Mästare, väktare, lögnare, vän

Christoffer Carlsson, Kriminologiska institutionen

Hoppet om en fridfull midsommar krossas när en äldre man hittas skjuten till döds i sitt hem. Det här är den tredje och fristående delen om Leo Junker och ett storslaget kriminaldrama om kärlek, vänskap, svek och skuld.

Big world, small planet: välfärd inom planetens gränser

Mattias Klum, Johan Rockström, Stockholm Resilience Center, Stockholms universitet

”Den här boken är allt som behövs för att både hjärta och hjärna ska bli övertygad om kraften i en förändring till en värld som växer och frodas inom planetens gränser.” /Richard Branson

Boken berättar om de utmaningar som människan står inför – och de rika möjligheter som finns för mänskligheten att i välstånd leva i samklang med naturen.

Aftonland

Therese Bohman, författare och kulturjournalist

Karolina är professor vid Stockholms universitet, navigerar sig fram i den akademiska världen och lever ensam efter uppbrottet från en lång relation. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han säger sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär verksam runt förra sekelskiftet. Karolina finner sig snart indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt.

Bödlar: Liv, död och skam i svenskt 1600-tal

Annika Sandén, Historiska institutionen

Förutom att verkställa dödsstraff var bödelns uppgifter sådana som ingen respektabel människa önskade befatta sig med: tömma dasstunnor, kastrera hästar, avliva hundar och dränka katter. Hur rekryterades någon till en tjänst som den? Historikern Annika Sandén placerar bödeln som person i centrum och försöker förstå honom i ett kulturellt och socialt sammanhang. Nominerad till Stora fackbokspriset 2016.

The Global Rise of Populism

Benjamin Moffitt, Statsvetenskapliga institutionen

Den moderna populismen är ett globalt fenomen som är här för att stanna hävdar Benjamin Moffitt i den här boken. Nu senast illustrerat i Donald Trumps framgång i det amerikanska valet. Populisternas budskap är ofta enkla: Landet är i kris och etablissemanget struntar i folket. De vinner också uppmärksamhet och röster genom att bryta mot politiska spelregler.

Det svenska begäret - sekler av lyxkonsumtion

Redaktörer Paula von Wachenfeldt, Klas Nyberg, Centrum för modevetenskap vid Institutionen för mediestudier

Om lyxens långa historia från de äldsta överflödsförordningarna fram till modesystemets uppkomst under 1930-talet. I den här boken samlas olika historiska exempel på lyx.

Don't Be Quiet, Start a Riot! Essays on Feminism and Performance

Tiina Rosenberg, Institutionen för kultur och estetik

Denna bok riktar sig främst till opera- och teaterälskare, studenter, forskare och allmänheten som är intresserade av scenkonst och dess queera feministiska potential.

Förövarna bestämmer villkoren. Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest

Klas Åmark, Historiska institutionen

Boken berättar om det hjälparbete som byggdes upp när Nazityskland ockuperade Ungern 1945. Nominerad till Stora fackbokspriset 2016.

Monster – En världshistoria om det skrämmande

Bo Eriksson, Historiska institutionen

I denna bok berättas om hur det gick till när människan i civilisationernas gryning skapade sina allra första vidunder och skräckgestalter. Författaren tar läsaren med på en farofylld resa från istidens människodjur till dagens varulvar, vampyrer och zombier. I fokus står den roll som monster spelat under olika tider och epoker – och vad monstren säger om människan och mänskligheten.

Sekulär humanism

Patrik Lindenfors, Zoologiska institutionen

Sekulära humanister tror att den här världen och det här livet är allt vi har. Vi bör därför försöka leva våra liv så bra som möjligt och underlätta för andra att få chansen att göra detsamma. Den här boken presenterar livsåskådningen sekulär humanism. Vad det är för något, var tankarna kommer ifrån och vad som är de viktigaste inslagen.

Det sista museet

Johan Lundberg, Institutionen för kultur och estetik

God kultur förenar människor. Genom litteraturen, konsten och teatern upptäcker vi det allmänmänskliga. Ett fritt kulturliv är därför en av de allra starkaste krafterna för integration, i ett mångkulturellt samhälle. Men vad händer när idén att det inte finns något allmänmänskligt blir vägledande för kulturpolitiken? När kulturen istället ses som ett instrument för att bekräfta varje grupps särart?

Filosofisk tröst. En bok om döden

Torbjörn Tännsjö, Filosofiska institutionen

Kan filosofin trösta den som tänker med förtvivlan på att hon ska dö? Torbjörn Tännsjö försöker visa att filosofin kan bjuda tröst för den som är rädd för döden. I boken diskuterar han några förslag till tröst som filosofer velat erbjuda oss.