Motivering

Professor Kálmán J. Szabó, får priset för sin skicklighet att syntetisera metallorganiska föreningar vilka till exempel kan innehålla bor eller kisel och som kan användas för framställning av olika typer av bioaktiva föreningar. Szabó blandar skickligt användningen av teoretiska metoder och modelleringar såsom kvantmekanik med experiment för att belysa och förstå kemiska reaktionsförlopp. Detta har lagt grunden till hans utveckling av kemin kring så kallade pincer-komplex för katalys, vilket är vissa typer av metaller som kan binda hårt till organiska molekyler och fungera som katalysatorer. På senare tid har Szabó utvecklat nya katalytiska metoder för trifluormetyleringar och fluoreringar. De resulterande fluorföreningarna kan få betydelse inom bland annat PET-scanning av olika tumörer.

Om priset

Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi delas årligen ut till en forskare, som huvudsakligen varit verksam i Sverige och gjort banbrytande forskningsinsatser inom detta område. Prissumman är cirka två miljoner kronor. Förslag till pristagare har beretts av teknisk-naturvetenskapliga fakultetens prodekan för forskning i samråd med farmaceutiska fakultetens dekanus samt medicinska fakultetens dekanus. De förslag som inkommit har dessutom sakkunniggranskats av externa granskare. Beslut fattas av rektor vid Uppsala universitet och priset delas ut vid vinterpromotionen.