog som medlem i Scholars at Risk, SAR, som är ett internationellt nätverk som verkar för akademisk frihet. Yttrandefrihet var mässans tema eftersom det i år är 250 år sedan Sverige fick lagstadgad tryckfrihet, världens äldsta.

”Självklart att universiteten ska gå i spetsen för yttrandefrihet”, artikel i Universitetsläraren.