Nobelpristagaren Shuji Nakamura tillsammans med Rebecca Forsberg från RATS och Ulf Wahlberg från Stiftelsen Electrum och Ericsson. Foto: Mats Danielson

Nobelpristagarna i fysik Hiroshi Amano och Shuji Nakamura besökte den 9 december Kista och NOD-huset för att få inblick i den verksamhet som bedrivs i denna nya byggnad där bland annat Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet sitter. De träffade under besöket i Kista även bland annat Ericssons VD Hans Vestberg och CTO Ulf Ewaldsson..

Mobilteater i tunnelbanan

Nobelpristagarna åkte tunnelbana in till city. Under resan fick de uppleva en interaktiv film och föreställning som utspelas i dagens Sverige men är inspirerad av det grekiska dramat Antigone. Det är en multimodal föreställning där publiken uppmanas att reflektera över Husbykravallerna 2013. Föreställningen framförs av RATS Teater (Research for Arts and Technologies in Society ). Det är en forskningsscen som arbetar med publika produktioner och blandar teknik, teater, film och interaktion med publiken. RATS Teater är knuten till Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

– Nobelpristagarna var varma och mycket nyfikna personer som uppskattade vår föreställning. De tyckte att mobiltelefonteater var intressant och följde dramat med stort engagemang, säger Rebecca Forsberg som är konstnärlig ledare vid RATS.
Under den tjugo minuter långa resan hann hon även berätta om forskning vid Stockholms universitet och profilområdet RATS, där teknik och gestaltning skapar dialog kring samhällsfrågor.