Tomas Tranströmer. Foto: Albert Bonniers Förlag

Nobelpriset i litteratur tilldelades den svenske poeten Tomas Tranströmer som en gång i tiden läste litteraturhistoria med poetik vid Stockholms högskola - som 1960 blev Stockholms universitet.

Hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten 1990

Tomas Tranströmer (1931-2015), framstod inte bara som en av seklets stora svenska poeter. Han var också internationellt en mycket uppburen diktare, översatt till mer än trettio språk.

Ledande poeter i skilda länder har också tagit djupa intryck av hans konst, bland andra Tranströmers kinesiske uttolkare Bei Dao och nobelpristagaren Joseph Brodsky, som de båda själva omvittnat. Brodsky har dessutom föreslagit Tranströmer som kandidat till nobelpriset i litteratur. Tranströmer bedrev sina studier och sin första yrkespraktik vid Stockholms universitet, och det första större verket om hans poesi - Kjell Espmarks "Resans formler" - (1983) utkom här.

Från programmet för installations- och promotionshögtidligheten i Stadshuset den 21 september 1990.