Stockholms universitet

Sofia RobergPostdoktor

Om mig

I min avhandling Besvärja världen. En ekopoetisk studie i Inger Christensens alfabet, som utkommer på Ellerströms förlag i januari 2021, tar jag den danska poeten Inger Christensens diktbok alfabet (1981) som utgångspunkt för en studie i ekopoetik som teori och metod. Genom närläsningar av Christenens dikt diskuterar jag centrala troper och teman inom ekokritiken såsom apokalyptik och icke-mänskliga djur, men fokusera framför allt på hur det ekologiska tänkandet uttrycks genom den poetiska formen. Jag argumenterar för att den poetiska besvärjelsen kan förstås som en modernitetskritisk och kreativ form som öppnar upp för ett mer besjälat sätt att ingå i relation med världen - samtidigt som besvärjelsen som magisk praktik aktualiserar frågor om kontroll och makt på ett sätt som har relevans för människans belägenhet i antropocen.

I avhandlingens sista kapitel studerar jag dessutom den samtida receptionen av alfabet, både hur kritiker identifierat boken som en ekopoetisk föregångare, och hur poeter har 'skrivit vidare' på och låtit sig influeras av Christensens dikt. Det visar sig att samtidens ekopoesi även kastar nytt ljus över och möjliggör nya läsningar av Christensens dikt.

 

Jag undervisar på grundkursen i litteraturvetenskap och kvällskursen Ekokritiska perspektiv - Människa, natur, litteratur.

Vid sidan av forskning och undervisning skriver jag även litteraturkritik och har tidigare varit verksam som tidskriftsredaktör och var med och startade litteraturscenen Malmötxt. 2015 publicerades min första diktbok Pärlemor.

Forskning

I mitt avhandlingsprojekt studerar jag Inger Christensens långdikt alfabet (1981) ur ett ekopoetiskt perspektiv. Avhandlingen är delvis ett försök att historisera ekopoesi-begreppet genom att återvända till ett diktverk från den moderna miljörörelsens början, och dels ett försök att ge nya perspektiv på en av Christensens centrala diktsamlingar. Jag undersöker bland annat hur Christensen förhåller sig till apokalypsen som trop, hur förhållandet mellan jaget och omgivningen samt ickemänskliga djur gestaltas, och inte minst hur diktens form ständigt medverkar till meningsskapandet. Jag är även intresserad av diktens besvärjande och rituella såväl som dess etiska dimensioner, och av Christensens förhållande till naturvetenskapen såväl som till den tyska tidigromantiska filosofin.

Publikationer

I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas

Visa alla publikationer av Sofia Roberg vid Stockholms universitet