Foto: Bengt Ekberg/Azote

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Stockholms universitets Östersjöcentrum är en länk mellan forskning och förvaltning. En unik kombination av experter och kommunikatörer som i samverkan med andra marina forskare ska öka kunskapen om Östersjön och förbättra samhällets åtgärder mot miljöproblemen. Vi syntetiserar och förmedlar forskningens resultat till rätt plats i samhället.

Synliggör hela universitetets marina verksamhet

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polarområdena. Forskningen bidrar i sin tur till universitetets breda utbud av marina kurser och utbildningar.

Vårt uppdrag

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Vi erbjuder även attraktiv infrastruktur för forskning och utbildning, såsom fartyg och fältstationen Askölaboratoriet.

Stockholms universitets Östersjöcentrum ska:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning