Under tio års tid har han haft stöd från Svenska institutet för samarbete inom fysik med forskare från Vitryssland, och har i sin forskargrupp haft fem yngre vitryska forskare. Han har också haft stöd från Fonden till bröderna Jacob och Marcus Wallenbergs minne och en resa i höstas till Minsk för möte med de högsta vetenskapliga företrädarna i Vitryssland bekostades av Nobelinstitutet för fysik.

I samband med vitryska fysikersamfundets möte i Minsk 24-26 april anordnades en vitrysk-svensk-ukrainsk workshop. Mats Larsson och hans ryskfödda fru Viktoria, bidrog med ett kvällsföredrag om Lev Landaus nobelpris i fysik 1962 och hans genomslag i rysk TV under hans 100-åriga födelseår 2008. Det var i detta sammanhang han fick medaljen.

– Det går bra att hålla de vetenskapliga kanalerna till Vitryssland öppna trots de diplomatiska problemen. Den enda skillnaden mot tidigare är egentligen att visumhanteringen är lite krångligare, säger Mats Larsson.