Juristernas hus

Juristernas Hus invigdes 1991 och är ritat av arkitekten Ralph Erskine (1914-2005). Huset har en lätt oregelbunden, i huvudsak bågformad form. Planlösningen är en halvcirkel som kröker sig runt en gammal ek. Konceptet med att spara värdefull natur (här i form av ek) förekommer även vid Allhuset och Stockholms universitetsbibliotek. Taket är gestaltat som ett vågigt landskap med tre toppar och två dalar och utfört med en träkonstruktion, uppburen av snedställda träpelare och täckt med falsad, och svartmålad bandplåt.

Vad som finns här idag

Huset ägs och drivs av Stiftelsen Juristernas Hus, vars styrelse består av representanter från Juridiska föreningen och Juridiska fakulteten, med Juridiska föreningens inspektor som ordförande. Dessutom finns här Juristernas Bokhandel.

Kul att veta

Byggnaden blev 1992 nominerad till ”Träpriset”, som är ett hederspris som utdelas för “god svensk arkitektur i trä”.