Stockholms universitet

Christopher CollstedtUniversitetslektor

Om mig

Jag är sedan januari 2024 verksam som universitetslektor på Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet

Jag disputerade 2007 vid Historiska institutionen, Lunds universitet och 2013 blev jag docent vid samma lärosäte. Under några terminer (2013 och 2017) var jag gästforskare på Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet. Som tillsvidareanställd har jag varit verksam som universitetslektor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet (2014-2016), som lektor i historia med inriktning mot genus och interkulturalitet vid Södertörns högskola (2018-2020) och senast som professor i historia vid Södertörns högskola (2020-2023). 

Undervisning

Jag har undervisat sedan 2006 och har omfattande undervisningserfarenhet inom historia, mänskliga rättigheter och kriminologi, på grundnivå såväl som på avancerad nivå och forskarutbildningsnivå. 

Min undervisning på Kriminologiska institutionen är för närvarande: 

  • Teoretiska perspektiv på Kriminologi II
  • Viktimologi på Kriminologi II
  • Handledning av uppsatser

Forskning

Min forskning är starkt tvärvetenskapligt orienterad och kan beskrivas som en form av historiserande kriminologi och viktimologi. Under de senaste femton åren har jag framförallt rört mig i skärningsområdet mellan de idé- och kulturhistoriska, kriminologiska/viktimologiska och genusvetenskapliga fälten. Utifrån ingående analyser av lagstiftning, kriminalpolitik och rättslig praktik, av rättsmedicinsk, rättspsykiatrisk och kriminalpsykologisk diskurs samt av mediala framställningar och skönlitterära berättelser har jag utforskat frågor som rör: 

  • Våld, heder och maskulinitet
  • Män som brottsoffer
  • Våldsoffers hälsa, lidande och rättigheter
  • Krigsbrott och humanitarism

Jag har i min forskning ofta utgått från en genealogisk historieförståelse i foucaultiansk mening i syfte att utarbeta vad som kan kallas för histories of the present. Detta i kombination med olika kultur- och diskursanalytiska perspektiv samt poststrukturalistiskt inriktad maskulinitets- och intersektionalitetsteori. 

På senare år har jag närt ett allt större intresse för frågor som rör temporalitet, det vill säga förståelser, beskrivningar och iscensättningar av tid som dessa manifesterar sig i diskurser och berättelser om brott/utsatthet för brott. Jag har bland annat utforskat problematiken utifrån begrepp och analytiska kategorier som minne, trauma och hauntology. 

Jag är författare till en rad monografier och artiklar. Till exempel: Duellanten och rättvisan Duellbrott och synen på manlighet i stormaktstidens slutskede (Diss.), Lund: Sekel förlag, 2007; Våldets väsen. Synen på militärers våld mot civilbefolkning i 1600-talets Sverige, Lund: Sekel förlag, 2012; I begynnelsen var dådet. Talet och tystnaderna om våld mellan män från 1700-tal till tidigt 1900-tal, Göteborg: Daidalos förlag, 2015; "Towards a Biopolitics of the Victimized Body. Creating Assault as a Crime Against Health and Life c. 1945-1965" in Scandinavian Journal of History, 2020; Våldets djupa spår. Talet om våldsoffers hälsa och liv i det senmoderna Sverige, Lund: Nordic Academip Press, 2021; Urkatastrofen förkroppsligad. Krigsfångarna och den moderna humanitarismens genombrott i Sverige 1914-1921, Lund: Nordic Academic Press, 2023.