Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polartrakterna.

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Därför visar vi både våra egna och andra institutioners nyheter om havet.

Våra egna nyheter om havet

Universitetets nyheter om havet

• Sälar, fåglar och människor konkurrerar om Östersjöns fisk 2017-11-20 I Sverige och runt om i Europa förs en stundtals laddad debatt, eller kanske snarast träta, kring frågan om ifall fåglar, sälar och människor konkurrerar om fisken i sjöar och hav. I Östersjön råder sådan konkurrens visas i en ny studie från bl.a. DEEP och SLU Aqua.
  • Sjögräsängar har stor betydelse för fiske 2017-11-17 Sjögräsängar är mycket populära att fiska i runt om i världen, och det måste vi nu ta hänsyn till för att kunna bedriva ett hållbart fiske. Det visar en ny global studie av forskare från Stockholms universitet, Swansea University och Cardiff University.
  • Spår i havsbotten visar hur känslig delar av Antarktisisen är 2017-11-06 Tusentals spår efter isberg i havsbotten vittnar om hur Antarktis is hastigt bröts upp och drog sig tillbaka i området runt Pine Island Bay för mer än 10 000 år sedan.
  • Fysikshow Forskardagarna 2017 Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet Inspirerande möten under Forskardagarna 2017-10-25 "Att föreläsa för en ung publik som har alla spännande livsval framför sig är energigivande, liksom att få chansen att slå hål på myter om vad en forskare är och gör", säger ekologen Malin Jonell.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se

Kontakta ledningsgruppen:

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vi samlar och förmedlar användbar kunskap om Östersjön till rätt plats i samhället.

Nyhetsbrev från Östersjöcentrum

Våra nyhetsbrev innehåller nyheter om vår verksamhet, samt annan marin verksamhet vid Stockholms universitet. Här visas de senaste:

Få Östersjöcentrums nyhetsbrev

havet puff