Södra huset

Södra huset ritades av arkitekten David Helldén (1905-1990) efter en nordisk arkitekttävling och invigdes 1971. Komplexet består av sex höghus, benämnda med bokstäverna A-F. Mellan husen finns en låg, långsträckt sammanbindningslänga som är kopplad till höghusen, vilka är tvärställda med gröna gårdar emellan. Glasfasaden har en ljust blå-grön färgton som fått sin färg genom att man lackerat de härdade glasskivorna vita på baksidan. Det är glasmassans egna ton som ger fasaden dess färg. Glasskivorna hålls på plats genom små aluminiumbleck och skarvarna mellan glasskivorna bildar ett slags inverterat raster som i kombination med fönstersättningen ger exteriören liv. Ralph Erskines har bidragit med att rita de skärmtak som finns framför husets entréer.

David Helldén utarbetade också en plan för den interiöra utsmyckningen, med nonfigurativ konst av bland andra konstnären Olle Baertling (1911-1981).

Vad som finns här idag

I de olika byggnaderna finns administrations- och kontorslokaler för universitetets centrala förvaltning, institutioner och forskningscentra. Här finns också hörsalar, seminarie- och arbetsrum. (För mer information, se de orienteringskartor som finns uppsatta i entréerna).

Kul att veta

Södra huset är också känt för dess interiör. Ett genomgående drag är de olika byggnadernas igenkänningsfärger: A-huset - röd, B-huset - blå, C-huset - grön, D-huset - orange, E-huset - turkos och F-huset - gul. Detta uttrycks i väggfärger och olika inredningsdetaljer så som taklampor.