Nyheter

Nyheter

 • Självkörande bilar förvirrar fotgängare 2017-11-20 Barry Brown påpekar att medan robotbilar är säkra kan deras handlingar ibland verka konstiga för fotgängare eller andra förare som kämpar för att förstå vad de ska göra härnäst.
 • Försvarets tolkskola förebilden när elever lär sig svenska på nolltid 2017-11-20 En intensiv träning på ord och uttal samt mycket läsning av skönlitteratur. Det är fundamentet i satsningen på intensivsvenska för nyanlända. Projektet har inspirerats av Försvarets tolkskola där eleverna testas på 250 nya ord i veckan. På denna utbildning är målet 100 ord i veckan.
 • Svenne Junker EU:s maktstruktur gör att det är omöjligt att förutspå beslut 2017-11-20 Svenne Junker, forskare vid Score, skriver i en debattartikel i SvD att det är omöjligt förutspå beslut om vart den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska flyttas när Storbrittanien lämnar EU.
 • Foto: Jerker Lokrantz/Azote Universitetet storsatsar på Östersjöforskning 2017-11-20 Under 2018 inrättas en nytt tvärvetenskapligt forskarnätverk med fokus på Östersjöfrågor vid Stockholms universitet. I en första utlysningsomgång söker vi fem kollegor till detta team.
 • Möjligheter och utmaningar med sakkunniggranskning Sakkunniggranskning av vetenskapligt material - möjligheter och utmaningar 2017-11-20 Markera den 6:e december klockan 11.00 i kalendern för att ta del av samtal och diskussioner om sakkunniggranskning.
 • Så kan lärarutbildningen knytas närmare skolforskningen 2017-11-20 Stockholm universitetet har bedrivit undervisningsutvecklande forskning i samarbete med skolhuvudmän sedan 2009. Förutsättningarna är därför goda när nu universitetet anmäler sig till regeringens försöksverksamhet med praktiknära forskning. En utmaning blir att koppla samman forskningen med lärarutbildningen.
 • Besök Stockholms universitetsbibliotek Jobba på Stockholms universitetsbibliotek 2017-11-20 Vi söker en kommunikatör. Ansök senast 17 december.
 • 2018 års vinnare av Stockholmspriset i kriminologi 2017-11-19 Den internationella juryn för Stockholmspriset i kriminologi har utsett professor Herman Goldstein vid University of Wiconsin Law School till mottagare av utmärkelsen för år 2018. Professor Goldstein är världens mest inflytelserika forskare inom området modernt polisarbete. Hans forskning har lett till att polisen idag fokuserar mer på att uppnå konkreta resultat av vidtagna åtgärder och mindre på traditionella rutinuppgifter.
 • Foto: Tom Hermansson Snickars/Azote Baltic Breakfast - Vad gör klimatförändringarna med Östersjön? 2017-11-17 Under denna frukost presenterar vi vad forskningen vet hittills om klimatförändringarnas inverkan på Östersjön och vad detta betyder för dagens marina miljöfrågor.
 • Förare upplever självkörande bilar som oförskämda i trafiken 2017-11-17 Pressklipp. Tesla i autopilot byter körfält på sätt som mänskliga förare upplever som oförskämda, menar Barry Brown i The Guardian.
 • Hallå där, Mara Westling Allodi! 2017-11-17 Professor i specialpedagogik som fått medel från Vetenskapsrådet för att koordinera en forskarskola med inriktning mot tidiga insatser i förskolan och de första skolåren.
 • Sjögräsängar har stor betydelse för fiske 2017-11-17 Sjögräsängar är mycket populära att fiska i runt om i världen, och det måste vi nu ta hänsyn till för att kunna bedriva ett hållbart fiske. Det visar en ny global studie av forskare från Stockholms universitet, Swansea University och Cardiff University.
 • Catherine Gallagher och Martin Jay gästar Institutionen för kultur och estetik 2017-11-16 Den 6-7 december gästas institutionen av professorerna Catherine Gallagher och Martin Jay från Berkeley-universitetet.
 • "Tänk om inte statistik fanns" 2017-11-16 "Tänk om inte statistik fanns, skulle vi då gissa oss fram i tillvaron?" Den frågan ställs i radioprogrammet Nordegren och Epstein (P1) från 2017-11-13.
 • Utropstecken mot orange bakgrund Ladok för dig som student 2017-11-16 Ladok-systemet har nyligen uppgraderats. Här hittar du en kortfattad lathund som beskriver studentgränssnittet och några vanliga aktiviteter som du som student kan göra där, till exempel registrera dig eller anmäla dig till tenta.
 • Jens Rydgren. Foto: Clément Morin/Stockholms universitet. Terrorattacker kan öka boendesegregeringen – men bara under en kortare period 2017-11-16 I en vetenskaplig studie publicerad 2016 undersöker vi både attityder och beteenden som reaktioner på en terroristattack. Vi kan där visa att även människors beteenden kan betraktas som motståndskraftiga mot terrorism, skriver vår professor i sociologi Jens Rydgren tillsammans med forskarna Christofer Edling och Rickard Sandell i ett blogginlägg.
 • Så anmäler du halka och halkskador 2017-11-16 Upptäcker du att det är halt och/eller dåligt snöröjt på gång- eller cykelvägar på universitetsområdet kan du rapportera in det i universitetets rapporteringssystem Samir.
 • Fler möjligheter med ny ämneslärarutbildning 2017-11-16 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
 • Lärarutbildningens nyhetsbrev - det senaste brevet 2017-11-16 För att alla som är intresserade av lärarutbildning och utbildningsvetenskaplig forskning ska kunna hålla sig uppdaterade, ger Stockholms universitet ut Lärarutbildningens nyhetsbrev.
 • Juridiska fakulteten stödjer #medvilkenrätt 2017-11-15 Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet ser med stort allvar på det som framkommer i uppropet #medvilkenrätt och de sexuella trakasserier och kränkningar som kvinnliga jurister i alla branscher vittnar om. Samtidigt tycker fakulteten att det är oerhört viktigt att dessa berättelser kommer till allas kännedom – och vi noterar att några av berättelserna kommer från universitetsmiljöer.
 • Åtta forskningsanslag från Cancerfonden 2017-11-15 Åtta forskare vid Stockholms universitet får treårigaanslag från Cancerfonden.
 • Utbildningskatalogen för 2018/2019 är här 2017-11-15 Beställ hem Stockholms universitets utbildningskatalog för 2018/2019 eller bläddra i den direkt på webben. Det går även bra att hämta katalogen vid Infocenter i Studenthuset.
 • Nominerade till Stora Journalistpriset 2017 Foto: Stora Journalistpriset 2017
Fyra tidigare studenter nominerade till Stora Journalistpriset 2017-11-15 De 4 JMK-alumnerna Jenny Agö, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson är i år nominerade till Stora Journalistpriset som delas ut den 23 november 2017.
 • Två systrar jobbar med sina läxor. Foto: Mostphotos Därför tjänar småsyskon mindre pengar än sina äldre syskon 2017-11-15 Förstfödda i Sverige är mer benägna att studera mer statusfyllda ämnen på universitetet som medicin och teknik. Därmed kan de förvänta sig högre inkomster än småsyskon, visar en ny studie.
 • Modersmålsundervisningen behöver integreras med övriga ämnen i skolan 2017-11-15 Det är dags för en diskussion om hur vi får en så bra modersmålsundervisning som möjligt. Christina Hedman vid Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet, diskuterar modersmål och flerspråkighet i P4 Örebro.
 • Generösa personer lyssnar mer på sitt hjärta 2017-11-15 Vissa människor delar gärna sina resurser med andra. Varför är det så? En ny forskningsstudie visar att mänsklig generositet kan hänga samman med förmågan att ”lyssna på sitt hjärta”.
 • Christina Garsten. Photo: Eva Dalin Om företags växande inflytande i politiken 2017-11-14 Christina Garsten och Adrienne Sörbom har redigerat den nya boken ”Power, Policy and Profit. Corporate Engagement in Politics and Governance” som getts ut av Edward Elgar Publishing.
 • En av de ljusaste supernovaexplosionerna någonsin? 2017-11-14
 • Forskning om arktisk permafrost finansieras inom Horizon 2020 2017-11-14 Hur påverkar klimatförändringarna den arktiska kustmiljön? Och hur kan förändringarna mötas av befolkningen som lever där? Det är några av frågeställningarna som kommer att undersökas i projektet Nunataryuk.
 • Joakim Landahl och Johanna Ringarp deltar i två projekt som får finansiering från Vetenskapsrådet 2017-11-14 Joakim Landahl deltar i projektet ”Varför krisar skolan? Föränderliga diskurser och trögrörliga tankefigurer i skolkrisdebatten 1950-2020”, och Johanna Ringarp i projektet ”Etableringsutbildningar. Om framväxten av åtgärder för nyanlända som ny nisch inom det svenska utbildningssystemet”, som får finansiering från Vetenskapsrådet. Ett stort grattis!
 • 68 miljoner från Formas till SU-forskare 2017-11-13 Formas forskarråd har beviljat medel i sex utlysningar. Av dessa gick 20 bidrag om sammanlagt 68 miljoner kronor till forskare vid Stockholms universitet.
 • Samling mot fusk inom högre utbildning 2017-11-13 Varför förekommer fusk inom högre utbildning? Vad kan högskolesektorn göra åt det? Det var några av utgångspunkterna vid konferensen ”En högskola fri från studentfusk” som arrangerades i Aula Magna den 10 november.
 • VR Klickfarmar, maritim logistik och big data – forskning som får stöd av VR 2017-11-13 Johan Lindquist, Hege Høyer Leivestad och Darcy Pan vid Socialantropologiska institutionen tilldelas projektmedel från Vetenskapsrådets utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap.
 • Learning Ladder Prize till Love Ekenberg 2017-11-13 Love Ekenberg, professor vid Stockholms universitets Institutionen för data- och systemvetenskap, ges priset Learning Ladder Prize 2017.
 • Konkurrensen om Östersjöns fisk 2017-11-13 Sälar, fåglar och människor konkurrerar om Östersjöns fisk. Hur mycket påverkan dessa har på fiskbestånden bör därför ingå i fiskeriförvaltningen. Det menar forskarna i en ny studie, där bland annat Östersjöcentrum har medverkat.
 • Camilla Thunborg Camilla Thunborg får 3 miljoner för forskning om unga vuxna i förorts- och glesbygdsområden 2017-11-13 Camilla Thunborg har beviljats 3 miljoner från Formas för projektet ”Fickor av (o-) jämlikhet? Att utforska och främja unga vuxnas utbildnings- och livskarriärer i förorts- och glesbygdsområden”. Agnieszka Bron och Ali Osman deltar i projektet. Ett stort grattis!
 • Stöd från Forte till gästforskare 2017-11-13 Finansiären Forte har beviljat finansiering till 21 ansökningar som skickades inom utlysningen för internationella bidrag. 4 bidrag går till Stockholms universitet.
 • Anslag till kommunikationsprojekt 2017-11-13 Två forskare vid Stockholms universitet får medel av Riksbankens Jubileumsfond för kommunikationsprojekt.
 • Framstående Östasienforskare besökte universitetet 2017-11-13 En av världens mest framstående Östasienforskare, Bruce Cumings, professor i historia vid University of Chicago, gästade nyligen Stockholms universitet.
 • Vill du ha hjälp med din forskning? 2017-11-10 Behöver du hjälp med datainsamling, bearbetning- och analysarbete eller nya kreativa vinklar på din forskning från högstadieelevers ögon? Tveka inte att göra en intresseanmälan att bli vår forskare i nästa års Forskarhjälpen!
 • Nya tag kring Orcid – nationellt och på universitetet 2017-11-10 Identifieringssystemet för forskare, Orcid, har vuxit snabbt sen lanseringen för fem år sedan. Sommaren 2014 var endast 100 forskare från Stockholms universitet registrerade, och nu är det över 1 000. Nu tar universitetsförvaltningen nya tag för att förbättra servicen till forskare.
 • Nyhetsbrevet Juridicum ute nu 2017-11-09 Nu kan du läsa nr 3 2017 av Nyhetsbrevet Juridicum. Studenter kan hämta det i fack på plan 3, 4 (utanför Studentexpeditionen),7, 8 och 9
 • Nordic Optical Telescope. Stjärnor som vägrar dö 2017-11-09 Nya, ljusstarkare supernovor som förbryllar forskare beskrivs i artiklar i Nature och Nature Astronomy.
 • Universitetet på plats 65 inom livsvetenskaper 2017-11-09 Stockholms universitet får plats 65 i Times Higher Educations världsrankning inom ämnesområdet livsvetenskaper (Life Sciences).
 • Bengt G Karlsson Bidrag till projekt om teets resa från Indien till Kenya 2017-11-09 Bengt G. Karlsson har tilldelats projektstöd från The Seed Box för att initiera forskningsprojektet ”Assam Tea, Kenya: The Travel of Seeds, Clones and Science Between India and Kenya”.
 • Nu måste vi fokusera på möjligheterna med GDPR 2017-11-08 Smekmånaden är över. Vi står i ett virrvarr av olika initiativ, uppdrag och projekt relaterande till GDPR. Nu måste vi samarbeta och se möjligheterna, säger Fredrik Blix.
 • Henrik Bergqvist. Foto: P Branderud Vetenskapsrådet tilldelar nytt forskningsanslag till Henrik Bergqvist 2017-11-08 Vetenskapsrådet har beviljat Henrik Bergqvist, docent vid Institutionen för lingvistik, ett projektbidrag på 4,5 miljoner kronor för det treåriga forskningsprojektet “Mot en typologi av förbindelse: social kognition i grammatiken". Projektet bidrar till dokumentationen av världens språkliga mångfald, grammatikens möjligheter och dess nära koppling till människans sociala kognition.
 • Ny forskarskola för lärarutbildare 2017-11-07 Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet har beviljats bidrag från Vetenskapsrådet för forskarskolan Lärande, undervisning och bedömning av svenska och engelska. Flerspråkighet som tillgång och utmaning - forskarskola för lärarutbildare. Den nya forskarskolan kommer att starta höstterminen 2018.
 • Juridikfronten får pris av Svenska kommittén mot antisemitism 2017-11-07 Juridikfronten tilldelas ELSA-priset av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) för år 2017. I motiveringen omnämns särskilt bland annat juriststudenterna Johan Nordqvist och Ludvig Wiklander.
 • ”Karriärvägledning handlar om att hjälpa människor att lära om sig själva" 2017-11-07 Christer Langström om sin avhandling Lärande i professionellt samtalsstöd.
 • Clouds Photograph: Radovan Krejci Tillförlitligheten i långa och korta väderprognoser 2017-11-07 Långa väderprognoser är ett hett forskningsområde, där tillförlitligheten ökar med de vetenskapliga landvinningarna. Säsongsprognoser för Europa är dock ännu ett avlägset mål.
 • Sanningar och verkligheter - Nytt avsnitt av poesipodcasten på spanska Poesía al Paso 2017-11-06 Nu finns ett nytt avsnitt av poesipodden Poesía al paso podcast.
 • Vetenskapsrådet beviljar projektbidrag till Stockholms universitet 2017-11-06 Vetenskapsrådet har fattat beslut om projektbidrag inom humaniora och samhällsvetenskap. 29 ansökningar från Stockholms universitet beviljades bidrag.
 • Edjrar i Stockholms skärgård. Foto: Johan Bjurer/Mostphotos Tiaminbrist bakom ejderstammens minskning i Sverige 2017-11-06 Dödlig brist på tiamin (vitamin B1) är vitt spridd bland vilda djur över stora geografiska områden på norra halvklotet. Nu visar forskare från ACES, tillsammans med kollegor från Statens veterinärmedicinska anstalt, att det finns en direkt koppling mellan denna tiaminbrist och ejderns beståndsminskning i Sverige.
 • Svenne Junker Företagen och klimatpolitiken 2017-11-06 Score-forskaren Svenne Junker talar i P1's Studio Ett om storföretagen som står för den största delen av utsläppen.
 • ”Klimatkompensation är en tveksam strategi” 2017-11-03 Debatten om huruvida klimatkompensation är en lämplig miljöstrategi har blossat upp på flera håll under den senaste tiden och här skriver tre forskare vid Lunds och Stockholms Universitet (Institutionen för ekologi, miljö och botanik - DEEP) en debattartikel på Supermiljöbloggen där de diskuterar ämnet.
 • Jonas Holm Så påverkas beslutet om den nya upphovsrättsreformen 2017-11-03 Många i forskarsamhället är oroliga för den nya upphovsrättsreformen och eventuella negativa konsekvenser för öppen vetenskap. Europas vetenskapsrepositorier och text- och datautvinning inom forskning kan drabbas.
 • Mammutbete De flesta mammutfynd är ”papputar” 2017-11-03 Nya analyser av mammutar visar att de flesta som hittas är hanar. Forskarna tror att mammutar liksom elefanter levde i matrialkala grupper där oerfarna ensamma hanar oftare dog på platser där de kunde bevaras.
 • Dyk med forskare under Antarktis is 2017-11-02 Forskare har begett ut på en unik klimatexpedition i Rosshavet och nu har du möjlighet att följa deras arbete både på och under isen.
 • Video: Ska du skriva en uppsats i höst? Så hanterar du din skrivkramp 2017-11-02 Lär dig hur du hittar användbar vetenskaplig information och få tips för att bli bättre på källkritik till din uppsats eller rapport. Du får också råd om referatteknik och akademiskt skrivande.
 • Bidragsbeslut i utbildningsvetenskap 2017 2017-11-01 Inte mindre än sex projekt och tre forskarskolor vid Stockholms universitet erhåller bidrag från Vetenskapsrådet inom utbildningsvetenskap i årets stora utlysning.
 • Skolforskningsmedel till universitetets forskare 2017-11-01 Karim Hamza och Susanne Kjällander beviljas forskningsmedel från Skolforskningsinstitutet över en period på tre år. Sammantaget beviljar institutet fem forskningsprojekt bidrag om drygt 20 miljoner.
 • Gemensamt handslag efter signering Nytt samarbetsavtal med Tokyo 2017-11-01 Tokyos universitet etablerar ett strategiskt samarbete med Stockholms tre främsta lärosäten, Stockholms universitet, KI och KTH. 25 september signerades avtalet vid en ceremoni på Spökslottet.
 • Humanistvillan. Ett av Manne Siegbahnhusen, vilka ritades av arkitekten Gustav Holmdahl (1879-1958) och invigdes 1936. Samma år tilldelades Manne Siegbahn en professur i experimentell fysik, och Kungliga Vetenskapsakademien beslutade om att grunda ett institut med honom som föreståndare. Manne Siegbahnlaboratoriet (MSL) var en verksamhet inom Fysikum som bedrev forskning och utveckling inom acceleratorfysik. Foto: Eva Dalin Öppet samtal: Bevarandestrider - från almar till Nobelmuseum 2017-11-01 Välkommen till ett samtal med Fredrik Krohn Andersson, fil.dr i konstvetenskap med inriktning mot arkitekturhistoria och kulturarvsstudier vid Stockholms universitet, och Joakim Forsemalm, docent i etnologi och verksam vid Radar arkitektur och planering i Göteborg.
 • Nordens glaciärer smälte snabbare av aska 2017-10-31 Vulkaners aska fick senaste istidens glaciärer att smälta snabbare. Det menar en ny studie med forskare från Stockholm universitet.
 • Winner of the The Cramér Prize 2017-10-31 The annual award for the best thesis in statistics or mathematical statistics went to Ph D Feng Li from the Department of Statistics at Stockholm University.
 • Foto: Gustaf Hugelius Klimatpåverkan från marken underskattad 2017-10-31 En ny global analys visar att det kol som lagras i marken i kalla regioner är känsligare för klimatuppvärmningen än man tidigare trott, samtidigt är markkolet i tropikerna relativt okänsligt för uppvärmning.
 • Är du robot eller människa? 2017-10-30 Forskare har skapat program som enkelt knäcker robotfilter på nätet. Fredrik Blix menar att vi nu kommer att tvingas vänja oss vid avancerade biometriska lösningar.
 • Beatrice Crona SRC-forskare utsedd till SIGHT Fellow 2017-10-30 KVA:s nya forskningsinstitut SIGHT (Swedish Institute for Global Health Transformation) har antagit Beatrice Crona vid SRC som en av sina första Fellows.
 • Läs Financial Times online 2017-10-30 Som anställd, forskare eller studerande vid Stockholms universitet kan du nu läsa Financial Times, FT.com, var du än befinner dig. Allt du behöver är en SU-e-postadress och ett universitetskonto.
 • Här visar datorn att den lärt sig ett spel på egen hand 2017-10-27 Vi närmar oss den tidpunkt när datorerna är så intelligenta att de tar långtgående egna initiativ. Theo Kanter menar att vi måste räkna med att de kommer knäcka problem som vi inte vill knäcka.
 • Jonas Holm "Även vi jurister behöver diskutera open access" 2017-10-27 Jonas Holm om upphovsrättsliga frågeställningar kring öppen vetenskap.
 • Guancherna på Kanarieöarna härstammar från Nordafrika 2017-10-26 Teorin om deras ursprung har funnits länge, men har nu bekräftats av en grupp arkeologer.
 • Nya rön om utbildningsvetenskaplig forskning - Resultatdialog 2017 2017-10-26 Hur påverkas skolan av de förändringar som sker i samhället, såsom digitalisering och ökad internationalisering? Vilken grund behöver lärarna för att kunna verka i framtidens skola? Vad kan forskningen bidra med inför skolans utmaningar?
 • After Deportation. Ethnographic Perspectives Vad händer med migranter och asylsökande som deporterats? 2017-10-26 Den nya antologin ”After Deportation. Ethnographic Perspectives”, redigerad av Shahram Khosravi, undersöker vad som händer med migranter och asylsökande efter deportation.
 • Magnus Bygren. Foto: Leila Zoubir/Stockholms universitet Ingen jobbdiskriminering bakom mammors sämre karriärer 2017-10-26 Det finns inga tecken på att det förekommer någon systematisk könsdiskriminering i första skedet av anställningsprocesser på den svenska arbetsmarknaden, av vare sig kvinnor eller specifikt mammor. Det visar en experimentstudie från i våras, skriver Magnus Bygren, professor i sociologi, i ett blogginlägg.
 • Elisabet Tiselius. Foto: Eva Dalin Regeringen satsar 20 miljoner på tolkutbildning 2017-10-26 Genom att satsa drygt 20 miljoner kronor på Stockholms universitets tolkutbildning under de kommande tre åren, och genom ytterligare satsningar på utbildningar hos studieförbund och yrkeshögskola hoppas regeringen få bukt med tolkbristen. Dessutom föreslår de att statsanställda som är flerspråkiga ska kunna översätta i stället för utbildade tolkar.
 • Ny bok av Tiina Rosenberg 2017-10-26 Tiina Rosenberg, professor i teatervetenskap, är aktuell med den nya boken "Mästerregissören – När Ludvig Josephson tog Europa till Sverige", utgiven av Atlantis Bokförlag.
 • Här får chefen lära sig av studenten 2017-10-26 Vilka informationskanaler använder unga? Hur ser de på en arbetsplats och vilka tankar har de kring ledarskap? I ett nystartat projekt, är våra studenter mentorer åt chefer i ledningsgruppen på Pfizer i Sverige.
 • Fysikshow Forskardagarna 2017 Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet Inspirerande möten under Forskardagarna 2017-10-25 "Att föreläsa för en ung publik som har alla spännande livsval framför sig är energigivande, liksom att få chansen att slå hål på myter om vad en forskare är och gör", säger ekologen Malin Jonell.
 • Artist’s illustration of two merging neutron stars. The rippling space-time grid represents gravitational waves that travel out from the collision, while the narrow beams show the bursts of gamma rays that are shot out just seconds after the gravitational waves. Swirling clouds of material ejected from the merging stars are also depicted. The clouds glow with visible and other wavelengths of light.
Image credit: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet Kolliderande neutronstjärnor ger gravitationsvågor, ljus och guld 2017-10-25 För första gången har forskare observerat ett himlafenomen i både gravitationsvågor och elektromagnetisk strålning.
 • Photo: Marcus C Öhman/Azote Popular seminar about the Baltic Sea underwater soundscape 2017-10-25 The research on underwater sounds and what impacts human induced sounds have on marine ecosystems is a new and unexplored field. Yet it is an important dimension that affects the marine life.
 • Byråkraten som vill få fler att ”kulturarva” 2017-10-25 Det är lättare att förstå vad kulturarv är om man gör om det till ett verb. Annars blir det så statiskt. Det menar Qaisar Mahmood, chef för Kulturmiljöavdelningen på Riksantikvarieämbetet, som bland annat har läst sociologi och statsvetenskap vid Stockholms universitet.
 • Över 300 miljoner till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap 2017-10-25 Riksbankens Jubileumsfond har beviljat 320 miljoner till forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Stockholms universitet tilldelades medel för elva projekt och ett projektstöd till infrastruktur.
 • Arbetslivsforskning får stöd från Forte 2017-10-25 Vilken roll spelar sociala nätverk? Hur ser ojämlikheten ut när det gäller hälsa i Sverige? Det är två forskningsprojekt vid Stockholms universitet som får stöd av forskningsrådet Forte.
 • Isabelle Ståhl Augustprisnominerad 2017-10-24 Isabelle Ståhl, doktorand i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik, är nominerad till Augustpriset för 2017 års svenska skönlitterära bok för sin debutroman "Just nu är jag här".
 • Stort anslag till forskning om klimatetik 2017-10-23 Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi vid Filosofiska institutionen och vd för Institutet för Framtidsstudier, har beviljats 40, 9 miljoner kronor i anslag av Riksbankens Jubileumsfond för programmet ”Klimatetik och framtida generationer”.
 • Nicklas Pettersson har disputerat om hantering av inkompletta data 2017-10-23 Den 28 maj disputerade Nicklas Petterson vid Statistiska institutionen med avhandlingen ”Multiple Kernel Imputation”. Avhandlingen handlar om hantering av inkompletta data.
 • Fler vill bli lärare mot yngre åldrar 2017-10-20 Totalt närmare 6100 personer har anmält sig till något av universitetets lärarprogram inför vårterminen 2018. Mest ökar antalet sökande till lärarutbildningen mot yngre åldrar och inriktningen idrott och hälsa.
 • Den turkiska diasporan – från migranternas perspektiv 2017-10-19 I en ny antologi om den turkiska diasporan i Sverige diskuteras frågor som integration och tillhörighet. I Migration from Turkey to Sweden, av redaktörerna Bahar Baser och Paul T Levin, betraktas fenomenet från migranternas perspektiv.
 • Texter är en viktig del av yrkeskunnande inom vård- och omsorg 2017-10-19 Enni Paul har disputerat på en avhandling om vård- och omsorgselevers möte med det arbetsplatsförlagda lärandets skriftpraktiker. "Det finns elever i studien som inte får tillgång till att lära sig använda de textuella redskap de behöver i arbetet i samband med sin APL, eftersom de inte erbjuds möjligheter att delta i samspel med andra i sådana lärandesituationer som behövs för att utveckla sitt kunnande att delta i yrkesrelevant skriftbruk", berättar Enni Paul. I studien intresserar sig Enni för vilka uppgifter eleverna får göra där texter används.
 • Pappa håller ett litet barn. Foto: Mostphotos Mammor och pappor tog ut färre föräldrapenningdagar efter en separation 2017-10-19 Separerade föräldrar tog ut färre föräldrapenningdagar jämfört med de som inte separerade. Det visar en analys som Ann-Zofie Duvander och Niklas Korsell har gjort för Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
 • Johan Lagerkvist (Pressbild; Utrikespolitiska institutet) Score-forskare skriver om Kinas ledare i SvD 2017-10-19 Johan Lagerkvist, forskare vid Score, skriver i en artikel i Svenska Dagbladet om kinesiska kommunistpartiets pågående 19:e kongress att det kan bli startskottet för en ny och mer oförutsägbar period i kinesisk politik - "i en utveckling som inte saknar paralleller till en av Xis favoritfilmer" (d.v.s. filmen "Gudfadern").
 • Kan växter gömma sig från uppvärmningen? 2017-10-19 Ett varmare klimat kommer att förändra växternas livsmiljö. Här får vi läsa mer om det och DEEP doktoranden Caroline Greisers forskning i "Extrakt", en tidning från forskningsrådet FORMAS.
 • Studenter vid bord utomhus Foto: Orasis Juristprogrammet vid Stockholms universitet är landets mest sökta program 2017-10-18 Efter sista anmälningsdag inför vårterminen 2018 stod det klart att 45430 personer har sökt utbildning vid Stockholms universitet. Det kan jämföras med 45041 personer förra året.
 • Internationell vetenskaplig konferens vill öka förståelsen för språkdidaktik 2017-10-18 Måndag-onsdag 18-20 juni 2018 arrangerar Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet en internationell vetenskaplig konferens: Exploring Language Education (ELE): Global and Local Perspectives.
 • Vilka processer bidrar till förändring i barnpsykoterapi? 2017-10-18 Fredrik Odhammar har disputerat på en avhandling om mötet mellan barn och psykoterapeut i psykodynamisk barnpsykoterapi. "Ett fynd var att barnens funktionsnivå ökade efter psykodynamisk barnpsykoterapi med parallell föräldrakontakt, såsom bättre frustrationstolerans och impulskontroll, större självförtroende och bättre självkänsla samt förmåga att hantera påfrestande situationer". Här berättar han om sin avhandling.
 • Universitetet på delad andraplats i Sverige inom datavetenskap 2017-10-17 Stockholms universitet placeras i intervallet 151-175 i Times Higher Educations världsrankning inom ämnesområdet datavetenskap (Computer science).
 • Nils Brunsson Score-forskare deltar i konferens om företagsekonomi 2017-10-17 Score-forskarna Nils Brunsson, Staffan Furusten och Maria Grafström deltar i FEKIS (Föreningen företagsekonomi i Sverige) konferens om företagsekonomin i den urbana samhällsutvecklingen, 18-19 oktober, som arrangeras av Malmös högskola.
 • Stockholms universitet på plats 82 inom humaniora 2017-10-17 Stockholms universitet placeras på plats 82 i Times Higher Educations världsrankning inom ämnesområdet humaniora.
 • Pris till biokemisten Pål Stenmark 2017-10-16 Styrelsen för Sven och Ebba-Christina Hagbergs stiftelse har beslutat att för år 2017 tilldela Pål Stenmark vid Stockholms universitet och Anna Överby Wernstedt vid Umeå universitet stiftelsens personliga pris samt ett forskningsstöd, totalt 425 000 kronor vardera.
 • Lydia Wistisen om sin avhandling i Babel 2017-10-16 I det senaste avsnittet av SVT:s litteraturmagasin Babel berättar Lydia Wistisen, litteraturvetare vid Institutionen för kultur och estetik, om sin forskning om staden i ungdomsböcker.
 • Föreläsningsserie inom Open Science Föreläsningsserie inom Open Science 2017-10-16 Här kan du hitta inspelningar från bibliotekets tidigare öppna föreläsningar inom temat öppen vetenskap. Ta del av olika aktörers syn på utmaningar och möjligheter med öppen tillgång till forskning.
 • Forskare från Stockholms universitet tar sedimentprov från havsbotten utanför Askö i Sörmland. Foto: Alessandra Vicenzi. Östersjöns musslor och maskar producerar lika mycket växthusgas som 20 000 mjölkkor 2017-10-13 Musslor och maskar ökar frisättningen av metangas upp till åtta gånger mer jämfört med havsbottnar utan djur visar en ny studie av forskare vid Stockholms universitet och Cardiff University.
 • Låt unga teknikkunniga göra lumpen som cybersoldater 2017-10-12 Debattartikel. Genom att låta unga göra militärtjänst som "cybersoldat" löser vi på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt flera samhällsproblem vi står inför, menar Fredrik Blix.
 • Nya professorer vid Stockholms universitet 2017-10-12 Rektor har beslutat att anställa Frank Ball som gästprofessor i matematisk statistik med inriktning mot epidemimodellering vid Matematiska institutionen.
 • Forskning om nya material får Horizon 2020-anslag 2017-10-12 Att skapa nya självrengörande material eller extra vattenavvisande beläggningar. Det är forskning som nu beviljas finansiering inom EU-programmet Horizon 2020.
 • Poddcast: Vikingen som medial och museal figur 2017-10-11 Vem är egentligen vikingen? Och vem bestämmer det? Hör ett samtal mellan Anna Källen, forskare i kritiska kulturarvsstudier, filmvetaren Jan Holmberg och arkeologen Fredrik Svanberg om en figur ur vårt förflutna och vilken roll den spelar för oss idag.
 • Dina mobilappar kan spionera på dig – så skyddar du dig 2017-10-11 Mobilappar kan stjäla dina personliga uppgifter, lösenord, fingeravtryck och avlyssnar dig – till och med i sovrummet. Fredrik Blix vid Stockholms universitet förklarar hur det går till.
 • Seminarium: Delat ledarskap med eget mandat - Öppet för anmälan före 1 november 2017-10-11
 • Middle East Journal of Refugee Studies Migration – då och nu – i Raqqa, Syrien 2017-10-11 Annika Rabo har skrivit artikeln “Anthropological Methods and an Analysis of Memory: Migration, Past and Present in Raqqa Province, Syria” som nyligen publicerats i Middle East Journal of Refugee Studies.
 • Molntjänst hos myndighet kan vara lagbrott 2017-10-09 Göteborgs stad stoppar ett IT-projekt där hemliga uppgifter riskerar att spridas via en molntjänst. Myndigheters användning av molntjänster kan vara olaglig, menar Fredrik Blix.
 • Seminarium om - In(ex)clusion and the construction of the “Other” in math and science education 2017-10-09 Under tre intensiva och inspirerande dagar i september var MND värd för en kombinerad internationell doktorandkurs och forskarseminarium inom In(ex)clusion and the construction of the “Other” in math and science education.
 • Intervju med författaren Max Lobe 2017-10-06 Författaren Max Lobe kom till Romanska och klassiska institutionen den 2 oktober 2017 för att samtala med journalisten Sofia Branco och författaren José Luís Mendonça om postkoloniala minnesplatser
 • Beatrice Fihn Beatrice Fihn leder Nobelprisade kampen mot kärnvapen 2017-10-06 Stockholms universitets alumn Beatrice Fihn leder Nobelprisbelönade ICAN, det internationella nätverk av organisationer som går i täten för arbetet mot kärnvapen.
 • Två anslag från Formas 2017-10-06 Formas forskarråd har beviljat medel i två utlysningar. Ett bidrag inom respektive utlysning gick till en forskare vid Stockholms universitet.
 • En bonde i Kalifornien lägger på kompost på betesmark som en del av en studie. Foto: Rebecca Ryals. Våra jordar kan sakta ner den globala uppvärmningen 2017-10-06 Markens förmåga att binda koldioxid kan vara mycket större än man tidigare trott, säger ny forskning från bland annat Stockholms universitet och Stanford University. Forskarna menar att upptag i jordbruksmark, betesmark och skogsmark kan kompensera för ökade globala utsläpp från exempelvis tinande permafrost.
 • Ny utbildning för företagsledare om hållbarhetsfrågor 2017-10-06 Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet lanserar nu en ny utbildning för företagsledare med inriktning på hållbarhetsfrågor.
 • Litteraturforskaren Larsen om Kazuo Ishiguro 2017-10-05 Nobelpriset i litteratur år 2017 tilldelades den engelske författaren Kazuo Ishiguro. -En stor författare och ett bra val, säger Stephan Larsen, universitetslektor i litteraturvetenskap.
 • allegralaboratory.net. Därför är det fel att utvisa till Afghanistan 2017-10-05 En ny artikel av Shahram Khosravi, docent vid Socialantropologiska institutionen, har publicerats på allegralaboratory.net. “The experience of deported Afghans is an experience of being expelled from Europe and being outcast in Afghanistan”, skriver Shahram Khosravi i artikeln.
 • En högskola fri från studentfusk 2017-10-05 Varför plagierar människor? Hur vanligt är det och hur kan man förhindra det? Det är några av frågeställningarna som behandlas vid konferensen ”En högskola fri från studentfusk” i Aula Magna den 10 november.
 • Kryoelektronmikroskopi i praktiken 2017-10-04 Årets Nobelpris i kemi går till tre forskare som utvecklat kryoelektronmikroskopin. Tack vare SciLifeLab har Stockholms universitets forskare tillgång till två kryoelektronmikroskop ”i världsklass”, för att citera en annan Nobelpristagare, Rod MacKinnon, pristagare i kemi 2003.
 • Kevin Anderson - problemet med negativa utsläpp 2017-10-04 Innan årets Gordon Goodmanföreläsare,* professor Kevin Anderson, inleder sin föreläsning så reflekterar jag lite över det som skrivits om honom. Han är en av Storbritanniens mest erkända och uppmärksammade klimatforskare, har lång erfarenhet av att kommunicera klimatvetenskap till beslutsfattare, näringsliv, civila samhället och har själv inte flugit på 12 år samt tog tåget till Kina en gång trots att det tog 11 dagar. Kevin lever sannerligen som han lär.
 • Maria Grafström Forskare oeniga om kontrakten mellan samhället och universiteten 2017-10-04 Nord universitet skriver om Maria Grafströms (Score), Anna Jonssons (Score) och Mikael Klintmans forskning om mediedebatten efter att den svenska regeringen presenterat sin syn på forskningspolitikens framtida inriktning i propositionen «Kunskap i samverkan».
 • Bästa läraren ett år efter examen 2017-10-04 Hallå där, Elisabeth Ennerberg, ämneslärare i historia och religion vid Täby enskilda gymnasium, som utnämnts till ”Årets lärare” av sina elever. Ett år efter examen från Stockholms universitet!
 • ForskarFredag 2017 2017-10-04 Den 29 september anordnades ForskarFredag på AlbaNova. ForskarFredag är en vetenskapsfestival med ett stort utbud av forskarpresentationer, shower, dialoger och många prova-på-experiment.
 • Nobelpristagaren Kip S Thorne tar emot Oskar Kleinmedaljen i juni 2016. Foto: Serena Nobili. Vad är gravitationsvågor? Nobelpristagaren förklarar 2017-10-03 Kip S Thorne, en av årets Nobelpristagare i fysik, besökte Stockholm förra året för att ta emot Oskar Klein-medaljen. Se och hör hans föreläsning om gravitationsvågor.
 • Fullspäckat program under veckan för hedersdoktor Lilian Thuram 2017-10-03 Den franske före detta fotbollsspelaren och numera författaren Lilian Thuram deltog i ett fullspäckat program under veckan då han mottog utmärkelsen som hedersdoktor vid Stockholms universitet.
 • Studenterna Shahin Eidinejad, Max Falck och Sam Elkhoury på Välkomstdagen Foto: Marie Leitzler Inspirerande välkomstdag lockade nyantagna studenter 2017-10-03 - Det här är den bästa dagen på terminen för en rektor, att få hälsa nya studenter välkomna, sa rektor Astrid Söderbergh Widding när hon höll tal på Välkomstdagen den 25 augusti.
 • Lilian Thuram Foto: Anette Gärdeklint Sylla Tidigare fotbollsstjärnan och hedersdoktorn Lilian Thuram besökte Nyhetsbyrån 2017-10-03 Som en del av samarbetet mellan Tensta konsthall och Stockholms universitet besökte hedersdoktorn vid Stockholms universitet och tidigare franske fotbollsspelaren, Lilian Thuram, Tensta konsthalls kurs i journalistiskt och konstnärligt berättande, Nyhetsbyrån, för en intervju.
 • Världsledande forskare inom Life Science talade på KAWs 100-årsjubileum 2017-10-03 Med anledning av att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse firar 100 år i år så hölls det den 15 september ett symposium i Aula Magna med flera världsledande forskare inom Life Science. Hela symposiet filmades.
 • Forskare får motivera sitt val att bli lärare 2017-10-03 Sökande till nästa omgång av KPU för forskarutbildade kommer att få motivera sitt val att bli lärare. På så sätt hoppas universitetet få behålla alla antagna hela vägen fram till examen.
 • Annika Rabo Vem lockas av konspirationer? 2017-10-02 Vem tror på konspirationsteorier? Varför omges vissa händelser av spekulationer och rykten? Ett nytt tvärvetenskapligt och internationellt forskningsnätverk undersöker konspirationsteoriernas ursprung och mekanismer.
 • Att vilja studenternas bästa 2017-10-02 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
 • Hedersdoktorer, nya professorer och doktorer hedrades i Stadshuset 2017-10-02 Det var fullsatt i Blå hallen i Stadshuset vid universitetets stora installations- och promotionshögtid. Rektor betonade universitetets självständiga forskning och dess betydelse för det omgivande samhället.
 • Johanna Palm. Foto: Stockholms universitet Låginkomsttagare vill att facket bråkar mer 2017-10-02 Låginkomsttagare är generellt mer positiva till att facket tar strid mer genom till exempel strejker, än höginkomsttagare. Det gäller även unga låginkomsttagare – trots att unga generellt är mindre benägna att gå med i facket, visar en ny avhandling från Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.
 • Kungligt besök på Askölaboratoriet 2017-09-29 Under fredagen gästades den marina forskningsstationen av Kronprinsessan Viktoria och premiärbesökaren prinsessan Estelle.
 • Anna Stigell Ska du skriva en uppsats i höst? Så hanterar du din skrivkramp. 2017-09-29 Studerar du vid Stockholms universitet och har kört fast i ditt skrivande kan du besöka vår öppna föreläsning den 26 oktober.
 • Forskning om hälsa och välfärd får bidrag 2017-09-29 Varför är kvinnors och mäns sjukfrånvaro så olika? Hur ser utbildningskarriären ut för ensamkommande flyktingbarn? Det är några forskningsprojekt vid Stockholms universitet som får stöd av forskningsrådet Forte.
 • Lilian Thuram och Johan Kuylenstierna möttes i samtal 2017-09-29 Kan vi vara klimatflyktingar imorgon? Det var temat när två av Stockholms universitets nya hedersdoktorer möttes i ett offentligt samtal.
 • Anslag till 3D-bestämning av stora biomolekyler 2017-09-28 Gunnar von Heijne, Institutionen för biokemi och biofysik, med kollegor får 9,5 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för projektet ”CryoNet – a network for coordinating the national cryo-EM facilities in Denmark and Sweden”.
 • Ny seminarieserie: Tal, Interaktion och Multimodalitet (TIM) 2017-09-28 I höst startar en ny seminarieserie med datasessioner för forskare med intresse för området: Tal, Interaktion och Multimodalitet (TIM). Det är ett samarbete mellan Institutionen för pedagogik och didaktik, Institutionen för svenska och flerspråkighet och engelska institutionen.
 • Jonas Holm Så riskerar EU:s pågående upphovsrättsreform påverka öppen vetenskap 2017-09-28 Många aktörer inom forskarsamhället är bekymrade kring den pågående upphovsrättsreformen. Den framtida lagstiftningen riskerar att drabba de som arbetar med öppen vetenskap negativt.
 • Alexander Miething. Foto: Sociologiska institutionen Höga ambitioner och brist på kontakter kan vara en hälsorisk 2017-09-28 Unga vuxna med utländsk bakgrund drabbas oftare av psykisk ohälsa än jämnåriga med svenskfödda föräldrar. I synnerhet upplever unga vuxna med föräldrar födda i Iran oftare depressiva symtom. Förklaringen kan ligga i en kombination av ambitioner och brist på kontaktnät, visar vår nya sociologiska studie.
 • Jonas Holm Upphovsrätten och de vetenskapliga bibliotekens utmaningar 2017-09-28 I omvärldsrapporten "Femte statsmakten" skriver Jonas Holm, jurist vid Stockholms universitet, om upphovsrätten och forskningsbibliotekens utmaningar.
 • Östersjöcentrum söker nya medarbetare 2017-09-27 Vid Stockholms universitets Östersjöcentrum arbetar en unik kombination av experter och kommunikatörer. Just nu söker vi en forskare för ekosystemanalys av musselodlingars förutsättningar i Östersjön.
 • Så kan modersmålet stötta elevernas lärande 2017-09-27 Elever som får använda sig av sitt modersmål, av gester och av konkret material stöttas i sitt lärande på ett helt annat sätt än i ett klassrum som fokuserar på språket. – Många lärare saknar utbildning i tvåspråkighet och vet därför inte hur de ska göra, säger forskaren Zeynep Ünsal.
 • Forskning om åldrande först ut i samarbete Stockholm-Tokyo 2017-09-27 Vad kan forskningen bidra med till att hantera en allt mer åldrande befolkning? Frågan diskuterades vid en workshop i samband med att Tokyos universitet etablerar ett samarbete med Stockholms tre främsta lärosäten.
 • Clara Neuschütz. Till höger Ann Helen Österås, till höger om henne Marcus Stenegr Mentorsprogram skapar nätverk utanför akademin 2017-09-27 För att stärka arbetslivsanknytningen för doktorander, organiserade samverkanskoordinator Lisbeth Jonsson ett mentorsprogram.
 • Nationalekonomen Ines Helm vinner pris 2017-09-27 Ines Helm på nationalekonomiska institutionen har vunnit Young Labour Economist Prize för sin avhandling om marknadschocker inom industrin och hur de påverkar lokala arbetsmarknade
 • Mikael Oliveberg. Foto: Niklas Björling. Cellernas molekylära liv – live 2017-09-27 Vi har snart en närmast komplett bild av cellens molekylära maskineri. Frågan är nu hur detta mikrokosmos av samverkande proteinmolekyler kan vara stabilt och fungera så väl som det gör. Tack vare ett anslag på 20 miljoner kronor ska Mikael Oliveberg och hans kollegor söka svaret.
 • Sara Strandberg. Foto: Vilhelm Stokstad. På jakt efter okända elementarpartiklar 2017-09-27 Ett av partikelfysikens största olösta mysterier handlar om hur Higgspartikeln, mot rådande teorier, kan vara så lätt. Tack vare ett anslag på 35,2 miljoner kronor kan Sara Strandberg och hennes kollegor gå på jakt efter nya partiklar som kan förklara Higgspartikelns massa.
 • En lektion i gemenskap. Omslagsbild: Cecilia Maijala Johansson Utmanande fostransuppdrag för lärare i Sverige och Frankrike 2017-09-27 Lärare i skånska Malmö och franska Marseille brottas med liknande svårigheter i uppdraget att fostra elever till goda medborgare för nationell gemenskap. Jannete Hentati intervjuas om sin avhandlingsstudie av Skolporten.
 • Forskarnas budskap till fiskeministrarna 2017-09-26 Lyssna på vetenskapen. Den uppmaningen ger forskarna inför EU-förhandlingarna om årets fångstkvoter. I ett brev till alla EU:s fiskeministrar uppmanar Östersjöcentrum till att följa vetenskapens råd för hållbara fångstkvoter i Östersjön nästa år.
 • Fredagsmys med forskare i Stockholm! 2017-09-26 På fredag är det dags för Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. Inled helgen med racerbilar, hjärnforskning, solteleskop och fysikshow när ForskarFredag i Stockholm bjuder på både utställning och kvällsaktiviteter!
 • Nytt samarbete med universitet i Malaysia 2017-09-25 Lázaro Moreno Herrera var huvudtalare vid firandet av att Sultan Idris Education University (Universiti Pendidikan Sultan Idris, UPSI), i Malaysia, fyllde tjugo år. Universitetet är ett av landets starkaste vad gäller lärarutbildningar.
 • Matteklubben HT17 - för dig som går i åk 4-9 2017-09-25 Tycker du om att fundera över och lösa kluriga problem? Kom med i vår Matteklubb efter skolan! Höstens Matteklubb finns för mellanstadiet och högstadiet.
 • Missade du Gordon Goodmans minnesföreläsning? Se filmen här. 2017-09-25 Stockholm Environment Institute (SEI), tillsammans med Kungliga Svenska Vetenskapsakademien (KVA) och Stockholms universitet anordnar varje år en föreläsning för att hedra minnet av Gordon Goodman, chef för Beijerinstitutet vid KVA från 1977-1989 och chef för SEI 1989-1991.
 • Öppen föreläsning den 26 oktober Lär dig söka, värdera och referera vetenskapligt - källkoll för skrivande studenter 2017-09-22 Bli bättre på källkritik till din uppsats eller rapport och få råd om referatteknik och akademiskt skrivande.
 • Nordic Journal of Migration Research Nordeuropéer i Spanien – nytt temanummer av NJMR 2017-09-22 Det senaste numret av Nordic Journal of Migration Research är ett temanummer med titeln ”Liquids and Sediments: Practices of Community in the Context of Migration, Mobility and Transnationalism”. Erik Olsson är en av medredaktörerna.
 • Susan Faludi, Lilian Thuram och Johan Kuylenstierna Nya hedersdoktorer föreläser 2017-09-21 Kom och lyssna på föreläsningar av 2017 års nya hedersdoktorer. Bland annat möts Lilian Thuram och Johan Kuylenstierna i samtal om klimat och flyktingfrågan, och författaren Susan Faludi pratar om nya medier och misogyni.
 • Ny studio enda i Sverige för tolkutbildning 2017-09-21 Den 20 september klippte universitetets rektor Astrid Söderbergh Widding bandet för Sveriges första professionella tolkstudio för utbildning av tolkar.
 • Emelie Persson. Foto: privat. Hon vill göra seriös och rolig kultur för alla 2017-09-21 Socialantropologi, företagsekonomi och konstvetenskap. Det är den perfekta grunden för den som vill arbeta med kultur på SVT. Åtminstone om man får tro månadens alumn Emelie Persson.
 • Sökjätten Google varnar för att flera svenska storföretags sajter är osäkra 2017-09-21 När du laddar ner en hemsida över HTTP kan någon annan på nätverket se eller ändra sidan innan den når dig, berättar Fredrik Blix vid Stockholms universitet.
 • Birkakrigaren var en kvinna 2017-09-20 Krig under vikingatiden var inte en aktivitet uteslutande för män. Även kvinnor hade höga positioner på slagfältet.
 • Olof Palmes professur till SU 2018 2017-09-20 Olof Palme-professuren 2018 går till Margaret Moore, professor i politiska studier vid Queen’s University, Kanada.
 • Ny finansiering till forskningsinfrastruktur 2017-09-20 Vetenskapsrådet har fattat beslut om finansiering av forskningsinfrastrukturer. Stockholms universitet får fyra av dessa bidrag.
 • En upplevelse i sig att bo i Lissabon 2017-09-20 Att göra sin VFU utomlands innebär många nya intryck, upplevelser och erfarenheter. Elinor, som går Grundlärarprogrammet med inriktning mot F-3, är väldigt glad över sin tid på Svenska skolan i Lissabon. Åk med öppet sinne och utmana dig själv - det blir kul!
 • På statens bekostnad 2017-09-20 Hur länge har debatten om vinster i välfärden varit aktuell? Magnus Linnarsson har studerat riksdagens debatter om privat eller offentlig förvaltning genom fyra sekel i sin nya bok.
 • Klimatrapport presenterades i FN 2017-09-20 Det går att begränsa den globala uppvärmningen till under två grader, men bara om världen snabbt ställer om. Det skriver 33 ledande klimatforskare och klimatrådgivare i rapporten ”Well under 2 Degrees Celsius. Fast Action Policies to Protect People and the Planet from Extreme Climate Change” som presenterades den 18 september i FN:s högkvarter i New York, samtidigt som FN:s klimatvecka pågår.
 • Invigning av Sveriges enda tolkstudio för utbildning av tolkar 2017-09-19 Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) har fått en ny professionell tolkstudio, den enda i sitt slag i Sverige. TÖI utbildar konferenstolkar, teckenspråkstolkar och tolkar i offentlig sektor. Välkommen till vår invigning där du får se tolklärare och tolkstudenter förevisa autentiska tolksituationer.
 • Alumnkväll i Geohuset 17 oktober 2017 2017-09-19 Tema hav och naturvetenskaplig arbetsmarknad
 • Delaktighet i praktiken. En fältstudie med gudstjänsten i centrum 2017-09-19 Caroline Gustavsson fått finansiering för att som forskare följa den prioritering på gudstjänst som man gör i Asarums pastorat i Blekinge.
 • Forskarna Mary O’Conell, Ioana Bujila, Ann-Kristin Östlund Farrants, Guillaume S. Sanou och Issa Nébié utanför malariainstitutet i Ouagadougou. Foto: May O'Connell. Tusen gener skyddar mot malaria 2017-09-19 Forskare från bland annat Stockholms universitet har upptäckt varför den västafrikanska folkgruppen fulani är mer motståndskraftig mot malaria än andra. Upptäckten kan leda till nya sätt att behandla malaria och i förlängningen andra parasitsjukdomar.
 • Ledande forskare i livsvetenskap talade i Aula Magna 2017-09-18 Människans ursprung och myggors förkärlek att sticka vissa människor var ett par ämnen när världsledande forskare inom molekylär livsvetenskap samlades till ett symposium i Aula Magna den 15 september. Evenemanget var en del i firandet av att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse fyller 100 år.
 • Foto: I Media Cities Rörligt bildmaterial från 8 länder tillgängliggörs 2017-09-18 IMS medverkar i det tvärvetenskapliga forskningsprojektet I-Media-Cities med syfte att tillgängliggöra rörligt bildmaterial från 8 europeiska städer.
 • Skolbarn som leker: Mostphotos Så når forskningen skolans ledare 2017-09-18 Sedan förra våren har Rektorsprogrammet vid Stockholms universitet ordnat konferenser på olika teman där forskare och yrkesverksamma möts och utbyter erfarenheter kring frågor som båda grupper är intresserade av.
 • Hundraårsfirande finansiär viktig för universitetet 2017-09-15 Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är en av Stockholms universitets viktigaste finansiärer. Stiftelsen fyller nu 100 år och firar bland annat med vetenskapssymposier.
 • Forskning som lär oss mer om cellens dörrar 2017-09-15 För att våra celler ska få näring behöver den komma in genom cellmembranet. Transporten sker genom proteiner. Dessa är små, komplexa och extremt viktiga för hela kroppen. David Drew vill veta exakt hur de fungerar.
 • Emmy-nominerade journalisten Safa Al Ahmad i Jemens huvudstad Sana. Photo: Självporträtt “Det kan ta flera generationer att genomföra en revolution” 2017-09-13 – Ingen förstod riktigt hur lång tid det skulle ta att göra sig av med en diktator, säger den Emmy-nominerade saudiska journalisten Safa Al Ahmad som är kritisk till hur västliga och arabiska nyhetsmedier rapporterat om de arabiska upproren.
 • Professor Cecilia Lundholm invald i EARLI:s styrelse 2017-09-13 EARLI (European Association for Research on Learning and Instruction) är Europas största organisation för forskning inom utbildningsvetenskap.
 • Foto: Kungliga Vetenskapsakademien Universitetets forskare i Nobelkommittéerna 2017-09-13 Sekreterarposterna för kemi och ekonomisk vetenskap innehas av forskare vid Stockholms universitet. Dessutom ingår flera av universitetets forskare i de kommittéer som utser pristagarna till Nobelpris och priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
 • Hur engagerar vi fler i Östersjöfrågor? 2017-09-13 FN:s havskonferens är över, men det är inte engagemanget och viljan att rädda havet. Årets Hållbara Hav-seminarium på Kolskjulet fokuserade därför på hur engagemanget går att omsätta till handlingar och åtgärder som är relevanta för Östersjön.
 • Emma Eriksson Maggi. Foto: Leila Zoubir/Stockholms universitet Att bränna sin kolt – ett motstånd mot kolonialismen 2017-09-13 Det har under sommaren debatterats om succéfilmen ”Sameblod” och hur den ska tolkas. Är huvudpersonen Elle Marjas resa från Sápmi till Uppsala en flykt från den grymma rasism hon utsätts för, en flykt från ett konservativt samiskt samhälle, eller kanske något helt annat? Vår gästdoktorand Emma Eriksson Maggi argumenterar i ett blogginlägg för att hennes resa kan tolkas som ett mostånd mot kolonialismen snarare än en flykt.
 • bokikon Nya böcker av Socialantropologiska institutionens forskare 2017-09-13 Nyligen publicerades tre antologier redigerade av forskare vid Socialantropologiska institutionen: ”Small Countries. Structures and Sensibilities”; ”Geographies of Difference: Explorations in Northeast Indian Studies”; och ”Ethnographies of Conferences and Trade Fairs. Shaping Industries, Creating Professionals”.
 • Kan Sverige bli världens främsta modetech-nation? 2017-09-11 Modejättar samarbetar med IT-företag i spännande projekt. Susanne Ljung berättar om Silicon Valley-stjärnornas stil. Elin Frändberg och Oskar Juhlin berättar hur modetech gör svenska modeindustrin större.
 • Myggor och membranproteiner i fokus vid symposium om livsvetenskap 2017-09-07 Människans ursprung, kartläggningen av proteiner och neurobiologin hos världens farligaste djur, myggan, är ämnen som behandlas av världsledande forskare vid ett symposium om livsvetenskap.
 • Pregnancy / Graviditet. Photo/Foto: Mostphotos Att föda barn sent i livet påverkar inte barnets hälsa negativt 2017-09-07 Att få barn sent i livet – kan det vara dåligt för barnets hälsa? Den frågan kan många blivande föräldrar i Sverige tänkas oroa sig för. Men vår nya studie i American Journal of Epidemiology ger anledning att slappna av. Den visar nämligen att mammans ålder inte är kopplad varken för tidig födsel eller för låg födelsevikt – åtminstone inte bland mammor som har minst två barn.
 • Professor Jenny Larsson har nominerats till AcademiaNet av Vetenskapsrådet 2017-09-07
 • Kyrkor i Stockholm. Foto: Jörgen Bothén/Mostphotos. Kyrkovalet – experter vid Stockholms universitet 2017-09-07 Stockholms universitet har ett antal forskare som kan kommentera kyrkovalet och svara på frågor kring Svenska kyrkan och religion i allmänhet.
 • Jannete Hentati. Foto: Roger Olsson En lektion i gemenskap 2017-09-07 Vad har en rad lärare i Malmö och Marseille möjligen gemensamt med varandra? En ny studie visar hur dessa lärare både delar en vilja att vara till nytta i sin yrkesutövning och ett missnöje över sin arbetssituation.
 • Stockholms universitet på plats 134 i THE-rankning 2017-09-06 I årets upplaga av Times Higher Educations rankning av världens främsta lärosäten hamnar Stockholms universitet på plats 134.
 • Stillbild från trailer till Unknown Cloud Välkommen till Accelerator hösten 2017 2017-09-06 Under en begränsad tid visar Accelerator två verk av konstnärsduon Lundahl & Seitl: Elegy to the Medium of Film och Unknown Cloud on Its Way to Stockholm University.
 • Rikspolischefen frångick godkänd kryptering - kan få konsekvenser 2017-09-06 Rikspolischef Dan Eliasson har givit CGI, som leverantör till Polisens personalsystem, tillgång till systemet via datanätverk. Vissa uppgifter i systemet kan bedömas som känsliga för rikets säkerhet.
 • Invånare i Flen hjälper forskare samla data om vatten 2017-09-05 Flen är en av sex platser i världen där forskare och invånare kartlägger vattenmiljön tillsammans genom att samla in data med ny teknik.
 • Utlandspraktik på finländska Drumsö 2017-09-05 Karin Hoppe, grundlärarstudent med inriktning förskoleklass och årskurs 1-3, valde att göra sin tredje verksamhetsförlagda utbildning (VFU) vid Drumsö Lågstadieskola. Hon tycker att det internationella perspektivet på lärande är oerhört intressant och lärorikt och uppmanar alla att ta chansen till utlandspraktik. Läs hennes reseberättelse från Finland.
 • Klimatet och människan under 12 000 år 2017-09-05 Ny bok där resultaten från den senaste klimathistoriska forskningen presenteras på svenska för en bred publik.
 • Stöder förslagen om stärkt lärarutbildning 2017-09-04 Stockholms universitet ställer sig bakom Skolkommissionens förslag om en långsiktig förstärkning av lärarutbildningarna.
 • Forskare kommenterar satsning på havet 2017-08-31 Regeringens besked om ytterligare miljonsatsningar på havet är positiva nyheter för oss på Östersjöcentrum. Läs kommentarerna från våra forskare och omvärldsanalytiker.
 • Östersjöns undervattensdjungler ger mer badvänligt vatten 2017-08-31 När du badar i Östersjön och trasslar in tårna i undervattensväxter kan du vara lugn, de gör gott. De bidrar till klarare, mer badvänligt, vatten.
 • Polarforskningssekretariatets verksamhet i Stockholm omlokaliseras till Luleå 2017-08-30 Regeringen har informerat om att Polarforskningssekretariatets verksamhet i Stockholm ska omlokaliseras till Luleå. Beslut om detta fattas på regeringssammanträdet den 31 augusti.
 • Östersjödebatt vid Finlands 100-årsjubileum 2017-08-30 Under Finlands 100-årsjubileum bjöds Baltic Bridge in för att diskutera hur Östersjöns framtid ser ut och vilket hållbarhetsansvar som finns hos beslutsfattare, näringsliv, forskare och enskilda medborgare.
 • Professor Carl Folke. Foto: M. Axellson/Azote Gunnerus Sustainability Award till Carl Folke 2017-08-30 Carl Folke, professor och forskningsledare vid Stockholms Resilienscentrum har tilldelats 2017 års Gunnerus Sustainability Award.
 • Ny kompetensutveckling för dig som arbetar med nyanlända elever 2017-08-30 Vid Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet, startar hösten 2017 kursen Nyanlända elevers skolframgång. Utbildningen erbjuder kompetensutveckling för arbetsgrupper som arbetar med nyanlända elever i grundskolan och på gymnasiet. Sista anmälningsdag är den 8 oktober.
 • Two Boys Playing With Toy In Playground Two Boys Playing With Toy In Playground. Photo: Mostphotos Barn i växelvis boende är mindre stressade 2017-08-30 Oavsett om föräldrarna bråkar mycket, eller om barnet kommer dåligt överens med någon av dem, är barn i växelvis boende mindre stressade.
 • Monica Winge Sverige sämst på att kommunicera med patienter 2017-08-29 En amerikansk studie på jämförbara OECD-länder visar att Sverige är sämst på att kommunicera med patienter. Monica Winge menar i Kvällsposten att it-systemen är en stor del av problemet.
 • Tio år med stöd till banbrytande forskning 2017-08-29 Sedan Europeiska forskningsrådet startade 2007 har mer än 45 miljoner euro beviljats till forskare vid Stockholms universitet. Det handlar om stöd till banbrytande forskning.
 • Havsutsikt 1/2017, forskare om havet 2017-08-29 Nio nya artiklar om havet. Miljöministern i en krönika om framtiden för våra svenska havsområden. Från Stockholms universitet skriver forskare om vitaminbrist hos många havslevande djur samt om vitmärlans känsliga ögon.
 • Remainings of Berlin Wall at Niederkirchnerstrasse, Berlin. Photo: H. Zell. Wikimedia Commons Kulturarv och gränser 2017-08-28 Internationellt heldagssymposium om kulturarv och gränser, med öppna föreläsningar och samtal med forskare från olika discipliner och delar av världen. Keynoteanförande av Trinh T. Minh-ha.
 • Hej, hallå, goddag eller tjenare? 2017-08-28 Vilka ord använder vi när vi hälsar på varandra på svenska i Sverige och i Finland? Och vilka skillnader och likheter finns det mellan sverigefinska och finlandssvenska? Det undersöker språkforskare just nu i ett forskningsprogram där Stockholms universitet samarbetar med universiteten i Helsingfors och Åbo samt med Institutet för språk och folkminnen i Göteborg.
 • 800 nya lärarstudenter välkomnades 2017-08-25 Närmare 800 lärarstudenter har antagits till de olika lärarprogrammen som startar i höst. Många av dem kom till introduktionsdagen i Aula Magna.
 • Ester Pollack Foto: skärmdump 2017 Delmis webb-tv-inspelning Negativ medierapportering om invandring överväger 2017-08-25 I onsdags presenterades en ny rapport om hur invandringen speglas i svensk medierapportering. Ester Pollack, docent i journalistik, Stockholms universitet, medverkade som kommentator till studien.
 • "Hundraårig agave" blommar i Bergianska trädgården 2017-08-25 För första gången i trädgårdens historia har en agave gått upp i blom i Edvard Andersons växthus. De första blommorna slog ut 3 augusti och blomningen pågick till 25 augusti. I norra Europas växthus kan det ta upp till 70 år innan en planta börjar blomma.
 • Sju ERC-anslag till Stockholms universitet 2017-08-24 Sju forskare vid Stockholms universitet får det prestigefulla Starting Grant från Europeiska forskningsrådet, European Research Council. Projektanslagen ligger på mellan 1,3 och närmare 1,5 miljoner euro vardera. Fem av forskarna kommer att fortsätta att vara verksamma vid Stockholms universitet.
 • Östersjöfestivalen: Varför stoppar vi inte algblomningarna? 2017-08-24 En paneldebatt om snabba lösningar på övergödningen under årets Östersjöfestival. Med Tina Elfwing, Östersjöcentrums föreståndare och Sven Blomqvist från Stockholms universitet.
 • Nytt open access-avtal med Springer Nytt open access-avtal med Springer 2017-08-23 Nu kan du som forskare vid Stockholms universitet publicera dig open access utan avgift i över 1600 tidskrifter från Springer.
 • Virtuellt möte om möten 2017-08-23 Renita Thedvall deltog tillsammans med andra forskare i två online-möten sammankallade av allegralaboratory.net för att diskutera resultat och insikter från mötesetnografi.
 • Lunch-mingel vid Hållbara Havs seminarium 2016 Hållbara Hav: Engagemang för Östersjön 2017-08-22 Stiftelsen Hållbara Hav och Stockholms universitets Östersjöcentrum bjuder in till årets Östersjöseminarium. Nu vet vi vad som ska göras, men vilket engagemang krävs för att det ska bli verklighet?
 • Kebnekaises sydtopp högst – än så länge 2017-08-22 De årliga mätningarna av forskare från Stockholms universitet visar att Kebnekaises sydtopp fortsatt är högst i Sverige. Klimatförändringarna gör dock att nordtoppen inom några år lär bli landets högsta punkt.
 • Programvaror revolutionerar modeindustrin 2017-08-22 Gränslösa möjligheter att integrera teknologi i vardagskläder hindras av mjukvaruutvecklingen. Därför ger utvecklingen av nya textilier för wearables inte förväntat resultat, säger Oskar Juhlin i El Espectador.
 • Interspeech 2017 2017-08-21 Talkommunikation mellan människa och maskin i fokus på internationell konferens. Den 20–24 augusti samlas närmare 2 000 forskare, studenter och företag från hela världen på Stockholms universitet för att delta i Interspeech 2017 som är en internationell konferens med fokus på forskning kring talkommunikation, såväl mellan människor som mellan människa och maskin.
 • Den riktiga faran kan vara nu 2017-08-21 Rapporteringen kring Transportstyrelsens IT-system kan i sig ge främmande makter värdefull information som öppnar till exempel var de ska lägga sina resurser, menar Fredrik Blix i Svenska Dagbladet.
 • Peter Åkerbäck. Hur är det att vara barn och växa upp i Scientologi-kyrkan? 2017-08-21 Hur är det att vara barn och växa upp i en religiös minoritetsgrupp som Hare Krishna, Scientologi-kyrkan, Jehovas Vittnen, Knutby Filadelfia, Plymouth-bröderna, Enighetskyrkan eller Guds Barn/Familjen? Peter Åkerbäck, fil. dr. i religionsvetenskap och studierektor på Sociologiska institutionen, medverkar i en ny bok om att växa upp i kontroversiella religiösa grupper.
 • Rätt form av samverkan viktigt för att lösa miljöproblem 2017-08-18 Samhällets förmåga att lösa miljöproblem är starkt kopplad till hur olika privata och offentliga aktörer samverkar och hur de nätverk som då skapas ser ut. Det visar en ny studie från Stockholm Resilience Centre som publiceras i tidskriften Science.
 • Juveler i guld i butiksfönstret. Foto: Dotshock © 2017 Mostphotos Konsumtionen av lyxvaror ökar 2017-08-18 – Lyx är ingenting som vi egentligen behöver för vår överlevnad. Utan det är någonting som vi skaffar oss därför att vi tycker det ger oss en behaglig känsla, säger modeforskaren Paula von Wachenfeldt i SR.
 • Donald Trump Photo: Gage Skidmore © 2011 Flickr CC Trump levererar sitt hat som utlovat 2017-08-17 – Min president har släppt in extremisterna i den politiska värmen, skriver journalistikprofessor Christian Christensen på Aftonbladet Debatt.
 • Sociologi vid Stockholms universitet på plats 39 i Shanghairankningen 2017-08-17 Sociologi vid Stockholms universitet hamnar på plats 39 i världen i årets Academic Ranking of World Universities (ARWU), populärt kallad Shanghairankningen.
 • Caroline Uggla Mer engagerade pappor och färre skilsmässor i områden med fler män än kvinnor 2017-08-16 Att det är fler män än kvinnor i ett område är kopplat till både färre skilsmässor och att fler män engagerar sig i sina barn. Det visar ny forskning från Stockholms universitets demografiska avdelning.
 • Stockholms universitet på plats 74 i Shanghairankningen 2017-08-16 Stockholms universitet hamnar på plats 74 i årets Academic Ranking of World Universities (ARWU), populärt kallad Shanghairankningen.
 • Sökhandledning på Stockholms universitetsbibliotek Nu kan du få sökhandledning varje vardag 2017-08-14 Från och med måndag, den 31 oktober, är du välkommen till vårt handledningsbord på Frescatibiblioteket och få individuell sökhandledning.
 • Tina Goldschmidt. Photo: Leila Zoubir / Stockholm University Detta kan göra personer födda i Sverige mer ”välfärdschauvinistiska” 2017-08-11 Svenskfödda personer i områden där arbetslösheten bland utlandsfödda är hög, är mer benägna att vara negativa till att inkludera utlandsfödda i välfärdsstaten, jämfört med dem som bor i områden med färre arbetslösa med utländsk bakgrund. Det visar en ny avhandling i sociologi.
 • Forskare och fiskeföretag i koalition för hållbara hav 2017-08-09 Överfiske, utsläpp och klimatförändringar utsätter världens hav för stora påfrestningar. För att hantera utmaningarna har forskare vid Stockholm Resilience Centre tagit initiativ till en global koalition.
 • Astronomins dag och natt 2017 2017-08-09 Astronomins dag och natt gör det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för alla i hela Sverige.
 • Konsert med fri entré inleder konferens 2017-08-09 En konsert i auditoriet onsdag 9 augusti kl. 19.30 inleder konferensen Arts of Incompletion: Fragments, Drafts, Revisions in Words and Music, som arrangeras vid Institutionen för kultur och estetik 9-12 augusti.
 • Många missuppfattningar kring desorganiserad anknytning 2017-08-04 En grupp internationellt tongivande anknytningsforskare, med Psykologiska institutionens Pehr Granqvist i spetsen, har publicerat en artikel i tidskriften Attachment & Human Development där man försöker komma till rätta med de många missuppfattningar kring desorienterad anknytning som florerar i klinisk och social praxis.
 • Nytt botulinumtoxin upptäckt 2017-08-03 Det första nya botulinumtoxinet på nära ett halvt sekel har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet och Harvard Medical School.
 • Bok om avantgarde i barnlitteratur fick pris 2017-08-02 Elina Druker, docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, har fått pris av The International Research Society for Children’s Literature för årets bästa antologi 2017. Hennes och medredaktören Bettina Kümmerling-Meibauers bok ”Children’s Literature and the Avant-Garde” är den första internationella studien över barnlitteraturens relation till avantgarde.
 • Carl Folke en av världens mest citerade forskare 2017-07-26
 • Lärorikt med praktik på Gran Canaria 2017-07-23 Grundskollärarstudenten Nellie gjorde sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på Svenska skolan på Gran Canaria. Hon uppmanar alla som kan att göra sin praktik utomlands.
 • Gratis affisch, Östersjöns arter och miljöer 2017-07-21 Beställ en dekorativ affisch med ett smakprov från både sajten havet.nu/livet och den tryckta boken Växter och djur i Östersjön.
 • Datorspel kan bli rekordsnabb behandling mot social fobi 2017-07-17 Blir du också stel av skräck vid tanken på att tala inför andra, eller att gå på en fest med många du inte känner? Nu kan du vända känslorna av obehag med ett spel i en virtual reality värld. Forskarna hoppas att datorspelsbehandlingen ska bli rekordsnabb och effektiv.
 • Källa: NASA - The Visible Earth. Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC. Starka monsuner under grönt Sahara kan ha påverkat ENSO 2017-07-13 Under historiskt varma perioder varierade El Niño på ett sätt som klimatmodeller idag inte kan återskapa. Modellerna ger bättre resultat om hänsyn tas till att Sahara då var grönt, visar forskare vid MISU.
 • “Hjärtefråga att motverka faktaresistens” 2017-07-13 Behov av redaktioner med resurser samt förmåga hos lärosäten att kommunicera forskning och kunskap på nya sätt. Det var ett par råd vid det första av universitetets seminarier om faktatillit i Almedalen.
 • ”Universitetet kan fostra medborgare som ifrågasätter” 2017-07-13 Universiteten har en viktig roll att spela för att möta faktaresistens, som att ta fram ny kunskap och att fostra studenter att vara kritiska. ”Kunskapsmod” var även ett begrepp som lanserades vid ett seminarium i Almedalen.
 • Algoritmer fångar oss i filterbubblor 2017-07-13 Algoritmer får allt större betydelse för vår bild av omvärlden och i beslutsfattandet. Många inser inte att de befinner sig i filterbubblor, varnade panelen vid ett seminarium under Almedalsveckan.
 • Anton Andersson. Foto: Stockholms universitet Unga utan kontaktnät bor hemma längre 2017-07-13 Unga som saknar ett brett kontaktnät tvingas bo hemma hos sina föräldrar längre jämfört med unga som har många kontakter, visar en studie i en ny avhandling i sociologi.
 • Montage: VMA-siren/Ester Pollack Foto: MSB/Fredrik Mårtenson VIDEO: "Förtroendet för att man får den information man vill ha sjunker" 2017-07-11 Efter att VMA-signalen gått ut av misstag över Stockholm i söndags kväll kommenterade igår forskaren Ester Pollack, Stockholms universitet, beredskapskanalen P4:s reaktionsförmåga.
 • Akie Abe besökte Stockholms universitet 2017-07-10 Den 9 juli besökte Aike Abe, Japans premiärministers hustru, Institutionen för Asien-, Mellanöstern och Turkietstudier vid Stockholms universitet.
 • Nya professorer vid Stockholms universitet 2017-07-10 Rektor har befordrat tre nya professorer vid universitetet.
 • Rekordår för sillgrisslemärkning på St. Karlsö 2017-07-07 Under årets grissling fick forskarna fullt upp då politiker och media besökte häckningshyllorna samtidigt som ett rekordstort antal ungar märktes.
 • Språket, ett (onödigt) hinder för integration? 2017-07-07 Att kunna svenska är många gånger en förutsättning för att få jobb; samtidigt som ett jobb många gånger är en förutsättning för att lära sig svenska. Riskerar vi, förblindade av vår egen språksnålhet, att gå miste om verkligt värdefulla talanger i väntan på att de ska lära sig svenska? Seminarium och diskussion om integrationens Moment 22, under Almedalsveckan 2017.
 • Fredrik Blix, doktor i cybersäkerhet, Institutionen för data- och systemvetenskap, Stockholms universitet. Sveriges digitala sårbarhet måste hanteras 2017-07-07 Sverige behöver få slut på fragmenterade lagkrav och tillsyn inom cybersäkerhet. Och vi måste skydda förmågan att tillhandahålla grundläggande samhällstjänster, menar Fredrik Blix.
 • VIDEO: "Brottsrapporteringen avspeglar inte brottsutvecklingen" 2017-07-07 – Avspeglar brottsrapporteringen brottsutvecklingen? Det enkla och snabba svaret är nej, säger forskaren Ester Pollack, som på onsdagen diskuterade hur mediebilden av brottsligheten i våra städer ser ut.
 • Torbjörn Åkerstedt får Lars Salvius-priset 2017-07-06 Professor Torbjörn Åkerstedt vid Stressforskningsinstiutet tilldelas 2017 års Lars Salvius-pris för goda insatser för forskningskommunikationen.
 • Östersjöns viktigaste utmaningar sammanfattas i ny skrift 2017-07-06 En mer ekosystembaserad havsplanering, begränsad trålning och en effektivare kemikaliereglering är några av rekommendationerna i Östersjöcentrums nya skrift Under ytan.
 • Humanistiska fakulteten erbjuder teman och kurser öppna för alla doktorander 2017-07-06 Humanistiska fakultetsnämnden beslutade 2015-12-15 att inrätta Humanistiska fakultetens forskarskola. Forskarskolans mål är att utveckla kvaliteten i fakultetens gemensamma utbildning på forskarnivå, främja samordning, skapa en kritisk massa och en gemensam miljö för samtliga doktorander.
 • Unikt 1600-talsvrak identifierat 2017-07-06
 • Professor Anders Nilsson. Foto: Anna-Karin Landin, Stockholms universitet Två olika former av vatten upptäckta 2017-07-06 Två olika former av vatten med stor skillnad i struktur och täthet kan existera under samma yttre förutsättningar. Resultaten publiceras nu i tidskriften PNAS.
 • Färgprickarna är bitar av genom i ett influensavirus, de grå fläckarna är cellkärnor. Bilderna föreställer samma celler och virus vid två olika tidpunkter, och visar hur viruset sprider sig. Ny metod i kampen mot framtida pandemier 2017-07-06 Ett nytt sätt att märka generna hos virus gör att vi nu vet mer om hur influensavirus tar sig in i celler. Forskare kan se hur viruset utvecklas genom att följa specifika mutationer. Metoden ger ledtrådar till hur framtida pandemier kan utvecklas och undvikas.
 • Fastest speciation event of a marine vertebrate, reported in the Baltic Sea 2017-07-04 In a new paper from University of Helsinki, Baltic Sea Centre and Swedish University of Agricultural Sciences the fastest event of speciation for any marine vertebrate is reported. The European flounders in the Baltic Sea exhibiting different breeding behaviors are, in fact, a species pair arising from a recent event of ecological speciation.
 • Kroppar- Nytt avsnitt av poesipodcasten på spanska, Poesía al paso 2017-07-04 Lyssna, sprid och följ oss gärna på SoundCloud, iTunes, ACast och Facebook
 • FN-organet UNESCO inrättar professur i samarbete med Stockholms universitet 2017-07-03 Love Ekenberg vid Institutionen för data- och systemvetenskap förordnas professuren UNESCO Chair i syfte att utveckla en modell för storskalig högre utbildning med fokus på länder i södra Afrika (SADC).
 • Porträttbild: Fredrik Blix, expert i informationssäkerhet och cybersäkerhet vid Stockholms universitet. Kritik mot regeringens strategi för cyberförsvar 2017-07-03 Regeringen har presenterat sin strategi för att förbättra Sveriges informations- och cybersäkerhet. Ingen lösning på ansvarsfördelningen mellan myndigheter ges, menar Fredrik Blix vid Stockholms universitet.
 • Medierna borde inte låta Trump styra agendan 2017-07-03 –Att dra sig ur klimatavtalet måste betraktas som ett utslag av skandalartad inkompetens, en fara för den nationella säkerheten och ekonomin, säger professor Robert Entman.
 • Professor Robert Entman Photo: George Washington University March 29, 2010 SvD: Medierna klarar inte av att bevaka Trump 2017-07-03 –Journalisterna tror att de är tuffa mot Trump, men det enda de gör är att skriva om hans brister. Allt annat missar de, säger den amerikanske medieprofessorn Robert Entman till SvD idag.
 • Maria Brandén. Foto: Clément Morin / Stockholms universitet Män som är missnöjda med kort föräldraledighet riskerar att skilja sig 2017-06-30 Ny forskning visar att pappor som hade velat vara hemma längre med barnen än vad de var, har en högre risk att separera från mamman. Dessutom leder pappornas missnöje med ledigheten till en minskad sannolikhet för att samma par skaffar fler barn tillsammans, skriver Maria Brandén, forskare i sociologi och demografi, i ett nytt blogginlägg.
 • Professor Anders Bengtsson talar om occitanska på P2 2017-06-30 ‘Det är inte försent att lära sig occitanska’
 • Jens Rydgren. Foto: Clément Morin/Stockholms universitet. Ingen konflikt mellan kulturell identifikation med föräldrars hemländer och Sverige 2017-06-29 Unga med utländsk bakgrund som identifierar sig med föräldrarnas kultur är mer benägna att känna sig integrerade i den svenska majoritetskulturen. Det visar en ny studie i sociologi.
 • SvD:s nyhetsdesk - tv-redaktionen Foto: Malin Hoelstad/SvD Chefredaktören blir viktigare i framtiden 2017-06-29 Forskaren Turid Borgen förutspår att chefredaktörens roll kommer att få större betydelse i framtiden. Lyssna på Kulturnytts intervju med henne från igår.
 • Bidrag till forskning om ALS 2017-06-29 Hjärnfonden beviljar Mikael Oliveberg vid Institutionen för biokemi och biofysik bidrag till forskning kring sjukdomen ALS.
 • Fyra forskare får bidrag för strålskyddsforskning 2017-06-28 Under våren 2017 utlyste Strålsäkerhetsmyndigheten forskningsmedel inom strålskyddsområdet. Tio ansökningar om sammanlagt 5 miljoner kronor har beviljats.
 • Astrid Söderbergh Widding Foto: Stockholms universitet VIDEO: #faktatillit ska motverka faktaresistens 2017-06-28 I år ägnar Stockholms universitet tre seminarier i Almedalen till att diskutera hur faktatillit kan motverka faktaresistens. – Vi ser det som viktigt att gå ut och komma med ett motgift till faktaresistens, säger rektor Astrid Söderbergh Widding.
 • VIDEO: Vad händer efter Medieutredningen? 2017-06-28 Igår kväll diskuterade Publicistklubben, PK, vad som händer efter Medieutredningen som föreslår att presstödet förvandlas till mediestöd. 2 lärare och 2 tidigare studenter från JMK deltog i samtalet.
 • Polarforskare undersöker hur arktiska arter klarar klimatförändringar 2017-06-28 Den första veckan i juli inleds en rysk-svensk forskningsexpedition till Wrangels ö och Tjaunbukten i ryska Arktis. Forskare från Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet ska undersöka vilka konsekvenser ett förändrat klimat kan få för djur- och växtliv i Arktis.
 • fr.v. Noora, Vilde, Sana, Chris och Eva ur NRK:s tv-serie Skam Foto: NRK Varför blir vi ledsna när SKAM tagit slut? 2017-06-27 Igår sändes sista avsnittet av norska tv-serien SKAM. Idag förklarade Anja Hirdman i P1 Morgon varför vi får känslor av förlust och ensamhet när en tv-serie tagit slut.
 • Foto: Mostphotos Varför allt detta prat om mat? 2017-06-27 "Historieätaren" Richard Tellström, etnolog och måltidshistoriker, Sven Isaksson, arkeolog och mathistoriker och företagsekonomen Theresa Digerfeldt i ett öppet samtal om matens betydelse för oss som människor. Moderator: Gabriella Ahlström.
 • Svenska rektorer till Bryssel för samtal om EU:s nästa ramprogram 2017-06-27 En delegation med rektorer och högre tjänstemän från tolv svenska forskningstunga universitet* befinner sig i Bryssel den 27­-28 juni för att möta ledamöter av EU-parlamentet, representanter för EU-kommissionen och Sveriges ständiga representation vid EU.
 • Johanna Lundström Gondouin är kursansvarig. Foto:privat. Forskarkurs: Intersektionella utmaningar, 7,5 hp 2017-06-26 Hösten 2017 ger vi återigen den populära forskarkursen "Intersektionella utmaningar". Kursen är full i nuläget!
 • Om 100 år kan 3000 öar ha försvunnit i Stockholms skärgård 2017-06-26 Klimatförändringar höjer havsnivån och gör att öar försvinner och blir mindre.
 • Ny bok om HR: Hur kan vi ta tillvara mänskliga resurser? 2017-06-26 Ingela Bergmo Prvulovic är redaktör för en ny bok om HR, human resources, tillsammans med Helene Ahl och Karin Kilhammar. Bokens titel är "HR – Att ta till vara mänskliga resurser".
 • Första bilderna på giftet bakom stelkramp 2017-06-26 Tetanustoxin, så heter giftet som orsakar stelkramp. I Sverige är nästan alla vaccinerade mot sjukdomen, men i världen dör omkring 60 000 människor i stelkramp varje år. Nu har Pål Stenmarks forskargrupp vid Institutionen för biokemi och biofysik på Stockholms universitet bestämt den första strukturen på giftet. Det gör att man för första gången kan se hur hela giftet är uppbyggt.
 • Hallå där, Magnus Loftsson! 2017-06-26 Mobbningsforskare som nyligen deltagit i den internationella konferensen World Anti-Bullying Forum, som hölls i Stockholm i maj.
 • Arktis permafrost tinar snabbare än vad som tidigare är känt 2017-06-23 Permafrosten i havsbotten i Östsibiriska arktiska oceanen tinar nu med i snitt 14 cm per år. Det är mycket mer än vad man tidigare har känt till och processen hotar att förstärka den globala uppvärmningen, visar en ny studie från bland annat Stockholms universitet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
 • Årets lärare är nu utsedda 2017-06-22 Pedagogiska priset Årets lärare 2017 går till Hildred Crill, Institutionen för geologiska vetenskaper, Lisa Käll, Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap, Said Mahmoudi, Juridiska institutionen och Daniel Ritter, Sociologiska institutionen.
 • Mer sammanhållen lärarutbildning 2017-06-22 I höst möts nyantagna lärarstudenter av mer integrerade lärarutbildningar med en tydligare progression. Ambitionen är att ytterligare stärka studenterna inför kommande yrkesliv.
 • Drottningen delade ut Stockholmspriset i kriminologi 2017-06-21 Årets mottagare av Stockholmspriset i kriminologi är professor Richard E. Tremblay. Den 20 juni tilldelades han priset av drottning Silvia vid en ceremoni i Stockholms stadshus.
 • Prisceremoni Stockholmspriset i kriminologi 2017-06-21 Stockholmspriset i Kriminologi tilldelades Professor Richard E. Tremblay. Priset delades ut av H.M. Drottning Silvia i Stockholms Stadshus 20 juni. Prisutdelningen sändes live.
 • Sommarexperter vid Stockholms universitet 2017 2017-06-21 Forskare och experter vid Stockholms universitet finns tillgängliga även under sommaren. Här finns en sammanställning över våra experter på allt från algblomning i Östersjön till camping.
 • Digital guide till Östersjöns arter 2017-06-21 Äntligen är den här, den webbaserade fälthandboken Livet i havet. Här presenteras över 250 salt- och sötvattenarter från Bottniska viken till södra Östersjön, tillsammans med en introduktion till Östersjöns särpräglade värld.
 • Rawah Zeidan, tidigare deltagare på Korta vägen. Från frustration till framgång- så fick Rawah sitt drömjobb 2017-06-21 Rawah Zeidan från Aleppo i Syrien är utbildad lärare och tidigare deltagare på Korta vägen. Läs hennes berättelse om vägen till drömjobbet.
 • Screen shot of The Guardian web page "Trumps tystnad efter moskéattacken i London är talande" 2017-06-21 På tisdagen gick professor Christian Christensen ut och kommenterade avsaknaden av tweets från Trump efter Londonattacken.
 • Ett år som ansvarig för lärarutbildningarna 2017-06-21 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
 • Därför spelar åldersskillnaden mellan syskonen ingen roll. Två barn leker i skogen. Foto: Mostphotos Därför spelar åldersskillnaden mellan syskonen ingen roll 2017-06-21 När är det bäst att skaffa ett till syskon? Det är en fråga som intresserar många föräldrar som vill skaffa fler barn. Men spelar det verkligen någon roll hur många år det är mellan syskonen, om man ser till hur det går för barnen senare i livet?
 • Nytt rymdteleskop jagar planeter 2017-06-21 Det europeiska rymdorganet ESA:s kommitté för vetenskapsprogrammet har beslutat att godkänna rymdteleskopet PLATO. Teleskopets främsta uppgift är att söka efter jordlika planeter runt andra stjärnor än solen. Godkännandet betyder att projektet kan gå från ritning till att börja byggas.
 • Makaker, och andra djur, har mycket svårt att hantera information som kommer i en viss ordning. Det kan vara just det som skiljer människor från andra djur. Foto: Johan Lind/N Förmåga till ordning skiljer människan från djur 2017-06-21 Matematik, språk, fia med knuff… Aktiviteter som bara människor klarar av. Forskare har upptäckt att det kan bero på människans mer utvecklade förmåga att känna igen och komma ihåg sekvenser av information.
 • "Hej" är vanligaste sättet att hälsa 2017-06-20 "Hej" är svenskans vanligaste hälsningsfras. I sverigesvenskan är även "tjena" ganska vanligt. I finlandssvenskan är det i stället "goddag" som sticker ut.
 • Fotograf: Niklas Björling Så kartlägger Stockholms universitet författar- och publiceringsavgifter för Open Access 2017-06-20 Hösten 2016 fick Stockholms universitetsbibliotek i uppdrag av förvaltningschefen Joakim Malmström att följa upp kostnader för artiklar som publicerats Open Access av forskare verksamma vid Stockholms universitet.
 • Martin Jakobsson på isbrytaren Oden under en tidigare forskningsexpedition i Arktis. Världens havsbotten kartläggs 2017-06-19 År 2030 ska hela världens havsbottnar vara kartlagda. Projektet har fått ett bidrag på 18,5 miljoner USD, och Stockholms universitet blir en av fyra centrum för forskningen.
 • Andrea Dunlavy. Photo: Eva Dalin / Stockholm university Att vara överutbildad och utlandsfödd kan leda till sämre hälsa 2017-06-19 Arbetstagare födda utanför Västeuropa med en högre utbildning än vad deras jobb kräver, rapporterar sämre hälsa jämfört med svenskfödda med en utbildning som matchar jobbet, visar en avhandling i sociologi.
 • Projekt om hållbara hav fick pris 2017-06-19 Ett forskningsprojekt om nyckelaktörer i sjömatsindustrin för hållbara hav utsågs till en av tre vinnare av priset Sweden Impact Award 2017 som delades ut i samband med konferensen Impact of Science 2017 som hölls i Stockholm den 12-13 juni.
 • Bakterier från varma källor löser ämnesomsättningens mysterium 2017-06-19 Förbränning sker ofta hastigt, som en eld. Hur kan våra celler kontrollera förbränningen av näring så effektivt? Frågan har länge förbryllat forskare. Med hjälp av bakterier från varma källor har forskare från Stockholms universitet nu svaret.
 • Jonas Holm Juristen om den öppna vetenskapens juridiska dilemma 2017-06-19 "En av grundpelarna i öppen vetenskap, open science, är hur forskningsdata hanteras. Motståndet mot öppenheten är inte speciellt stort – men däremot sätter juridiken i vissa fall käppar i hjulet", skriver Anders Frick hos IIS Forum Öppna Data.
 • Astrid Söderbergh Widding. Foto: Eva Dalin. ”Öppen vetenskap är eller borde vara en självklarhet som ambition för universitet och högskolor” 2017-06-19 Den 11 maj besökte Astrid Söderbergh Widding Frescatibiblioteket och berättade om öppen vetenskap ur sitt perspektiv som rektor. Ta del av rektors inspelade föreläsning i efterhand på bibliotekets webbplats.
 • Arrheniuslaboratoriet byggs om för att hysa nytt transmissionselektronmikroskop Samarbete för världsledande mikroskopi 2017-06-19 Ett av världens mest avancerade elektronmikroskop finns snart vid Stockholms universitet. I anslutning till satsningen lanseras samarbetet CEM4MAT, för att på bästa sätt utnyttja regionens mikroskop.
 • Juho Härkönen. Foto: Stockholms universitet Så påverkas barn av ändrade familjeförhållanden 2017-06-19 De senaste årtiondena har fler blivit sambos istället för att gifta sig, antalet separationer har ökat och bonusfamiljer och växelvis boende har blivit vanligare. Barn är en del av många av de här allt vanligare familjeformerna och förändringarna i familjen, skriver Juho Härkönen i ett blogginlägg.
 • Språkvetare vid universitetet blir Pro Futura-forskare 2017-06-19 Sofia Lodén vid Romanska och klassiska institutionen är en av fyra forskare som utses till Pro Futura-forskare.
 • Forskarframgång vid Romanska och klassiska institutionen 2017-06-19 Fyra forskare har utsetts till 2017 års Pro Futura-forskare i den tolfte omgången av satsningen på spetsforskning inom humaniora och samhällsvetenskap.
 • Press and Media 2017-06-19 Read and listen some of our researchers commenting on current events about Latin America in media.
 • Konsten att sprida huskurage 2017-06-16 Varför vågar så få grannar ingripa mot våld? Hur kan man uppmuntra fler att agera och visa omtanke om varandra? Nina Rung, kriminolog från Stockholms universitet, arbetar förebyggande mot våld i nära relationer.
 • Johan Rockström utsedd till global Hillary Laureate för 2017 2017-06-16 Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre, är den åttonde på posten som global Hillary Laureate.
 • Daphnia med mikroplast i magen Policy Brief: Mikroplast i marint liv 2017-06-16 Man vet inte exakt hur skadlig mikroplast är för havets djur men studier visar att partiklarna kan orsaka försämrad fortplantning och överlevnad. Risken för permanenta skador på ekosystemet motiverar kraftfulla politiska åtgärder för att strypa tillförseln av mikroplast till havet.
 • Sju forskare får konferensbidrag från Vetenskapsrådet 2017-06-15 Vad betyder gränser och mänskliga rättigheter för migranter? Vilka mikroorganismer finns i tunnelbanor och städer? Det är några av de ämnen som forskare vid Stockholms universitet har fått konferensbidrag för från Vetenskapsrådet våren 2017.
 • Detail from ”Woman in Black at the Opera” (1879) by Mary Cassatt 30 juni–1 juli: Opera and Performance: Taking Stock and Looking Ahead 2017-06-15 30/6–1/7: Välkommen till ett tvärvetenskapligt symposium om operaforskning idag. Gratis och öppet för alla men föranmälan krävs.
 • 10års-jubileum för havet.nu 10 år i havets tjänst 2017-06-15 Sveriges största webbsajt om havet fyller tio år. Sedan starten år 2007 har den populära webbplatsen havet.nu presenterat nyheter, forskning och fakta om havet. Från alla och för alla. Med Stockholms universitet som avsändare.
 • Linnéa Claeson Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio. ”Sommar, sommar, sommar…” 2017-06-14 Många av årets sommarvärdar i Sveriges Radio P1 har anknytning till Stockholms universitet, bland andra kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki, måltidsforskaren Richard Tellström och juridikstudenten och handbollsspelaren Linnéa Claeson.
 • Fyra forskare får medel från Riksbankens Jubileumsfond 2017-06-12 Forskning om digitala verktyg i skolan och om Strindbergs sena verk. Det är några av de projekt vid Stockholms universitet som beviljas anslag från Riksbankens Jubileumsfonds satsning RJ Sabbatical.
 • Nytt nummer av SO-didaktik ute – nr 3 2017 2017-06-12 Det tredje numrets tema är begreppsparet aktör och struktur, samt frågan om hur SO-ämnena kan bidra till elevernas handlingsberedskap.
 • Självgående ubåt hjälper havs- och glaciärforskare 2017-06-09 Nina Kirchner berättar om den nya undervattensfarkosten som snart kommer att kunna spana in under flytande glaciärtungor och shelfisar.
 • Inequality and insecurity in Mexico 2017-06-09 The unequal impact on public insecurity as another expression of socio-economic inequality: an initial exploration of the Mexican case, Luz Paula Parr-Rosales (Anuario Latinoamericano Ciencias Políticas y Relaciones Internacionales, vol. 4, 2017
 • Tidskriften SO-didaktik nummer 2 2016 2017-06-09 I det nyutkomna andra numret av SO-didaktik är temat interkulturell historia. Fokus ligger på migration som historiskt fenomen.
 • Stockholms universitet på plats 195 i QS-rankningen 2017-06-08 Stockholms universitet hamnar på plats 195 i årets upplaga av QS World University Ranking som presenteras den 8 juni.
 • Allvarligare cykloner då Sahara grönskar 2017-06-08 Varmare klimat kan i framtiden leda till att södra Sahara grönskar, med ändrad vegetation och minskad stoftspridning. Forskare vid har funnit att tropiska cykloner historiskt har blivit fler och allvarligare som en följd av detta.
 • Sex forskare vid Stockholms universitet får bidrag för Internationell postdok 2017-06-08 Nu har Vetenskapsrådet fattat beslut när det gäller vårens ansökningar om Internationell postdok. Av 248 sökande har 41 beviljats bidrag, av dem är sex forskare vid Stockholms universitet. Bidragen är på 3 150 000 kronor vardera.
 • Trumps avhopp - bra eller dåligt för klimatet? 2017-06-08 Hör Naghmeh Nasiritousi, doktor i statsvetenskap, diskutera betydelsen av att USA ska lämna Parisavtalet.
 • Efter att ha blivit rekommenderad att gå arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen vid Stockholms universitet fick Celeste Soo Chin Hong, 48 år från Malaysia, via kursen en kvalificerad praktikplats på IT och ekonomiföretaget Cinnober. Läs hennes berättelse om hur hon gick tillväga för att få drömjobbet efter praktiken. En resa med Korta vägen till drömjobbet 2017-06-08 Efter att ha blivit rekommenderad att gå arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen vid Stockholms universitet fick Celeste Soo Chin Hong, 48 år från Malaysia, via kursen en kvalificerad praktikplats. Praktiken ledde sedermera till en anställning och idag arbetar Celeste som Business Analyst på IT- och ekonomiföretaget Cinnober i Stockholm.
 • Tekalign Ayalew Kamp för mobilitet 2017-06-08 En ny studie av Tekalign Ayalew undersöker de riskfyllda rutter som tusentals migranter från Eritrea och Etiopien färdas på – genom Saharaöknen, över Medelhavet och norrut genom Europa – innan de når Sverige.
 • Pollination för miljontals år sedan 2017-06-08 Nybliven doktor med pollination som passion. Kristina Bolinder har nyligen disputerat med avhandlingen "Pollen and pollination in Ephedra (Gnetales)".
 • Lisa Lindén. Foto: Niklas Björling Hur kan vi bemöta vaccinationsrädslor på ett produktivt sätt? 2017-06-07 Forskning inom medicinsk sociologi visar att det inte alltid är kunskapsbrist som är grunden till att vi väljer att inte vaccinera oss. För att bemöta vaccinationsrädslor på ett effektivt sätt behöver vi därför studera hur vaccinationskritiker använder sig av medicinsk kunskap och hur de sprider den på nätet, skriver Lisa Lindén i ett nytt blogginlägg.
 • Beslut om projektstöd med fokus på ämnesdidaktik 2017-06-07 Sex ansökningar om sammantaget 482 749 kr inkom till Områdeskansliet för humanvetenskap.
 • Gör modersmål till ett reglerat ämne i skollagen 2017-06-07 - Vi säger ofta att språket är nyckeln till framgång, men det är språk i plural som är vägen framåt. Så formar vi ett Sverige, en kunskapsnation i framkant, skriver modersmålslärare, forskare och professorer i en debattartikel som publicerades på SVT Opinion på Sveriges nationaldag den 6 juni 2017. Sex stycken av undertecknarna har anknytning till Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet.
 • Photo: Netflix press image "House of Cards har blivit global lägerelds-tv" 2017-06-07 – House of Cards har blivit en del av det vi har gemensamt globalt, säger Chris Baumann, doktorand vid Stockholms universitet, till SvD.
 • Verktyg för visuella sökresultat vann pris i start-uptävling 2017-06-07 I mitten på maj utsågs teamet Mindigo till en av fem pristagare i Venture Cup region Östs årliga tävling för nya företagsidéer.
 • Forskare poddar psykologi - en podcast från Psykologiska institutionen 2017-06-05 Psykologin som vetenskap har identifierat en rad övergripande karaktärsdrag hos människan. Den här podden handlar om dessa karaktärsdrag och vad det psykologiskt sett innebär att vara människa.
 • Historiker från Stockholms universitet invald i Sveriges unga akademi 2017-06-05 Aryo Makko, docent i historia vid Stockholms universitet, har valts in som ny ledamot i Sveriges unga akademi tillsammans med fem andra forskare från olika lärosäten.
 • Meeting of European directors of Latin American Studies centers, at Salamanca University 2017-06-02 Andrés Rivarola was invited to participate at the 25 anniversary of the Instituto de Iberoamérica, at Salamanca University (USAL), between the 18-20 of May.
 • Ann-Zofie Duvander. Photo: Stockholm University Så kan jämställdheten påverkas av den tredje pappamånaden 2017-06-01 Att införa fler pappadagar i föräldraförsäkringen har varit ett framgångsrikt sätt för att få föräldrar att dela mer på ledigheten. Däremot är det inte troligt att vi får samma effekt varje gång som den reserverade delen i försäkringen ökar. Det skriver Ann-Zofie Duvander, professor i demografi och expert på föräldraförsäkringen i en analys på vår blogg.
 • SU Open i golf på Kevinge GK 2017-06-01 Ta chansen att bli universitetsmästare i golf. Den 6 september kl. 13.00 spelas nämligen SU Open på Stockholms golfklubb eller Kevinge golfklubb som klubben också kallas.
 • Emely Lindblom – mottagare av RRS Jack Fowler award 2017 2017-06-01 Emely Lindblom, doktorand i medicinsk strålningsfysik med handledare Iuliana Toma-Dasu, är 2017 års mottagare av Jack Fowler Award som utdelas av Radiation Research Society.
 • När kraftsporten var manlig 2017-06-01 Mellan 1920- och 1960-talet var kraftsport mest för män ur arbetarklass. Boxare och tyngdlyftare var män som hade maskulint laddade värderingar om idrottslig stil och hur kroppen borde se ut. Ideal som innehöll tydliga klassmarkörer.
 • VR-bidrag för forskarskolor för lärarutbildare 2017-05-31 Vetenskapsrådet inbjuder svenska universitet och högskolor att söka medel för nationella forskarskolor inom utbildningsvetenskap.
 • Fotograf: Hansa Foto Ny forskarkurs: Genus och tid i mångvetenskaplig belysning, 7,5 hp 2017-05-31 Hösten 2017 ges den nya forskarkursen "Genus och tid i mångvetenskaplig belysning". Kursen är på 7,5 hp och går på halvfart. Ett fåtal platser kvar!.
 • Konservativa provokatörer hävdar de tystats 2017-05-31 – Det är svårt att känna något medlidande när ärkekapitalister som Bill O’Reilly, Katie Hopkins och Sean Hannity plötsligt upptäcker att de själva fallit offer för företagsvärldens vildsinthet, säger Christian Christensen i en debattartikel.
 • Stockholms universitet polisanmäler misstänkt fusk 2017-05-30 De medieuppgifter som framkommit i tisdagens SVT-sändningar tyder på att brott möjligen begåtts av någon av våra anställda i samband med högskoleprovet 2017-04-01. Därför har Stockholms universitet gjort en polisanmälan. Eventuell brottsrubricering är en fråga för polis och åklagare.
 • UHR-medel för utbyte med universitet på Kuba 2017-05-30 Ett utbyte med Universidad de Pinar del Rio på Kuba möjliggörs med medel från Universitets- och högskolerådets program Linnaeus-Palme. Institutionen för pedagogik och didaktik, med huvudsökande professor Lázaro Moreno Herrera, har beviljas 308 000 kronor.
 • Cannabis – både skadligt och ofarligt 2017-05-30 Liberalisering eller hårda tag? Josefin Månsson, doktor i socialt arbete vid Stockholms universitet visar att den svenska diskussionen kring cannabis är mycket splittrad. Och mer liberala diskussioner hittar stöd hos internationella forskare.
 • Stora naturliga cykler i Nordatlantens klimat 2017-05-30 En ny studie av hur klimatet i Nordatlanten varierat från 800-talet fram till idag visar på stora naturliga variationer i form av något som nästan liknar cykler på 64 till 88 år. De påverkar i sin tur klimatet på många håll på jorden, och kan också i framtiden tillfälligt ”maskera” den globala uppvärmningen i delar av världen. Resultaten publiceras i tidskriften Nature Geoscience.
 • Emely Lindblom är årets Sigrid Arrhenius-stipendiat 2017-05-30
 • Anni Erlandsson. Foto: Leila Zoubir/Stockholms universitet Mammor ratas inte när de söker jobb 2017-05-29 Mammor ratas inte till förmån för pappor när de söker jobb i Sverige. Dessutom kallas kvinnor och män generellt lika ofta till intervju när de söker jobb, både när det gäller låg- och högkvalificerade jobb. Det visar en ny och omfattande experimentstudie som är den första i sitt slag i Sverige.
 • Skolbarn. Foto: Mostphotos Replik: Skolans etniska sammansättning ger marginell effekt på elevernas resultat 2017-05-24 Jonas Vlachos har diskuterat vår studie om skolsegregering på Ekonomistas och ifrågasätter dess slutsatser på flera punkter. Hans kommentarer är klart intressanta och tänkvärda, men våra huvudsakliga slutsatser består. Det skriver Maria Brandén, Ryszard Szulkin och Gunn Birkeland i ett blogginlägg om effekten av skolsegregering.
 • Ambulans Foto: Baloncici © Mostphotos 2016 Professor varnar för upprepad visning av terrorklipp från Manchester 2017-05-24 Journalistikprofessor Christian Christensen varnar för att upprepad visning av våldsamma videoklipp på tv och i sociala medier mest tjänar terroristernas syfte.
 • Ambulance Photo: Baloncici © Mostphotos 2016 Repeated stream of violent images plays into terrorists hands 2017-05-24 Professor of journalism Christian Christensen, Stockholm University, is critical to the constant display of violent footage on tv news and social media.
 • Plastskräp som samlats in nära Stockholm. Foto: ACES/Stockholms universitet. Mer mikroplast i vatten omkring Stockholm än förväntat 2017-05-24 Nivån av mikroplast i vatten nära Stockholm är lika hög som nära stadsområden i Kalifornien, USA. Förpackningsmaterial och tampar är sannolika källor till mikroplast, men även syntetiska kläder och kosmetika.
 • Experter på klimat och klimatförändringar 2017-05-23 Universitetets forskningsområden rymmer en rad olika aspekter av klimatet och klimatförändringar och har många experter inom klimatforskningen.
 • Turid Borgen Foto: Okänd Turid Borgen nybliven doktor i journalistik 2017-05-23 Den 12 maj disputerade Turid Borgen med sin avhandling i journalistik "Mellan samhällsuppdrag och marknad". Hon har följt hur chefredaktörsrollen utvecklats i norska och svenska mediehus under 30 års tid.
 • Svenskt-kinesiskt samarbete om miljögifter blir bok 2017-05-23 Forskare vill sprida kunskaper om miljösituationen i Yangtzeflodens deltaområde i Kina.
 • Omvald styrelse och debatt om Gaudeamus på kårfullmäktige 2017-05-23
 • Avhandling söker nya sätt att tolka lärprocesser 2017-05-22 Liza Haglund diskuterar i sin avhandling teorier om lärande och lyfter fram en första skiss till ett nytt sätt att tolka komplexa lärprocesser. Den benämns epistemisk holism.
 • Ny handlingsplan för naturskyddsarbete 2017-05-21 I dag, den 21 maj, firas Europeiska Natura 2000-dagen för första gången. Samtidigt har medlemsländerna hittills inte uppfyllt sitt naturskyddsarbete. EU-kommissionen har antagit en ny handlingsplan för att hjälpa dem att påskynda arbetet. Östersjöcentrums Sofia Wikström hoppas att planen leder till hållbara åtgärder för fiske i skyddade områden.
 • Ny bok om rockmusik som politisk kraft 2017-05-19 Ulf Olsson, professor i litteraturvetenskap vid institutionen, har skrivit en bok om rockbandet Grateful Dead.
 • Översyn av kurser i rättspsykologi 2017-05-18 Mot bakgrund av debatten kring Kevinfallet för Psykologiska institutionen en dialog med Sven Å. Christianson om kurserna i rättspsykologi.
 • Beslut fattat i befordringsärende 2017-05-18 Torsdagen den 18 maj har prorektor Clas Hättestrand fattat beslut att avslå docent Johan Lundbergs ansökan om befordran från lektor till professor. Med anledning av det intresse ärendet väckt på ledarsidor och i sociala medier redovisas nedan skäl till avslaget.
 • Helgens cyberattack var ett misslyckande – det kommer bli värre 2017-05-17 I helgen drabbades över 150 länder av en cyberattack. England drabbades svårt, medan Sverige kom lindrigt undan. Ur brottslingarnas perspektiv misslyckades attacken.
 • Missade du samtalsserien ”Vems sanning?” Nu finns den på webben! 2017-05-17 Är vi verkligen mer faktaresistenta idag? Hur låsta är vi egentligen i våra filterbubblor och har förtroendet för vetenskapen minskat? Samtalsserien "Vems sanning?" tar tempen på dagens kunskapsklimat. Här kan du se hela serien.
 • Språket avgör hur hjärnan uppfattar tid 2017-05-16 Resultaten från en ny studie visar att något så grundläggande som tidsuppfattning varierar beroende på vilket språk man talar.
 • Brasiliens politiska och ekonomiska utmaningar 2017-05-15 I två artiklar i Utrikespolitiska institutets Utrikesmagasinet beskriver Torsten Wetterblad de politiska resp. ekonomiska utmaningar som Brasilien står inför
 • SvD: Plast i haven varar i 100-tals år 2017-05-15 På 50 år har plastförbrukningen ökat 20 gånger. Mycket hamnar i haven, där det kan ta flera hundra år innan skräpet bryts ned. Plast i magen och försämrad fruktsamhet är två konsekvenser av detta. Så här skadar plasten djur och natur.
 • SvD: Viktig forskning hindras när havsbottnen hålls hemlig 2017-05-15 Tack vare Electras utrustninge kan de marina forskarna ta fram mer information om Östersjöns bottnar än tidigare. Men militära intressen gör det olagligt att avbilda och sprida information om havsbottnarna.
 • Ministerbesök på R/V Electra 2017-05-12 Miljöminister Karolina Skog och klimatminister Isabella Lövin åkte ut med Östersjöcentrums nya forskningsfartyg Electra för att diskutera havsfrågor med våra forskare.
 • Elever i ett klassrum. Foto: Mostphotos Betydelsen av skolsegregering är överskattad 2017-05-11 I en nyligen genomförd studie har vi, Maria Brandén, Gunn Elisabeth Birkelund och Ryszard Szulkin, undersökt frågan om grundskolans etniska sammansättning i sig påverkar hur det går för elever i skolan. Våra resultat visar att effekten av etnisk skolsegregering är betydligt överskattad i den politiska debatten och i media, skriver Ryszard Szulkin och Maria Brandén i ett blogginlägg.
 • QUIZ - Vad kan du om naturvetenskap? 2017-05-11 De tio bästa på topplistan vid kampanjens slut (18 april) vinner priser.
 • Masterstudent ställer ut på Dome of Visions 2017-05-11 I höstas startade kursen Digitalt berättad journalistik – en experimentell kurs i dokumentärt berättande på masterprogrammet. Nu kommer ett av kursdeltagarnas slutarbeten visas på festivalen VR Sci Film, som hålls på KTH den 13 och 14 maj.
 • Anslagstavlor överlever trots internet 2017-05-10 Vilken roll spelar den klassiska anslagstavlan i dag när så mycket kretsar kring internet och sociala medier? Den har en ganska stor roll i lokalsamhället, visar en ny rapport baserad på ett massexperiment.
 • Kartläggning visar bredden på universitetets samverkan 2017-05-10 Stockholms universitet samverkar i mycket hög grad med det omgivande samhället visar en kartläggning. Mycket handlar om samhällsutveckling – olika expertuppdrag och forskningskommunikation. Nu finns en tryckt version av sammanställningen.
 • De skrev årets bästa avhandlingar 2016 2017-05-10 Historikern Alf Sjöblom, statsvetaren Martin Westergren och fysikern Michael Gatchell får Högskoleföreningens pris för 2016 års bästa avhandling inom den humanistiska, den samhällsvetenskapliga respektive den naturvetenskapliga fakulteten.
 • Fascinerande, livsnödvändiga och alldeles underbara 2017-05-10 Växter kan leva utan människor, med inte tvärtom. Den 18 maj firas Fascinerande växters dag i Bergianska trädgården och vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik samt runt om i världen.
 • Foto: Pia Nordin Professor om språkbytet: På gränsen till övergrepp 2017-05-09 Att byta språk på en förskola från en dag till en annan är ”på gränsen till övergrepp”. Det säger Kenneth Hyltenstam, professor emeritus vid Centrum för tvåspråkighetsforskning, Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet. – Det blir språkdränkning snarare än språkbad, säger han.
 • Ny bok om anarkism och religion 2017-05-09 Boken heter "Essays in Anarchism and Religion: Volume 1" och ingår i serien Stockholm Studies in Comparative Religion.
 • Astrid Söderbergh Widding. Foto: Eva Dalin. Open science ur rektorsperspektiv 2017-05-09 Astrid Söderbergh Widding besöker Frescatibiblioteket och berättar om öppen vetenskap ur sitt perspektiv. Rektor håller vårens sista föreläsning i bibliotekets serie med öppna föreläsningar.
 • Lisa Lindén. Foto: Niklas Björling ”Sociologikompetens behövs i samhället och är väldigt efterfrågad” 2017-05-08 Lisa Lindén jobbar som vikarierande lektor i sociologi på Sociologiska institutionen sedan augusti 2016. "När jag började läsa sociologi och förstod hur allt hänger ihop blev jag helt absorberad och dansade på små moln," säger hon.
 • CMINAR-projekt ska utveckla utbildning av vägledare som arbetar med flyktingar 2017-05-08 4-5 maj möts lärare och forskare från fem europeiska universitet vid Institutionen för pedagogik och didaktik för att utveckla utbildningen för vägledare som arbetar med studie- och yrkesvägledning mot flyktingar.
 • Intensivutbildning i svenska för nyanlända skolelever (2016–2019) 2017-05-08 Intensivutbildning i svenska för nyanlända är ett treårigt utvecklingsprojekt med inriktning på skola och undervisning. Syftet är att gynna integrering av nyanlända elever i högstadie- och gymnasieåldern. Vi har för avsikt att utarbeta en undervisningsmodell som främjar de nyanlända elevernas möjligheter att avancera inom utbildningen eller i yrkeslivet.
 • SU-forskare får 100 000 ur kungens 50-årsfond 2017-05-08 Fil dr Isabella Karlsson vid Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi, Stockholms universitet, är en av de 14 forskare som får stipendium ur Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.
 • Policy Brief: Avancerad vattenrening 2017-05-05 Avancerade vattenreningstekniker kan vara ett sätt att möta utmaningarna kring samhällets ökande kemikalieanvändning. Nya tekniker möjliggör kraftigt reducerade utsläpp av till våra vattenmiljöer och kan minska risken för marina föroreningar.
 • Så enkelt hackas din mobiltelefon 2017-05-05 Många känner inte till att deras mobiltelefoner kan bli hackade. När information i telefonen hamnar i orätta händer sker det oftast genom länkar i sociala medier eller en ‘bakdörr’ som installeras via appar.
 • Professor Carl Folke. Foto: M. Axellson/Azote Carl Folke invald i amerikanska vetenskapsakademin 2017-05-04 Professor Carl Folke, Science Director vid Stockholm Resilience Centre, har valts in i amerikanska vetenskapsakademin.
 • Jens Rydgren. Foto: Clément Morin/Stockholms universitet. Därför växer de radikala högerpartierna 2017-05-04 Invandrings- och flyktingfrågan har kraftigt dominerat de radikala högerpartiernas politiska budskap. De här partierna gynnas av att frågor kopplade till kultur, identitet och värderingar har fått större betydelse politiskt, på bekostnad av den traditionella höger-vänster-skalan, skriver professor Jens Rydgren i en analys på vår nya forskarblogg.
 • Hur kan vi garantera en attraktiv yrkesutbildning i en arbetsmarknad i ständig förändring? 2017-05-04 Nu är det sjätte året som Lázaro Herrera Moreno är med att arrangera en internationell konferens om yrkesutbildning och utbildning av yrkeslärare vid Stockholms universitet. - Vi står inför många viktiga utmaningar idag som hur vi kan utbilda dagens unga för en arbetsmarknad som ständigt förändras och garantera en attraktiv yrkesutbildning. Här får de främsta forskarna internationellt inom området chansen att diskutera sin forskning och utbyta erfarenheter, säger Lázaro Moreno Herrera.
 • Pris för framstående vetenskapliga prestation 2017-05-04 Alf Sjöbloms, Historiska institutionen, har fått pris för mest framstående vetenskapliga prestation för sin avhandling om hur livförsäkringsbolag riktade till arbetare växte fram under början av 1900-talet.
 • Skolbarn i ett klassrum. Foto: Mostphotos Barn med förmögen släkt presterar bättre i skolan 2017-05-03 Barn i förmögna släkter har högre slutbetyg från grundskolan och läser oftare vidare på studieförberedande program. Det visar ny forskning från IFAU gjord på Stockholms respektive Michigans universitet.
 • Beslut i befordringsärende senast i mitten av maj 2017-05-03 Stockholms universitet och prorektor Clas Hättestrand har för avsikt att fatta beslut senast i mitten av maj i ärendet om docent Johan Lundbergs ansökan om befordran till professor i litteraturvetenskap. Detta meddelas med anledning av det intresse ärendet väckt i sociala medier och på ledarsidan i Göteborgs-Posten.
 • Hallå där, Mara Westling Allodi 2017-05-03 Mara Westling Allodi är professor i specialpedagogik och ledamot i Skolkommissionen, som presenterat sitt slutbetänkande ”Samling för skolan”.
 • 75 miljoner kronor i Wallenberganslag 2017-05-02 Gunnar von Heijne, professor vid Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet, och Siv Andersson, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Uppsala universitet tilldelas 75 miljoner kronor i Wallenberganslag.
 • Rockström och Kuylenstierna bland de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige 2017-05-02 Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre, och Johan Kuylenstierna, vd för Stockholm Environment Institute och adjungerad professor vid Stockholms universitet, finns representerade på tidningen Aktuell Hållbarhets årliga lista med de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige.
 • Fortsatta satsningar på lärarutbildningarna 2017-05-02 Arbetet med att stärka lärarutbildningarnas kvalitet fortgår. Denna termin inleds inte mindre än femton utvecklingsprojekt. Flera av dem har fokus på digital kompetens, men också på praktiknära forskningsarbeten under den verksamhetsförlagda utbildningen.
 • Nyanlända elever bättre i matte än de som invandrat tidigare 2017-04-28 Nyanlända elever har lägre andel matematiska fel på prov i årskurs 9 än elever som invandrat i tidiga skolår. En ny avhandling i didaktik kastar ljus på andraspråkares kunskapsutveckling och behovet av särskilt stöd i skolan.
 • Näckrosorna är på plats i Victoriahuset 2017-04-27 Jättenäckros, kottepalm och sockerrör frodas i den tropiska hettan. Den 1 maj öppnar Victoriahuset i Bergianska trädgården för säsongen.
 • Fredrik Uggla utvärderar Sidas insatser för stärkt jämställdhetsintegrering 2017-04-27 Expertgruppen för biståndsanalys genomför under 2016-2018 en utvärdering av Sidas insatser för att integrera jämställdhet och kvinnors rättigheter i bilateralt svenskt utvecklingssamarbete.
 • Pris för bästa artikel i Journal of Urban Affairs till Bo Malmberg 2017-04-27 ”2017 Best Article in the Journal of Urban Affairs Award” har tilldelats Bo Malmberg, Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet, och Per Strömblad, Institutionen för statsvetenskap, Linnéuniversitetet, för artikeln ”Ethnic Segregation and Xenophobic Party preference: Exploring the Influence of the Presence of Visible Minorities on Local Electoral Support for the Sweden Democrats”. Priset delades ut vid UAA:s (Urban Affairs Association) 47:e årliga konferens i Minneapolis 19–22 april 2017.
 • Pröva en språkkonsult! 2017-04-27 Om din organisation vill ha nya perspektiv på textgranskning, skrivande, kompetensutveckling, terminologifrågor, kommunikationsanalys eller annat språk- och kommunikationsarbete. Då kan du dra nytta av våra språkkonsultstudenter.
 • Stockholm University Press Ny bokserie: Anthropology & Society 2017-04-27 Anthropology & Society är en ny referentgranskad open access-bokserie publicerad av Stockholm University Press. Den lanserades vid Sveriges Antropologförbunds årskonferens i april 2017.
 • Att samverka i skolforskning 2017-04-27 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
 • Lyckad samverkan kring jämställhetskurs 2017-04-26 Jämställdhetskursen för syriska jurister blev en framgång och öppnar för fortsatt samarbete.
 • Starkt söktryck till universitetets lärarutbildningar 2017-04-26 Samtidigt som antalet sökande till landets lärarutbildningar har gått ned något ökar antalet sökande till grundlärarprogrammet mot fritidshem vid Stockholms universitet. Generellt är det fortfarande stor konkurrens om platserna till universitetets lärarutbildningar.
 • Omslaget till rapporten Svealandskusten 2017 Ny rapport: Svealands kust i fokus 2017-04-25 En stor uppvällning orsakade ovanligt kallt och klart vatten förra sommaren. Läs också om hur kusten kan se ut om 8000 år. Rapporten produceras av experter från Stockholms universitet.
 • Digitaliseringen är ingen tsunami 2017-04-24 Kognitionsprofessorn Teresa Cerratto-Pargman menar att det är bra att förskolebarn programmerar dansade robotar. Men hon frågar sig alltid vilka intressen som ligger bakom tekniken.
 • Stora Karlsö, utanför Gotlands västkust Fartygsexpedition till Gotland 2017-04-24 I april 2017 for forskningsfartyget R/V Electra af Askö till Stora Karlsö utanför Gotland. Här ska forskare från Stockholms universitet och SLUAqua tillsammans undersöka en spännande koppling mellan land och hav.
 • Hege Høyer Leivestad. Foto: Terje Tjærnås Smarta småhus nya trenden 2017-04-24 Den senaste boendetrenden kallas ”tiny house movement” och sprider sig nu över världen. Men vad skiljer ett liv i mikrohus från ett traditionellt husvagnsboende? Hege Høyer Leivestad förklarar i P1:s Godmorgon, världen!
 • Skolkommissionen vill sprida effektiva arbetssätt 2017-04-21 Resurser till elevhälsan och undervisning i utsatta skolor och spridning av forskningsbaserade metoder kring särskilt stöd. Dessa är några av Skolkommissionens förslag som gynnar elever som har svårt att klara skolan, anser Mara Westling Allodi professor i Specialpedagogik vid Stockholms universitet.
 • Sverker Holmgren. Foto: NordForsk/Terje Heiestad. Öppen tillgång – forskningens villkor och omvärldens realiteter 2017-04-21 Den 20 april diskuterar Sverker Holmgren hur strukturer för ökad delning av data och öppen tillgång till forskningsresultat kan byggas upp på forskningens villkor och med hänsyn taget till ekonomiska och politiska realiteter.
 • Ny rapport om näringstillförseln till Östersjön 2017-04-21 Människan, näringen och havet beskriver näringstillförsel och övergödningsproblematiken i Östersjön. Hur har utvecklingen sett ut under de senaste 100 åren, vilka åtgärder har satts in och vilka förbättringar ser vi idag?
 • Första bilderna av galax som kröker ljus från supernova 2017-04-20 En internationell forskargrupp ledd från Stockholms universitet kan för första gången visa bilder från en Typ Ia-supernova, där ljuset är fokuserat av krökningen från gravitationen kring en galax i siktlinjen.
 • DN: Reningsverken får inte bort alla gifter 2017-04-20 Under världsvattendagen 22 mars uppmärksammade Dagens Nyheter vår nya policy brief om avancerad vattenrening och vilka utsläppseffekter det skulle innebära att uppgradera ett fåtal av Östersjöns kustnära reningsverk.
 • 3 tidigare IMS-studenter fick Guldspade 2017-04-20 3 tidigare studenter från IMS ingick i SVT Dokument Inifråns team som vann 2016 års Guldspade för SVT-dokumentären ”Experimenten” om Macchiariniskandalen. Priset delades ut den 8 april under Grävseminariet i Uppsala.
 • Lärarstudent gör VFU i Tokyo 2017-04-20 Karin Bohman går grundlärarprogrammet vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet. Hösten 2017 kommer hon att göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) utomlands, i Tokyo i Japan.
 • Johan Rockström tilldelas S:t Eriksmedaljen 2017-04-19 Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, tilldelas S:t Eriksmedaljen 2017 av Stockholms stad. S:t Eriksmedaljen delas sedan 1938 ut till ”förtjänta stockholmare, som med hänsyn till sin verksamhet eller sina insatser i övrigt anses förtjäna en utmärkelse från stadens sida”.
 • Fiskar samarbetar av själviska orsaker 2017-04-19 Varför hjälper djur till att uppfostra varandras avkomma? En ny studie som genomförts av forskare från Sverige, Kanada och Storbritannien visar att fiskar kan samarbeta om att uppfostra varandras avkomma för att minska risken för att själva bli uppätna av rovdjur.
 • Fler söker till Stockholms universitet 2017-04-19 Inför hösten 2017 minskar antalet sökande till program och kurser nationellt. Stockholms universitet noterar dock en liten ökning – drygt 700 fler sökte universitetets utbildningar jämfört med 2016.
 • Juho Härkönen. Foto: Stockholms universitet Barn med skilda föräldrar kan få lägre betyg – de här drabbas värst 2017-04-19 Hur mycket barns betyg påverkas av föräldrarnas separationer varierar mellan olika grupper. Förklaringen kan ligga i hur vanligt det är med separationer inom varje grupp, visar en ny studie.
 • Disasters and crises in Latin America: an anthropological perspective 2017-04-19 The newly re-launched Open Access Iberoamericana – Nordic Journal of Latin American and Caribbean Studies has published its latest special collection: “Disasters and crises in Latin America: an anthropological perspective”. This special collection presents anthropological contributions to the understanding of disasters and crises in Latin America.
 • Ester Pollack om medierapporteringen av det misstänkta terrordådet 2017-04-18 – Ett klart minus går förstås till de medier som förmedlade en del av de falska ryktena som gick om skottlossning. Det bidrog ju till att en del människor fick panik, säger Ester Pollack till Kulturnytt i P1 när hon ser tillbaka på medierapporteringen efter dådet på Drottninggatan i fredags.
 • Emma Lindblad i Aktuellt Foto: Skärmdump SVT Vad signalerar egentligen Macron, Fillon och Le Pens kläder? 2017-04-18 I kvällens franska presidentvalsdebatten ligger modevetaren Emma Lindblad fokus inte på det som sägs - utan det som visas. Vilka signaler sänder egentligen Macron, Fillon och Le Pens kläder ut?
 • Gustaf Hugelius med i artikel i Nature 2017-04-18 En ny studie i Nature Climate Change visar att en grad av global uppvärmning kan tina permafrost motsvarande nio gånger Sveriges yta, men stora förluster av permafrost kan minskas med ambitiösa klimatmål.
 • Oro över inskränkning i akademisk frihet i Ungern 2017-04-18 Den svenska sektionen av Scholars at Risk, som koordineras från Göteborgs universitet, uttrycker stor oro över den ungerska lagändring som kommer att begränsa Central European Universitys möjlighet att verka som ett fritt lärosäte i Ungern. I ett uttalande som skickats till CEU visar Scholars at Risk Sverige sitt stöd för att universitetet ska kunna fortsätta sin verksamhet som förut.
 • Levande Frågelådan - klasskampen 2017-04-17 Vilka av frågelådans femteklassare är bäst på naturvetenskap? Spela vår quiz med frågor från Levande frågelådan.
 • VIDEO: Valet i Nederländerna väntas bli en rysare 2017-04-12 – Politikerna är vana vid honom (Geert Wilders), säger Tom Buurman, till vardags doktorand vid IMS, som i morse fick uttala sig i TV4 som svensktalande väljare i Nederländerna.
 • Filmen överlever - genom sin mångfald av uttryck och visningskulturer 2017-04-12 – Filmens död förutspåddes i samband med televisionens etablering som dominerande mediekultur, och sedan var det videon som på liknande sätt ansågs hota biografkulturen, säger forskaren Malin Wahlberg, IMS, som inte fruktar något slut för den biografvisade filmen. I höstas valdes hon in i SFI:s styrelse.
 • IMS rankas topp 100 i världen med medie- och kommunikationsvetenskap 2017-04-12 När ”QS World University Rankings” rankar universiteten per ämne för 2017 hamnar JMK, Institutionen för mediestudier, med sitt ämne medie- och kommunikationsvetenskap på listan över topp 100 i världen och kammar samtidigt hem förstaplatsen i Sverige.
 • Kiselalgen Thalassiosira baltica ringlar sig som ett vackert smycke i detta mikroskop-fotografi från årets vårblomning. Foto:Helena Höglander Nu blommar Östersjön! 2017-04-12 Just nu pågår den viktiga vårblomningen i havet. Dessa växtplankton är lika vackra som blåsippor och tussilago om man bara har ett mikroskop. En efterlängtad algblomning som som forskarna noggrant följer.
 • Framsteg i universitetets miljöarbete 2017-04-12 Som ett miljöcertifierat universitet behöver Stockholms universitet utveckla och förbättra sitt miljöarbete. Uppslag till möjliga förbättringar får universitetet från exempelvis de interna miljörevisionerna, medarbetare och den årliga uppföljningen av miljöarbetet.
 • Neisseria meningitidis bildar kolonier i svalget och kan släppa taget och sprida sig i kroppen. Upptäckt som ökar förståelsen för hur ofarliga bakterier i svalget blir livsfarliga 2017-04-11 Den lilla molekylen laktat som produceras i svalget verkar kunna få hjärnhinneinflammations-bakterier att sprida sig vidare i kroppen, visar ny forskning från Stockholms universitet.
 • Ingvar Carlsson Award till Andrew Inge 2017-04-11 Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) delar ut 48 miljoner till olika forskningsprojekt inom programmet Ingvar Carlsson Award. Fyra miljoner vardera delas ut till tolv unga och lovande forskare som alla har gjort postdoc utomlands. Ett av bidragen går till Andrew Inge vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet.
 • Stockholms universitets hedersdoktorer 2017 2017-04-10 Stockholms universitet har utsett årets hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt bidragit till universitetets forskning och utbildning. Däribland finns fotbollsspelaren Lilian Thuram och författaren Susan Faludi.
 • Inge Bartning och Fanny Forsberg Lundell Möjligheter & problem med fria språkdata 2017-04-10 Den 23 mars 2017 kommer Inge Bartning, professor emeritus i franska, och Fanny Forsberg Lundell, docent i franska, Stockholms universitet, att tala om en språkdatakorpus som byggts i franska.
 • Juridiska aspekter på Open science 2017-04-10 Jonas Holm föreläser om huvuddragen i nuvarande lagstiftning som har betydelse för forskningsdata, både nationellt och på europeisk nivå, samt de juridiska utmaningar framtidens akademi står inför.
 • Tre nya ledamöter i universitetets styrelse 2017-04-08 Den 1 maj 2017 får Stockholms universitet tre nya ledamöter i styrelsen – Anders Lindberg, Qaisar Mahmood och Katarina Nordqvist.
 • Direktrapport från Electra 2017-04-07 Electra har besökt Alnön, Sundsvall för att hitta mineralet ikait, och det var ett väldigt spännande bottenlandskap som forskarna nu vill veta mer om.
 • Vad säger partimätningarna i det finska kommunalvalet? 2017-04-07 Det är jämnt mellan partierna inför det finska kommunalvalet på söndag, och Svenskspråkiga Yle har frågat professor Dan Hedlin om man kan lita på partimätningarna.
 • Kustmiljöerna i centrum på förvaltningsmöte 2017-04-06 Våra kustvatten påverkar havets mångfald och erbjuder rekreation, turism och maritima näringar. Men forskning och förvaltning behöver hitta hållbara gränsvärden för hur kusterna kan nyttjas, vilket var fokus för årets konferens om kustförvaltning.
 • Jan M Hoem. In Memoriam: Jan M. Hoem 2017-04-06 Jan Michael Hoem har avlidit i Stockholm efter en tids sviktande hälsa, i en ålder av 77 år. I Sverige utmärkte sig Jan Hoem som grundaren av Stockholms universitets demografiska avdelning, SUDA, och som den främste representaten för demografiämnet i Skandinavien under 1980- och 1990-talen.
 • Hannes Meidal. Foto: Elsa Helin ”Det sanna” på scenen 2017-04-06 Teatern kan hjälpa oss att vässa vår blick, byta perspektiv, se på tillvaron med andras ögon. Dessutom är det något djupt humanistiskt med själva teaterhändelsen i sig.
 • Vill du delta i en studie om tvåspråkighet i spanska och svenska? 2017-04-05 Talar du både spanska och svenska sedan du var barn? Har du föräldrar från Chile eller är du själv från Chile?
 • ¿Hablas el idioma español en tu vida cotidiana? 2017-04-05 Deseamos tomar contacto con personas bilingües en español-sueco para efectuar un proyecto de investigación realizado por investigadoras de la Universidad de Estocolmo y de la Universidad de Illinois at Urbana-Champaign.
 • Rekordung professor i data- och systemvetenskap 2017-04-05 Panagiotis Papapetrou är vid 35 års ålder den yngsta professor som utsetts vid Institutionen för data- och systemvetenskap.
 • Omfattande cyberangrepp hos driftleverantörer 2017-04-05 Ett omfattande internationellt cyberangrepp har avslöjats. Cyberangreppet har fått beteckningen ”Cloud Hopper” och aktörens beteckning är ”APT10”.
 • Syriska aktivister utbildas i jämställdhet 2017-04-04 En grupp syriska aktivister gästar under vecka 14 Stockholms universitet för att gå en kurs i jämställdhet och mänskliga rättigheter
 • ALMA-priset till Wolf Erlbruch 2017-04-04 Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2017 går till den tyska illustratören och bilderboksförfattaren Wolf Erlbruch. Det tillkännagav juryns ordförande Boel Westin idag.
 • Trump elected U.S. president Screen shot: CNN © 2016 Trump hanterar medierna som Berlusconi 2017-04-04 – Deras populistiska ledarskap har stora likheter i hur de har utnyttjat medier som nått många människor, säger Ester Pollack till tidningen ETC, som drar paralleller mellan Trump och Berlusconis mediehantering.
 • I bild från vänster: Alexandre Kohlhas, Kurt Mitman, Katrin Schlafmann, Tobias Broer. 7,5 miljoner till makroekonomisk forskning 2017-04-04 Ragnar Söderbergs stiftelse beviljar forskare vid Stockholms universitet 7,5 miljoner kronor i anslag till forskning om makroekonomiskt policyanalys för tjugohundratalet.
 • Alma Wennemo Lanninger. Foto: Siri Isgren ”Satsa på metodkurserna så att du lär dig något praktiskt” 2017-04-04 Alma Wennemo Lanninger, som läst sociologi och demografi hos oss, jobbar nu på Försäkringskassan, Hon ger tipset att satsa på att bli bra på kvantitativ metod under studietiden – och hålla koll på var andra sociologer jobbar.
 • Raoul Galli Medelklassernas varumärkta fack 2017-04-04 Raoul Galli medverkar i den nyligen utkomna antologin från TAM-Arkiv: ”Tjänstemännen och deras rörelser. Fackligt arbete bland svenska tjänstemän ur ett hundraårigt perspektiv”.
 • Barry skapar smarta miljöer 2017-04-04 Hur ofta tittar du på mobilen och vad använder du den till? Det är frågor Barry Brown studerar för att skapa smartare tekniklösningar.
 • Oskar Juhlin Forskning som tar plats i hemmet och på catwalken 2017-04-04 Möjlighet att ”hämta hem” klädesplagg direkt från modevisningar till datorn eller att tillsammans med andra direktsända via mobilen. Det är ett par resultat av Oskar Juhlins forskning vid Mobile Life.
 • Mobil teknik med människan i centrum 2017-04-04 Lekfullhet, glädje och det goda livet. Det har varit ledord för verksamheten vid Mobile Life – som nu fortsätter att bedrivas vid bland annat Institutionen för data- och systemvetenskap.
 • Forskningen vid Mobile Life Centre lever vidare 2017-04-03 Framtiden för interaktion och sakernas internet. Det var temat för avslutningskonferensen den 31 mars för Mobile Life Centre. Centret har varit en mötesplats mellan akademi och näringsliv där forskningen nu fortsätter vid Stockholms universitet, KTH och RISE SICS.
 • Forskare och skolan - Monica Axelsson 2017-04-03 Hur kan man stötta barn och ungdomar som lär sig svenska som andraspråk på bästa sätt?
 • Stockholms universitet bidrar till att forma startups i Europa 2017-03-31 Stockholm är ett av Europas viktigaste teknologiska nav. Flera av de som forskar och studerar vid Stockholms universitet ligger också bakom nästa generations startupbolag, vilket uppmärksammas av The Local.
 • Barbro Westlund prisas för banbrytande insatser för undervisning i läsförståelse 2017-03-31 Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling vid Institutionen för språkdidaktik, tilldelas Natur & Kulturs Ingvar Lundbergpris, som uppgår till 100 000 kronor.
 • Erasmus - Frankrike - Italien 2017-03-30 Sista ansökningsdag 15 mars
 • Thomas Sommer-Houdeville. Photo: Stockholm University Därför drabbas Irak av inbördeskrig och systematiskt våld 2017-03-30 Orsakerna till inbördeskrigen och våldet mellan olika etniska och religiösa grupper i Irak är de nyliberala reformer och det politiska system som USA införde, och inte inneboende konflikter grupperna emellan. Det visar en ny avhandling från Sociologiska institutionen av Thomas Sommer-Houdeville, som fördjupar kunskapen om dagens Irak.
 • Om medborgarforskning och den nya fågelkalendern 2017-03-29 Naturintresserade har alltid varit viktiga inom medborgarforskning. I vår tar fågelforskningen ett kliv framåt när man mer strukturerat tar hjälp av en av de kunnigaste grupperna – fågelskådarna.
 • Nytt masterprogram i teknisk konstvetenskap 2017-03-29 I höst startar vårt nya internationella masterprogram i konstvetenskap: teknisk konstvetenskap och konstmuseet. Det förbereder för arbete på det internationella konstvetenskapliga fältet med inriktning mot museivärlden, konsthandeln och motsvarande.
 • Att göra rätt – på rätt sätt 2017-03-28 Nina Törnqvist disputerade 24 mars med sin avhandling "Att göra rätt: En studie om professionell respektabilitet, emotioner och narrativa linjer bland relationsvåldsspecialiserade åklagare."
 • Druker får internationellt pris för antologi 2017-03-28 Elina Druker, docent i litteraturvetenskap, har fått pris av den amerikanska organisationen Children’s Literature Association för årets bästa antologi för "Children’s Literature and the Avant-Garde" (2015), tillsammans med sin medredaktör Bettina Kümmerling-Meibauer.
 • Tre ERC Advanced Grant till universitetet 2017-03-24 Av sju sökande från Stockholms universitet beviljades hela tre stycken ERC Advanced Grant. De som har beviljats bidrag är Frank Wilczek, professor i fysik, Johan Rockström, professor i miljövetenskap och David Strömberg, professor i nationalekonomi.
 • ERC-bidrag till forskning om sociala medier i Kina 2017-03-24 David Strömberg, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet har tilldelats ERC Advanced Grant för ett projekt om effekterna av den explosiva ökningen av sociala medier i Kina på ett antal samhällsfenomen.
 • Johan Rockström är föreståndare för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. ERC-bidrag till forskning om planetens resiliens 2017-03-24 Johan Rockström, professor i miljövetenskap och föreståndare för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet har tilldelats ERC Advanced Grant för forskningsprojektet ”Earth Resilience in the Anthropocene”.
 • Frank Wilczek får ERC-bidrag till jakten på axionerna 2017-03-24 Frank Wilczek, professor vid Fysikum, Stockholms universitet, har beviljats ERC Advanced Grant för att försöka upptäcka förekomsten av axioner. Det är hypotetiska partiklar vars existens skulle lösa problemet med den mörka materian.
 • Kaj Börjeson. Foto: Stokcholms universitet. Öglerum – ett nytt sätt att lösa gamla problem 2017-03-24 Kaj Börjeson disputerar i matematik under 2017. Tack vare ett anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har han fått en postdoktoral tjänst hos professor Nathalie Wahl vid Köpenhamns universitet, Danmark.
 • Frank Ball. Foto: EAJ2016. Bättre modeller för hur smittor sprids tack vare anslag 2017-03-24 Frank Ball, professor vid University of Nottingham, Storbritannien, blir gästprofessor vid Matematiska institutionen. Detta tack vare ett anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
 • Stort VR-anslag till forskning om gravitationsvågor 2017-03-23 Ariel Goobar vid Fysikum har beviljats ett sexårigt bidrag på omkring 21,5 miljoner kronor för ett projekt om gravitationsvågor och elektromagnetisk strålning.
 • Tant Tång, en av Sveriges 100 häftigaste forskare 2017-03-23 Inför årets Vetenskapsfestival träffar Karin Gyllenklev Sveriges 100 häftigaste forskare för att få veta mer om deras expertområden. En av experterna är Östersjöcentrums Lena Kautsky som har ägnat 30 år åt att studera Östersjöns skogar - blåstången.
 • Här hackas mobiltelefoner live - intressant, kul och lite obehagligt 2017-03-22 Fredrik Blix vid Stockholms universitet hackar mobiltelefoner live i SR Morgonpasset i P3. Det är intressant, kul och lite obehagligt.
 • Ingrid Ekström på psykologiska institutionen, foto: Roland Fredriksson Luktsinnet kan berätta om risken att dö 2017-03-22 Ett försämrat luktsinne hör samman med en ökad risk att dö, visar en ny studie i psykologi från Stockholms universitet. Sambandet finns kvar oberoende av ålder, kön, demens, och andra variabler för hälsa.
 • Vivi-Ann Långvik, KRC, tilldelas Kemisamfundets Gunnar Starck-medalj 2017-03-22 Vivi-Ann Långvik, avgående föreståndare på Kemilärarnas Resurscentrum (KRC) tilldelas Kemisamfundets Gunnar Starck-medalj för att ha stöttat Sveriges kemilärare i deras undervisning och därmed deras elever.
 • Instruktionsfilmer Instruktionsfilmer: Så söker du och hittar material 2017-03-22 Lär dig att hantera referenser, avgränsa sökningar, samt hitta kurslitteratur och vetenskapliga artiklar m.m.
 • Inför Baltic Sea Future: mobilisera för Östersjön 2017-03-21 Östersjöregionen kan bli en framgångsrik modell för det globala klimat- och ­miljöarbetet. Men då måste lokala krafter i hela regionen mobiliseras, skriver Östersjöcentrums Tina Elfwing, Skypegrundaren Niklas Zennström och miljöprofessor Johan Rockström.
 • SSAG Årets mottagare av stipendier från SSAG utsedda 2017-03-21 SSAG, Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi, har meddelat vilka som får 2017 års stipendier. Bland stipendiaterna finns flera forskare vid Socialantropologiska institutionen, Stockholms universitet.
 • Susan Faludi. Foto: Elsa Helin / Stockholms universitet Identiteter i fokus på seminarium med Susan Faludi 2017-03-20 Identiteter, högerextremism och relationen till fadern var i fokus när den feministiska ikonen och Pulitzer-prisvinnaren Susan Faludi besökte oss för att berätta om sin senaste bok ”Mörkrummet”.
 • Pris för 25 års forskning inom Betula-projektet 2017-03-20 Kungl. Skytteanska Samfundet har tilldelat professor emeritus Lars-Göran Nilsson och professor Lars Nyberg sitt stora pris.
 • Helena Bodin ny professor i litteraturvetenskap 2017-03-20 Institutionen gratulerar Helena Bodin som har utsetts till professor i litteraturvetenskap.
 • Besökare anländer till Öppet hus i Södra huset Foto: Niklas Björling Se film från Öppet hus 2017-03-20 Den 15 mars bjöd Stockholms universitet in till Öppet hus. Möt några av besökarna och hör om deras upplevelse.
 • Öppet hus-besökare på mässa i Södra huset Foto: Niklas Björling Nyfikna Öppet hus-besökare fick information och inspiration 2017-03-20 Solen lyste och vårvindarna blåste friskt när Stockholms universitet bjöd in till Öppet hus den 15 mars. Många gymnasieelever och andra besökare tog chansen att träffa studenter, lärare och studie- och karriärvägledare.
 • Bild: Johnér Bildbyrå Så skiljer du fakta från bluff 2017-03-20 På Stockholms universitetsbibliotek kan universitetets studenter få tips och råd om att söka och värdera källor.
 • Johanna Gullberg Feminismen och förorten i den franska valdebatten 2017-03-20 Varför pratar Marine Le Pen plötsligt om feministikonen Simone de Beauvoir? Vad tycker franska feminister om det? Och vad betyder Front Nationals satsning på ”patriotiska förorter”? Hör Johanna Gullberg om feminismen och förorten i Sveriges Radios Konflikt.
 • Vitterhetsakademien prisar forskare från Stockholm 2017-03-17 Vitterhetsakademien delar i år ut fem priser till forskare knutna till Stockholms universitet.
 • Hackare tog över universitetets Twitter 2017-03-17 Stockholms universitets engelska Twitter bland de drabbade när många twitterkonton hackades.
 • SBS-student utsedd till Årets framtida ledare 2017 2017-03-17 Johanna Öhlin, masterstudent vid Stockholm Business School, är årets vinnare av priset Årets framtida ledare.
 • Magda Gad fick Cordelia Edvardson-priset 2017-03-17 Igår mottog Magda Gad, utrikeskorrespondent Expressen, 2016 års Cordelia Edvardson-pris. – De här människornas röster når inte ut annars, säger Magda Gad till Expressen.
 • Forskaren som analyserat ca 1000 UG-inslag 2017-03-17 En ny avhandling av Magnus Danielson undersöker hur makten konstrueras och sedan granskas i undersökande Tv-journalistik.
 • Vinnare utsedda i pedagogisk idétävling 2017-03-16 Pedagogisk idétävling för studenter vid Stockholms universitet är avgjord. Fyra goda idéer om hur studenter kan vara med och förbättra sin utbildning är utsedda. De vinnande förslagen resulterar nu i studentdrivna pedagogiska utvecklingsprojekt vid aktuella institutioner.
 • Så skapas en idrottstalang 2017-03-16 Urvalet av unga talanger inom idrotten baseras inte enbart på idrottsliga färdigheter utan också på personlighet och attityd. Även ungdomarna själva anammar bilden av hur en valbar talang bör vara.
 • Bild från protestmöte på Manhattan. Foto: Sten-Åke Stenberg Nytt masterprogram i Kritiska studier 2017-03-15 I höst börjar Institutionen för kultur och estetiks nya ämnesöverskridande masterprogram i Kritiska studier. Det förbereder studenterna för yrkesverksamhet inom kulturlivet eller för akademisk forskarutbildning.
 • Foto: Per Larsson Årets mottagare av stipendiet från Ann-Margret Liljequists fond utsedd 2017-03-13 Stiftelsen Ann-Margret Liljequists fond, som förvaltas av Teater- och dansvetenskapen vid Stockholms universitet, har tilldelat sitt årliga pris i form av ett sitt stipendium för 2016. Det går till konst- och teaterforskaren Astrid von Rosen (Göteborgs universitet).
 • Theo Kanter, Professor at DSV. "Molnet kan inte förhindra autonoma fordon från att krascha" 2017-03-13 Det finns två överhängande hinder för ett fullständigt genomförande av sakernas Internet (IoT).
 • Marmat Nekoro Början på framtiden för Östersjön 2017-03-10 Hör projektledaren Marmar Nekoro berätta om Baltic Sea Future och om hur kongressen lever vidare.
 • Statusrapport om öppna forskningsdata 2017-03-10 Öppen föreläsning på engelska om en global enkät som besvarades av omkring 2000 forskare om öppna forskningsdata och tillgängliggörande av data.
 • Gästprofessor i offentlig organisation 2017-03-10 En gästprofessur i offentlig organisation utlyses vid Score. Huvudsakliga arbetsuppgifter är forskning och forskningsledning.
 • Rektorsbesök för ökat samarbete med University of Tokyo 2017-03-10 En delegation från Stockholms universitet, under ledning av rektor, besökte nyligen University of Tokyo i Japan för att främja samarbete och diskutera gemensamma framtida projekt.
 • Pelargonier och ohyra visas på Krukväxternas dag 2017-03-10 På Krukväxternas dag i Edvard Andersons växthus kan besökarna få råd om hur de ska sköta sina krukväxter. Denna dag firas till Edvards ära och i år ges särskild uppmärksamhet åt pelargonior, begonior och ohyra.
 • Tolv ämnen rankas inom topp hundra 2017-03-09 När ”QS World University Rankings” rankar universiteten per ämne för 2017 hamnar 12 ämnen vid Stockholms universitet på listan över topp hundra i världen.

Kontakt

Presstjänsten
08-16 40 90
press@su.se

Universitetet i sociala medier Universitetet på Facebook Universitetet på Instagram Universitetet på Linkedin Universitetet på Twitter Universitetet på YouTube

Stockholms universitet på Twitter